PROIECTUL DE OUG PRIVIND FONDUL SUVERAN: Companiile de stat, la discreţia amestecului politic

T.T.
Companii / 3 octombrie 2018

Companiile de stat, la discreţia amestecului politic

Fondul Proprietatea îşi exprimă îngrijorarea majoră cu privire la proiectul de ordonanţă de urgenţă ("OUG") care creează cadrul general aplicabil pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), publicat de Ministerul Finanţelor Publice în data de 29 septembrie 2018. Proiectul ignoră principiile guvernanţei corporative şi regulile de transparenţă, iar astfel nu oferă nicio garanţie că asemenea instrumente vor fi protejate de posibile practici corupte şi decizii abuzive care rezultă din amestecul politic, potrivit unui comunicat al Franklin Templeton Investments remis Redacţiei noastre.

Fondul Proprietatea se arată, în primul rând, preocupat de posibilitatea ca întreprinderile din portofoliul său, incluse într-un astfel de fond, să fie exceptate de la principiile guvernanţei corporative, stabilite prin OUG 109/2011, ceea ce înseamnă că acestea nu vor mai avea obligaţia să numească un management profesionist şi să fie transparente în relaţia cu publicul larg, acţionarii minoritari şi Ministerul Finanţelor Publice. De asemenea, o îngrijorare majoră derivă din faptul că aceste companii de stat vor înceta să respecte drepturile acţionarilor minoritari.

În plus, actualul proiect de OUG pune bazele FSDI, care va administra active extrem de valoroase ce aparţin tuturor românilor, dar nu oferă nicio protecţie împotriva unor decizii arbitrare din partea administratorilor şi managerilor fondului, care s-ar putea exercita prin supravegherea independentă din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Având în vedere aspectele dăunătoare care derivă din proiectul de OUG publicat de Ministerul Finanţelor Publice, Fondul Proprietatea propune modificări ce au potenţialul de a transforma FSDI într-un instrument valoros, care să-i deservească scopul strategic şi să creeze valoare pentru cetăţenii români.

Prima propunere se referă la faptul că FSDI trebuie să respecte reguli de transparenţă similare celor aplicate fondurilor de investiţii alternative listate, reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ex. Fondul Proprietatea, SIF-uri), urmată de raportarea lunară a valorii activului net (VAN) obligatorie pentru FSDI, în timp ce supravegherea acestei raportări de către ASF ar garanta asumarea răspunderii conducerii FSDI în ceea ce priveşte controlul companiilor din portofoliu.

O altă propunere este numirea membrilor Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului în urma unui proces transparent şi competitiv, conform prevederilor OUG 109/2011, iar remuneraţia membrilor Directoratului şi ai Consiliului de Supraveghere sa fie corelată cu obiectivele de performanţă (ex. creşterea VAN/acţiune; a numărului companiilor din portofoliu listate la bursă după înfiinţarea FSDI; a profitabilităţii companiilor din portofoliu).

Listarea companiilor din portofoliul FSDI ca o prioritate pentru management, cu scopul de a le creşte transparenţa, a asigura responsabilizarea conducerii acestora şi a implementa principii robuste de guvernanţă corporativă, continuă lista propunerilor, iar maximizarea profiturilor şi creşterea valorii acţiunilor companiilor din portofoliu ca principal obiectiv al unui FSDI, o conchide.

Fondul Proprietatea a trimis propunerile menţionate mai sus, sub formă detaliată, Ministerului Finanţelor Publice, exprimându-şi disponibilitatea de purta un dialog pe această temă şi aducând argumente solide pentru a-şi susţine recomandările, pe baza bunelor practici OCDE. După ce Polonia a devenit prima ţară din regiunea CEE promovată la statutul de piaţă dezvoltată, România ar putea viza o promovare la statutul de piaţă emergentă în anul în care va deţine Preşedinţia UE, însă trebuie să procedeze corect, conform comunicatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb