Deputatul Oana Bîzgan a iniţiat un proiect legislativ pentru completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, în aşa fel încât hărţuirea să fie interzise atât în spaţiile publice, cât şi în privat, informează Camera Deputaţilor, prin intermediul unui comunicat de presă.
"Hărţuirea în spaţiile publice afectează un număr foarte mare de fete şi femei din România. Un semnal de alarmă privind amploarea acestui fenomen a fost dat recent de campania #metoo, la care au aderat inclusiv persoane publice şi politiciene. Opt din zece românce spun că nu se simt în siguranţă când merg pe stradă noaptea, iar patru din zece nu se simt în siguranţă nici în timpul zilei. Şapte din zece femei din România nu se aşteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărţuite pe stradă. Aceste lucruri se vor schimba odată cu amendarea legislaţiei, este de părere deputata Oana Bîzgan. "Zi de zi, femeile din România sunt agresate şi umilite prin hărţuire - sub toate formele sale - inclusiv în şcoli şi universităţi, la locul de muncă, pe stradă, în transportul în comun şi în instituţii publice. Hărţuirea este violenţă, iar violenţa nu mai trebuie şi nu mai poate fi tolerată într-o ţară europeană în 2017."
În prezent nu există în România o prevedere care să sanţioneze hărţuirea în spaţiile publice, în ciuda solicitărilor repetate atât din partea societăţii civile, cât şi a directivelor europene. Mai mult, nu există alt cadru sancţionator pentru hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică decât cel din Codul Penal, în care definirile restrictive se aplică doar relaţiilor de muncă", se precizează în comunicat.
Propunerea legislativă iniţiată de Oana Bîzgan ar rezolva două necesitaţi majore ale cadrului legislativ actual: interzicerea tuturor formelor de hărţuire ce nu intră sub spectrul legii penale sau al relaţiilor de muncă, precum şi sancţionarea lor. De notat că sancţionarea contravenţională propusă în proiect nu va înlătura eventualul caracter penal al faptelor. Autoritatea competentă pentru a constata contraventiile privind hărţuirea ar urma să fie Ministerul Afacerilor Interne, prin ofiţerii şi subofiţerii din subordine. "Odată cu interzicerea expresă a hărţuirii, inclusiv în spaţiul public, hărţuitorii se vor gândi de două ori înainte, ştiind care sunt riscurile. Hărţuirea este însă un fenomen complex, de aceea, vor urma şi alte iniţiative de prevenţie şi combatere, acesta este doar primul pas", a declarat iniţiatoarea proiectului.
Propunerea legislativă a fost semnată de 75 de parlamentare şi parlamentari din toate formaţiunile politice, atât de la putere, cât şi din opoziţie: PSD, PNL, USR, ALDE, UDMR şi PMP. Nu este prima dată când Oana Bîzgan iniţiază un proiect transpartinic în favoarea femeilor din România. În august 2017, ca preşedinte al Comisiei pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, ea a transmis Guvernului o scrisoare deschisă cu semnatari din USR, PNL şi UDMR, cerând avizarea de urgenţă a proiectului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.11.2017, 13:17)
De acord.
Imi place tara europeana :)))