Proiectul Concorde, un prim pas pentru soluţionarea litigiilor dintre fermieri şi traderi

G.M.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Agricultură / 27 octombrie 2021

Proiectul Concorde, un prim pas pentru soluţionarea litigiilor dintre fermieri şi traderi

Clubul Fermierilor Români a lansat în luna iunie a acestui an proiectul Concorde, a cărui finalitate este armonizarea relaţiilor contractuale între fermierii şi cumpărătorii din piaţa de agribusiness din ţara noastră, iar eventualele dispute comerciale să fie soluţionate in cadrul unei curţi de arbitraj care să fie înfiinţată în România, înfiinţare despre care s-a discutat ieri cu prilejul unei dezbateri organizată de asociaţia respectivă. Concret, este vorba de stabilirea unui dialog coerent pentru regândirea parteneriatului şi refacerea încrederii între fermieri şi cumpărători/traderi, pentru asigurarea executării cores­punzătoare a obligaţiilor contractuale.

Reprezentanţii Clubului Fermierilor Români au constatat pe parcursul anului trecut o serie de practici comerciale devenite uzuale în relaţia fermieri - traderi, care au contribuit la stabilirea unor poziţii contractuale inegale pentru fermieri şi au generat riscuri majore concretizate în contextul secetei pedologice din anul 2020.

"A rezultat un număr crescut de incidente în clauzele contractuale cum ar fi executarea necorespunzătoare sau neexecutarea la termen a obligaţiilor contractuale asumate. Au intervenit şi probleme sistemice, marcate de lipsa de încredere pe fondul căreia comercianţii din avalul economic au impus fermierilor clauze contractuale fără precedent şi chiar abuzive, iar fermierii nu au putut să execute aceste clauze.

De aceea, am hotărât să lansăm proiectul Concorde, prin care urmărim stabilirea unui sistem de încredere şi bune practici comerciale în piaţa agribusiness. Ne dorim armonizarea relaţiilor între toţi actorii care se află pe lanţul comercial şi consideră necesar să stabilim un dialog concret pentru refacerea parteneriatului şi încrederii între fermieri şi cumpărători/traderi în domeniul achiziţiilor de cereale. Prin acest proiect, vom asigura şi consultanţa fermierilor pentru ca aceştia să ştie că un contract semnat trebuie respectat. Fermierii trebuie să fie atenţi la ce semnează, să îşi asume ce semnează şi să se comporte ca nişte antreprenori. Pledăm pentru respectarea contractelor şi profesionalizarea fermierilor. Considerăm că anul 2020 a fost un an de cotitură, dar prin explicarea clauzelor contractuale îi îndemnăm pe fermieri să îşi profesionalizeze relaţia cu partenerii noştri de pe lanţul comercial", a declarat, Dan Hurduc, preşedintele Clubului Fermierilor Români.

La rândul său, Cezar Gheorghe, expert analist în piaţa de cereale, autorul proiectului Concorde şi consultant al Clubului Fermierilor Români, a precizat că se doreşte o reciprocitate şi o balansare a drepturilor contractuale între vânzător şi cumpărător, deoarece, din datele pe care le-au strâns anul trecut, aceste contracte sunt debalansate, sunt în favoarea cumpărătorilor, mai ales în domeniul achiziţiei de cereale şi oleaginoase.

"Finalitatea acestui proiect trebuie să fie înfiinţarea unei curţi de arbitraj alcătuită din profesionişti, în care ar trebui să fie fermieri de vază, reprezentanţi ai multinaţionalelor, traderi, avocaţi şi jurişti. De aceea, ne-am gândit să luăm ca model Camera de Arbitraj Internaţional de la Paris, să folosim expertiza acesteia, pentru a crea un sistem de lucru pe modelul implementat de cei de acolo. De exemplu, în Franţa un astfel de litigiu durează maximul 2 luni şi jumătate-3 luni la Camera de Arbitraj, în timp ce în instanţele civile de la noi soluţionarea unui litigiu de acest tip ţine între 2 şi 3 ani. (...) În acest moment suntem în etapa de strângere de semnături şi aderare a fermierilor din ţara noastră la acest proiect. Menţionez că nu există niciun cost pentru cine doreşte să adere la acest proiect. Orice fermier este liber să semneze cererea de aderare şi nu are nicio obligaţie pecuniară azi şi nici în viitorul apropiat. Acest proiect oferă o predictibilitate şi o trasabilitate a mărfurilor de la origine la destinaţie, pentru că originea începe să formeze preţul în contextul global de astăzi, nicidecum destinaţia", a spus Cezar Gheorghe.

La evenimentul de ieri au participat şi partenerii francezi în acest proiect ai celor de la Clubul Fermierilor Români: Baudouin Delforge - preşedintele Camerei Internaţionale de Arbitraj de la Paris, Arnau Puig Tiemblo - secretarul general al Camerei Internaţionale de Arbitraj de la Paris şi Franck Loschi, director comercial al Cooperativei Terialis, ce are o cifră de afaceri de 380 milioane euro şi gestionează producţii de pes­te 1.500.000 tone/an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb