Proiectul "Meşterul turistic - Integrarea abilităţilor mesteşugăreşti în turismul local - alternativă viabilă de revitalizare a spaţiului rural", în valoare de peste 13,6 milioane de lei, a fost lansat pe 4 iunie şi urmăreşte valorificarea abilităţilor meşteşugăreşti ale şomerilor din mediul rural şi orientarea lor către mici afaceri, ca lucrători independenţi, iniţiatori ai unor mici ateliere sau în ocupaţii din sectorul turistic care sunt interconectate cu domeniul meşteşugăresc.
Valoarea proiectului este de 13.644.329,86 lei, dintre care finanţarea nerambursabilă, obţinută prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), se cifrează la 13.371.443,26 lei. "Meşterul turistic" va facilita ocuparea a 1.876 şomeri din mediul rural cu abilităţi în domeniul meşteşugăresc, prin integrarea lor în activitatea turistică locală sau regională, cu posibilităţi reale de ocupare în vederea obţinerii de venituri ce pot asigura un nivel minim decent de viaţă pentru ei şi familiile lor. Proiectul vizează acţiuni complementare măsurilor prevăzute de Strategia de ecoturism a României, care prevede promovarea tradiţiilor şi meşteşugurilor, încurajarea afacerilor la nivel local, prin organizarea de festivaluri, târguri, precum şi prin diverse forme de publicitate.
"Meşteşugurile tradiţionale, datorită marilor transformări socio-economice au fost afectate în ultimii ani, însă se observă o tendinţă tot mai accentuată la nivel european de creştere a producţiei de obiecte tradiţionale şi inspirate din arta populară şi de integrare a acestui domeniu în sectorul turistic, în special agro-turistic", susţin reprezentanţii Asociaţiei PartNET, iniţiatorul proiectului.
Regiunile de implementare sunt: Nord-Est, Centru, Sud-Est si Sud-Muntenia. Persoanele care pot face parte din grupul-ţintă al proiectului trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele criterii: să fie şomeri/persoane în căutarea unui loc de muncă; să deţină abilităţi în domeniul meşteşugăresc sau agro-turistic; să aibă domiciliul în mediul rural; să aibă domiciliul în unul din judeţele Neamţ, Dâmboviţa, Argeş, Braşov, Prahova, Suceava, Iaşi, Vrancea, Sibiu, Covasna, Constanţa, Tulcea.
Dintre cele 1.876 de persoane care vor beneficia de serviciul de informare şi consiliere, 1568 vor primi şi formare profesională într-o ocupaţie specifică domeniului meşteşugăresc sau turistic. Participanţilor la programele de formare le va fi acordată o subvenţie de participare la curs şi decontarea transportului de la domiciliu la centrele de formare şi retur. 336 de persoane din grupul-ţintă vor beneficia gratuit şi de consiliere în crearea unei afaceri independente, iar 56 dintre aceştia vor fi sprijiniţi în crearea unei afaceri/activităţi independente (la centrele-pilot din judeţele Dâmboviţa şi Neamţ). Cel puţin 25 de persoane din grupul-ţintă se vor deplasa în Germania în cadrul unui schimb de bune practici.
Proiectul (POSDRU/135/5.2/S/131192) a fost lansat de Asociaţia PartNET - Parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă şi partenerii: Centrocoop - Uniunea Nationala a Cooperaţiei de Consum, Consiliul Judeţean Neamt, Asociaţia de Promovare a Dezvoltării Regionale şi Integrării Sociale, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi CSB Germania - Christlich - Soziales Bildungswerk Sachsen.