Proiectul privind dezvoltatorii imobiliari, aproape finalizat

M.B.
Miscellanea / 17 februarie

Proiectul privind dezvoltatorii imobiliari, aproape finalizat

Proiectul de lege privind reglementarea dezvoltatorilor imobiliari ar putea fi finalizat în această săptămână şi adoptat de Parlament în termen de două săptămâni, dacă există voinţă politică, a declarat deputatul PNL Florin Roman, potrivit Agerpres.

În urma negocierilor dintre PSD, PNL şi UDMR, s-a convenit ca banii daţi ca avans pentru achiziţia unui imobil aflat în construcţie să fie utilizaţi exclusiv pentru ridicarea acestuia, iar promisiunea de vânzare să fie înscrisă în autorizaţia de construire. Această măsură urmăreşte eliminarea practicilor netransparente, care permiteau înscrierea imobilelor doar în registre generale, fără o evidenţă clară asupra apartamentelor deja vândute.

"Acum, dacă vrei să ridici un bloc cu 20 de apartamente, fiecare unitate va avea promisiunea de vânzare înscrisă în autorizaţia de construire. Astfel, eliminăm riscul ca un apartament să fie promis mai multor cumpărători, aşa cum s-a întâmplat în trecut", a explicat Florin Roman potrivit aceleiaşi surse.

Un alt punct acceptat în negocieri este interdicţia de a folosi banii încasaţi din avansuri în alte scopuri decât construcţia imobilului. Aceştia vor putea fi utilizaţi doar pentru execuţia lucrărilor, manoperă, achiziţia materialelor şi organizarea de şantier.

"Am stabilit ca acei bani să fie folosiţi exclusiv pentru construcţie. De exemplu, dacă un cumpărător achită un avans de 30%, aceşti bani vor fi utilizaţi doar pentru lucrările efectuate, nu pentru alte cheltuieli ale dezvoltatorului", a subliniat Roman.

În ceea ce priveşte stabilirea unui prag maxim pentru avansul plătit de cumpărători, negocierile nu au ajuns încă la un consens. Unele voci susţin eliminarea avansului, în timp ce altele propun stabilirea unor limite între 10% şi 40%, permiţând cumpărătorilor să negocieze eventuale reduceri.

"Sunt argumente pro şi contra. Unii spun că e incorect să intervii într-un contract comercial între dezvoltator şi client, alţii consideră că e necesară o reglementare pentru a proteja cumpărătorii. Propunerea noastră este să existe praguri opţionale între 10% şi 40%, dar acest aspect nu a fost încă finalizat", a explicat Roman, conform aceleiaşi surse.

Potrivit deputatului liberal, dacă liderii coaliţiei încheie discuţiile în cursul acestei săptămâni, proiectul ar putea fi adoptat de Parlament în termen de două săptămâni.

"Dacă există voinţă politică, putem adopta proiectul rapid. Săptămâna aceasta ar putea fi finalizat şi trimis spre dezbatere şi vot", a mai spus Roman.

Senatorul PSD Daniel Zamfir a confirmat că forma finală a proiectului va include măsuri pentru protecţia cumpărătorilor, astfel încât niciun apartament pentru care a fost plătit un avans să nu poată fi promis altcuiva. Totodată, actul normativ va conţine prevederi menite să asigure continuitatea dezvoltărilor imobiliare, oferind stabilitate pieţei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cine verifică dacă se aplică ceea ce frumos scrie în lege?

    Dar pina acum unde ati fost, idiotilor? De ce trebuie lege suplimentara? Nu este suficienta respctarea legii contractelor, care ar presupune lichidarea financiara completa a celor ca inseala si a sustinatorilor lor politici?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7671
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2843
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0138
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.3179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb