PROIECTUL PENTRU NOUA LEGE A RETROCEDĂRILOR Despăgubiri la Judecata de Apoi
ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 martie 2013
• Foştii proprietari, compensaţi pe puncte
• Marius Murgu: "Ne paşte un dezastru, un tsunami de nemulţumiri în rândul foştilor proprietari"
• Asociaţiile de proprietari pregătesc o alternativă la proiectul de lege până la finalul săptămânii
PRIORITATE
Site-ul ziarului "BURSA", www.bursa.ro, a afişat, ca prioritate în presă, forma proiectului de lege a retrocedărilor pregătită pentru şedinţa de Guvern de astăzi.
Statul va vărsa rezervele imobiliare pe care le mai deţine către un Fond menit să compenseze foştii proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist, în încercarea de a se încadra în termenul impus de CEDO pentru modificarea legii retrocedărilor - mai 2013 -, potrivit unui draft al proiectului de lege intrat în posesia noastră.
Proiectul schimbă total modalitatea de despăgubire, iar foştii proprietari care îşi aşteaptă banii de ani de zile vor trebui să se acomodeze cu noile proceduri şi să se înarmeze cu răbdare. Din nou.
Unii proprietari glumesc amar că mai au de aşteptat până să înceapă să-l aştepte pe Sfântul Aşteaptă.
Despăgubirile vor fi acordate preponderent în natură, mai spune proiectul, pe care Guvernul ar trebui să îl citească în primă lectură, astăzi.
Premierul Victor Ponta a declarat luni că Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe această lege.
Nu ştim dacă la prezentarea în şedinţa de Guvern, proiectul se va găsi în aceeaşi formă, însă varianta care ne-a parvenit este una care stârneşte nemulţumiri în rândul foştilor proprietari.
Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Imobile Naţionalizate Banat, este de părere că noua lege, dacă va avea actuala formă redactată de autorităţi, va aduce "un tsunami de nemulţumiri în rândul foştilor proprietari".
• Primul pas, comisii locale
Potrivit draftului de proiect, primul pas în noua variantă de retrocedare ar fi înfiinţarea unor comisii locale pentru inventarierea terenurilor dis-ponibile. Acestea vor întocmi situaţia terenurilor agricole şi forestiere, aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială.
Potrivit proiectului, în situaţia în care restituirea terenurilor agricole pe vechile amplasamente nu este posibilă, după validarea întinderii dreptului lor de proprietate de către comisiile judeţene de fond funciar, fostului proprietar sau moştenitorilor acestuia li se va atribui alt amplasament, în următoarea ordine: a) pe terenurile din rezerva comisiei locale de fond funciar; b) pe islazul comunal, după schimbarea categoriei de folosinţă a acestuia potrivit nevoilor autorităţii publice locale; c) pe terenul proprietate publică sau privată a statului, administrat pe raza unităţii administrativ-teritoriale de institute, staţiuni de cercetare şi alte instituţii publice; d) pe terenul proprietate publică sau privată a statului, administrat de institute, staţiuni de cercetare şi instituţii publice pe raza localităţilor învecinate, aflate în acelaşi judeţ.
Atribuirea terenurilor de către comisia locală se face în ordinea de înregistrare a cererilor iniţiale de restituire, cu respectarea strictă a ordinii categoriilor de teren.
• O nouă Comisie, în subordinea premierului
În vederea finalizării procesului de restituire în natură sau, după caz, în echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, autorităţile au în vedere constituirea Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor, care funcţionează în subordinea Cancelariei Primului-Ministru.
Comisia are, în principal, următoarele atribuţii: validează/invalidează deciziile entităţilor învestite de lege; dispune emiterea deciziilor de compensare a imobilelor; asigură coordonarea procesului de licitare/atribuire a imobilelor din Fondul naţional; analizează lunar evoluţia cauzelor în justiţie în care Comisia Naţională este parte şi decide asupra măsurilor necesar a fi luate; ia alte măsuri legale necesare aplicării prezentei legi.
• Compensări din Fondul naţional, din 1 ianuarie 2016
Potrivit proiectului de lege, în situaţia în care restituirea în natură nu mai este posibilă, despăgubirea se face prin compensarea cu puncte care vor fi valorificate, în cadrul unor licitaţii.
Cererile de restituire care nu pot fi soluţionate prin restituire în natură la nivelul entităţilor învestite de lege se soluţionează prin compensare cu imobile din Fondul naţional al terenurilor agricole, forestiere şi al altor imobile destinate compensării.
Fondul naţional se constituie din terenuri agricole, forestiere şi alte imobile aflate în proprietatea publică sau privată a statului, aflate în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului şi a altor instituţii/autorităţi publice centrale sau locale, afectate valorificării punctelor prevăzute în deciziile de compensare emise de Comisia Naţională.
Fondul naţional este administrat de Agenţia Domeniilor Statului.
Compensarea dreptului stabilit prin decizie cu imobile din Fondul naţional se face începând cu data de 1 ianuarie 2016, potrivit proiectului de lege.
Titularii deciziilor de compensare pot valorifica punctele prevăzute în decizie prin participarea la licitaţiile naţionale de imobile din Fondul Naţional.
Licitaţiile se organizează săptămânal la sediul central al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi se desfăşoară în regim de videoconferinţă.
• Bani, doar după participarea la trei licitaţii naţionale
În termen de 3 ani de la primirea deciziei de compensare, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, titularul care face dovada că a participat la cel puţin trei licitaţii naţionale de imobile şi nu a valorificat punctele în cadrul acestora poate opta pentru plata echivalentului acestora şi în numerar.
• Marius Murgu: "Venim cu un proiect alternativ de lege până la finalul săptămânii"
Marius Murgu consideră că varianta propusă de autorităţi nu este una funcţională.
Domnia sa ne-a declarat: "În teorie, sună frumos. Declarativ, de asemenea. Dar, concret, în practică, sunt nu doar sceptic, ci pesimist, deoarece nu a existat nici un dialog între autorităţi şi asociaţiile de foşti proprietari reprezentative.
Din informaţiile privind forma de lege pe care va dori Guvernul să ne-o servească, opinia mea este că ne paşte un dezastru, un tsunami de nemulţumiri în rândul foştilor proprietari, cu repercusiuni şi la nivelul instituţiilor europene.
Soluţia propusă de Guvern este nefuncţională".
Domnul Murgu nu vede motive ca autorităţile locale să respecte "directiva" de la centru şi să ofere terenurile pentru retrocedări: " Se speră că primarii vor aloca terenuri pentru compensarea în natură a proprietarilor păgubiţi, însă, mai ales un primar de aceeaşi culoare politică nu se va teme de sancţiuni şi nu va pune la bătaie pentru fondul de compensare terenuri, de care poate are nevoie pentru dezvoltarea urbei".
Potrivit domnului Murgu, Asociaţiile de foşti proprietari vor propune un proiect de lege alternativ, până la finalul săptămânii, care va fi publicat pe portalul restitutio.ro.
În opinia lui Marius Murgu, noua lege trebuie să lase păgubiţilor opţiuni de despăgubire -fie în acţiuni, fie în obligaţiuni.
O variantă ar fi ca statul să ofere pachete de acţiuni de 5-10% din companiile pe care le mai are în portofoliu, consideră Murgu.
Domnia sa are şi o întrebare retorică pentru liberali: "Cum pot să -şi asume această variantă care este de zece ori mai proastă decât legea lor, numărul 247?".
Marius Murgu spune că a solicitat zeci de întrevederi şi a trimis şi un memoriu colectiv la ANRP şi la Guvern, semnat de 11 asociaţii de foşti proprietari, în care a menţionat o listă de principii pe care ar dori să le regăseacă în noua lege. Dintre acestea, unul-două principii se regăsesc în propunerea autorităţilor, potrivit fos-tului proprietar.
Din cauza numărului mare de procese, Guvernul a fost obligat de CEDO să modifice legea şi trebuie să se conformeze până în luna mai, după ce a obţinut o extindere cu nouă luni a termenului prevăzut iniţial pentru vara trecută.
1. daca ati fost fraieri sa-i credeti pe USListi...
(mesaj trimis de Alexandru, actionar Fondul Proprietatea în data de 06.03.2013, 01:36)
in Romania intotdeauna e din rau in mai rau, asa ca era logic sa va ganditi cu dor la legea liberala...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2013, 18:12)
Cea mai proasta lege,facuta de pdl,pnl,udmr.Sa le fie rusine!
3. dubla escrocherie
(mesaj trimis de unul dintre cei care asteapta în data de 09.03.2013, 01:47)
1- evaluari doar dupa grilele notariale?!? - oare asta nu e discriminare fata de cei carora li s-au facut evaluari in trecut la pretul pietei?
2- licitatii?? - adica cu ce mi se da (puncte) nu pot lua echivalentul ....
o mare bataie de joc
4. Al doilea val !!!
(mesaj trimis de Dan în data de 11.03.2013, 10:34)
O sa înceapă al doilea val de vânzări de .... orice . Primul a fost cuponiada , asta probabil se va numi punctoniada (scz) . Ghici cine va ieși in câștig ? Cel care trebuie despagubit sau cel care tranzactioneaza puncte ? Care de regula sunt si cei care fac si legile