Deputatul USR, Alin Apostol, vine în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi şi al persoanelor neştiutoare de carte, aflate în incapacitatea de a lua la cunoştinţă sau de a semna vreun document şi care au nevoie de asistenţă personalizată, cu un proiect de lege care introduce consimţământul digital, informează news.ro.
Este vorba de un serviciu online, gratuit şi universal, prin care toţi cei care nu îşi pot exprima consimţământul în manieră clasică, prin înscris fizic, pe hârtie, o pot face digital, fără a mai avea nevoie de asistenţă sau de martori pentru întreg procesul, arată comunicatul de presă al partidului.
Consimţământul digital este un instrument sigur, eficient şi accesibil, prin care persoanele aflate în dificultate îşi pot exprima acordul pe contracte, termeni şi condiţii sau documente notariale.
Procesul în sine este extrem de rapid: cu ajutorul tehnologiei, semnătura olografă este înlocuită cu exprimarea consimţământului digital. Documentele ce trebuie aprobate de către clienţi pot fi aduse la cunoştinţă folosind sistemul text-to-voice machine (tehnologie ce converteşte textul scris în conţinut audio). La finalul parcurgerii documentelor, sistemul de exprimare a consimţământului digital înregistrează răspunsul oral al utilizatorilor şi certifică exprimarea consimţământului. Înregistrarea este arhivată şi păstrată la dosarul utilizatorului.
"Ceea ce pentru mulţi dintre noi este un lucru banal, pentru persoanele cu dizabilităţi procesul de semnare de contracte, documente administrative sau notariale este cu mult mai dificil. Dintre aceştia, nevăzătorii sunt cei mai afectaţi. În majoritatea cazurilor, nevăzătorii cu forme grave de handicap trebuie să fie în permanenţă asistaţi de către cineva pentru a putea să efectueze operaţiuni simple, precum deschiderea unui cont bancar sau semnarea unei cereri. De altfel, tehnologia text-to-voice machine este deja folosită de către aceştia pentru lecturarea de texte şi este uşor accesibilă pe telefoane, laptopuri şi tablete. Este un sistem util cu multiple utilităţi, deja adoptat de nevăzători în viaţa lor de zi cu zi. Sunt într-atât de familiarizaţi cu acesta, încât adoptarea consimţământului digital ar fi o practică naturală pentru ei", mai arată comunicatul de presă al USR
În România, sunt peste 780.000 de adulţi cu dizabilităţi şi peste 250.000 de persoane neştiutoare de carte, aflate în incapacitate de a lua la cunoştinţă sau de a semna un document şi care au nevoie de asistenţă personalizată.
1. Atentie
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2022, 15:09)
Sa vedeti acum cand raspundeti la vre-un apel telefonic dubios sa nu va inregistreze ca va dati acordul la ceva.
Chestia asta suna foarte dubios si ar trebui sa se aplica nu universal ci la cei care au aderat expres.
Daca esti nestiutor de carte cum poti pricepe un contract legal astfel incat sa pricepi ramificatiile legale?
Oricum, cei de la Orange, etc. deja aplica "acordul verbal" linistit.