Proiectul legislativ privind plafonarea dobânzilor - din nou pe masa parlamentarilor

EMILIA OLESCU
Miscellanea / 23 septembrie 2021

Proiectul legislativ privind plafonarea dobânzilor - din nou pe masa parlamentarilor
  • document ataşat proiect legislativ plafonare dobanzi si expunere de motive
    apasă aici pentru a descărca.

    Proiectul legislativ care prevede plafonarea dobâzilor la creditele de consum şi a sumelor cerute de recuperatori a fost redepus, ieri, spre dezbatere, în Parlament, de către senatorul Daniel Cătălin Zamfir.

    Potrivit actului normativ, instituţia financiară nebancară (IFN) nu poate percepe de la împrumutat mai mult decât dublul sumei împrumutate, stopând, astfel, situaţiile în care debitorul achită chiar şi de zece ori suma împrumutată, arată Asocaţia CREDERE.

    Mai exact, textul legislativ prevede, printre altele: "În cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de opt puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă. Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR. În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 lei, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului".

    Dacă IFN-ul nu respectă limita impusă prin lege, atunci există sancţiuni importante, precum îngheţarea efectelor contractului, inclusiv imposibilitatea de a trece la executarea silită a debitorului.

    Amintim că, la finalul lunii ianuarie, Legea care prevedea plafonarea dobânzilor - aprobată în plenul Camerei Deputaţilor (for decizional) cu 205 voturi pentru şi 97 împotrivă - a fost declarată neconstituţională.

    "Nu mai există nicio plasă de siguranţă socială pentru cei care vor ajunge în situaţie de supra-îndatorare pe motiv de dobânzi excesive sau curs de schimb crescut", sublinia, atunci, avocatul Gheorghe Piperea, care avertiza că urmează falimente, executări şi evacuări din case cu sutele de mii.

    Proiectul de lege promovat anul trecut de Daniel Cătălin Zamfir făcea parte din pachetul de patru acte legislative destinate protecţiei consumatorilor de servicii financiare: Legea pentru protecţie a consumatorilor împotriva dobânzilor excesive; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva executărilor silite abuzive şi intempestive; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanţe (retractul litigios); Legea de protecţie a consumatorilor împotriva riscului valutar (conversia).

    Despre conţinutul celor patru legi ne-a vorbit avocatul Gheorghe Piperea, care a redactat textele legislative, explicând: "Unul dintre proiecte vizează plafonarea dobânzilor la credite. Am eliminat formula «dobânzi cămătăreşti» pentru că se pare că cei din Consiliul Legislativ au spus că termentul de «cămătăresc» este peiorativ şi atunci i-am spus dobândă excesivă. Proiectul prevede, în principiu, că pentru creditele imobiliare nu poţi lua un credit care să aibă o dobândă mai mare cu mai mult de 3% decât dobânda de refinanţare a BNR. La creditele de consum, adică cele luate pe maxim 5 ani şi care au o valoare de cel mult 20.000 de euro, am pus o limită de 18% a dobânzii, care este maximul de dobândă pe care îl practică fiscul cu contribuabilii. Pentru microcredite, adică împrumuturile luate pe cel mult 90 de zile şi cu o valoare de maxim 3.000 de lei, am pus limitarea la dublul sumei împrumutate".

    Opinia Cititorului ( 8 )

    1. Comunistoidul Zamfir nu se lasa

      1. Cand comunistoizi ca tine respira, activeaza si inseala sute de mii de oameni din Romania, ar fi pacat sa se lase.

      Putem plafona (in sensul de plafon minim) si dobanzile la depozite bancare sa acoper inflatia?

      1. Sunt fumate astea, prietene. Legea nici nu se refera la banci. Fa-ti un up date la lista de clisee inainte sa trollezi.

        Am vazut credite de consum. Dar daca legea e doar pentru IFN sunt in totalitate de acord!

      Sa se aplice și la bănci. Sa nu mai ceara lipitorile mai mult decât dublul sumei împrumutate.

      ce prostie ! ar trebui sa taxeze profitul bancilor si IFN o singura data la sfirsit de an cu o cifra variabila in functie de cifra de afaceri !!!

      1. asta ai scos o din neuronul stingher?

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb