Proiectul de OUG de modificare a măsurilor aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, aprobate prin OUG nr. 27/2022, nu prezintă publicului larg efectele ei. Principalele modificări intens vehiculate sunt legate de "suprataxarea" profiturilor, dar nu se prezintă nimic de faptul că aceasta Ordonanţă creşte preţul pentru consumatorii non casnici şi instituţiile publice, care nu vor mai beneficia de preţul plafonat care există în prezent pentru ei.
Astfel, conform Art. 1 alin 1. din propunerea de OUG "Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:
a.maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul realizat la locul de consum în anul n-1, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii
b.maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul realizat la locul de consum în anul n-1, pentru instituţiile publice;
In termen de xxx zile de la intrarea in vigoare a OUG fiecare minister care are in coordonare institutii/agenti economici de tipul celor mentionate/i la lit c) va publica, pe site-ul propriu, lista beneficiarilor schemei de sprijin prevazuti la alin c), identificati prin denumire, CUI si adresa. Listele cu beneficiarii vor fi stabilite de ministerele de resort pe judete . Lista beneficiarilor institutii publice este inclusa in anexa la prezentul act normativ. Daca este cazul, listele vor fi actualizate lunar de catre ministerele de resort."
Mai exact acest articol spune că :
-toţi consumatorii non casnici de energie electrică, care nu sunt IMM (majoritatea consumatorilor mari nu sunt IMM) vor achita preţul pieţii, apreciem că vor plătii începând cu 1 septembrie 2022, dublu faţă de cât plătesc în prezent.
-IMM - urile vor achita pentru consumul de energie electrică, începând cu 1 septembrie 2022 cu cca 15% mai mult decât plătesc în prezent
-Institutile publice vor achita pentru consumul de energie electrică, începând cu 1 septembrie 2022 cu cca 15% mai mult decât plătesc în prezent
-cămine de bătrâni, creşe, grădiniţe, şcoli, universităţi private, ONG-uri etc., apreciem că vor achita pentru consumul de energie electrică, începând cu 1 septembrie 2022 dublu faţă de cât plătesc în prezent.
Scăderea preţului gazelor şi a energiei, trebuia să fie scopul soluţiilor propuse pe piaţa de energie, dar acţiunile sunt de creştere a preţului la consumatorii de energie non casnici şi de aici creşterea preţului produselor şi a serviciilor.