Proiectul privind votul prin corespondenţă, avizat de Comisia pentru Cod Electoral

A.L.
Politică / 13 octombrie 2015

Proiectul privind votul prin corespondenţă, avizat de Comisia pentru Cod Electoral

Actualizare 19:35 Tăriceanu: "Votul prin corespondenţă are două impedimente: este birocratic şi poate fi fraudat"

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că votul prin corespondenţă are două impedimente majore: este birocratic şi poate fi fraudat, motive pentru care ALDE propune un sistem de vot simplu, similar celui din Germania, transmit surse din presă.

"Modalitatea de vot prim corespondenţă are două impedimente majore. Primul impediment major este cel birocratic - formalităţile, procedurile care trebuie urmate de cei care doresc să îşi exprime votul sunt foarte greoaie. În loc să facilităm accesul neîngrădit al românilor din străinătate la vot, mai mult îl îngreunăm. (...) Al doilea impediment este posibilitatea de fraudare foarte mare. Ar trebui să învăţăm din experienţa altor ţări în această privinţă. Toate ţările care au practicat acest sistem în ultima perioadă ne-au explicat că s-au înregistrat fraude importante. Şi acum în unele ţări occidentale din cauza practicării acestui sistem alegerile nu pot să fie validate în toate colegiile electorale pentru că sunt în permanente contestaţii", a afirmat astăzi Tăriceanu, după şedinţa Comisiei pentru fuziune a ALDE.

Acesta a anunţat că le-a prezentat şi celor de la PNL acest lucru şi constată că "nu este dorinţa românilor din străinătate de a vota prin corespondenţă, ci dorinţa PNL".

"Propunerea noastră este de a face un sistem simplu de vot pentru românii din străinătate, dacă vrem să le dăm accesul neîngrădit. (...) Propunem să fie copiat sistemul din Germania care prevede o singură operaţiune: se duce fiecare cetăţean român din străinătate şi se înregistrează la ambasadă sau la consulat ca viitor votant, în aşa fel ca Guvernul să poată dimensiona secţiile de votare în mod corespunzător. Apoi, mai vine şi votează în ziua alegerilor. Asta e tot. E cel mai simplu sistem. Problema cu care noi ne-am confruntat în trecut a fost insuficienta dimensionare a secţiilor de vot, aglomeraţia şi evident dificultăţile legate de exercitarea votului", a adăugat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai declatat: "Constituţia spune că votul este universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Direct este votul, nu prin corespondenţă. Acest lucru va permite atacarea la CCR. Vreau să dăm un semnal tuturor decidenţilor politici. Acesta este punctul nostru de vedere pe care îl vom susţine, indiferent de ce vor alţii. Eu cred că trebuie să fim corecţi, să înţelegem care sunt solicitările românilor din străinătate şi să nu încercăm să promovăm cu de-a sila un sistem de vot care este după părerea mea contrar intereselor elementare ale românilor din străinătate, acela de a-şi putea să îşi exercite dreptul de vot uşor şi neîngrădit".

(S.A.)

----------

Actualizare 17:38

Comisia pentru cod electoral a dat astăzi un raport favorabil proiectului de lege privind votul prin corespondenţă în forma redactată de Autoritatea Electorală Permanentă, urmând ca proiectul să fie trimis la Senat pentru a intra în procedură parlamentară, informează surse din presă.

Parlamentarii Comisiei pentru Cod electoral şi-au însuşit proiectul cu majoritate de voturi.

Reprezentanţii PNL şi PSD au susţinut, în şedinţă, că votează textul AEP fără obiecţii, iar observaţiile tehnice le vor depune ca amendamente în faza procedurii parlamentare.

(S.A.)

-----------

Actualizare 16:20 AEP: "Votul prin corespondenţă poate fi extins şi pentru cetăţenii cu drept de vot din ţară"

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) consideră, prin intermediul unui comunicat de presă trimis redacţiei, că "votul prin corespondenţă poate fi extins şi implementat treptat şi pentru cetăţenii cu drept de vot din ţară, care din motive obiective nu se pot prezenta la urne în ziua scrutinului, în funcţie de deciziile politice şi de evaluarea impactului implementării acestui tip de vot alternativ cu ocazia alegerilor parlamentare din anul 2016".

AEP anunţă că a luat act ieri de decizia politică şi punctele de vedere privind votul prin corespondenţă prezentate de reprezentanţii partidelor politice (PSD, PNL şi UDMR) în cadrul şedinţei Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale.

Autoritatea informează şi că a transmis "cu promptitudine" către membrii comisiei parlamentare comune proiectul tehnic privind votul prin corespondenţă, însoţit de o notă de prezentare şi un studiu comparativ.

"Reamintim că, potrivit legii, AEP nu are drept de iniţiativă legislativă, decizia politică şi iniţiativa legislativă aparţinând membrilor Parlamentului. Rolul Autorităţii în elaborarea propunerii referitoare la votul prin corespondenţă este unul pur tehnic.

Potrivit legii de funcţionare, Autoritatea îşi desfăşoară activitatea cu respectarea principiilor independenţei, imparţialităţii, legalităţii, transparenţei, eficienţei, profesionalismului, responsabilităţii, sustenabilităţii, predictibilităţii şi legitimităţii. (...) Rolul Autorităţii în elaborarea propunerii referitoare la votul prin corespondenţă este unul pur tehnic. Potrivit legii de funcţionare, Autoritatea îşi desfăşoară activitatea cu respectarea principiilor independenţei, imparţialităţii, legalităţii, transparenţei, eficienţei, profesionalismului, responsabilităţii, sustenabilităţii, predictibilităţii şi legitimităţii", se arată în comunicat.

AEP menţionează că, în cursul dimineţii, reprezentanţi ai instituţiei au avut o întâlnire cu organizaţiile neguvernamentale care se implică în îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul electoral, în care a fost prezentat proiectul elaborat de AEP.

"AEP dovedeşte, încă o dată, că poate finaliza în timp foarte scurt elaborarea unui proiect tehnic pe baza propunerilor formulate de partidele politice şi având în vedere standardele internaţionale şi europene în materie, legislaţia, experienţa şi jurisprudenţa constituţională ale unor state precum Germania, Irlanda, Regatul Belgiei, Republica Slovenia, Ungaria, Regatul Danemarcei, Statele Unite Mexicane şi Republica Polonă, precum şi realităţile economice şi sociale româneşti", precizează documentul citat.

(S.A.)

----------

Actualizare 14:00 Dragnea: "Legea votului prin corespondenţă trebuie să intre mâine în procedură parlamentară rapidă"

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, astăzi, că AEP va prezenta în cursul zilei proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, urmând ca de mâine să intre în procedură parlamentară şi adoptat cât mai repede, cerând PNL să nu mai blocheze proiectul, potrivit surselor din presă.

"Au renunţat la preşedinţia acestei comisii şi timp de o săptămână n-au vrut să mai desemneze niciun om, niciun înlocuitor, practic comisia fiind blocată. Părerea noastră a fost atunci că niciodată n-au vrut să facă acest proiect de lege. Au preferat să poarte banderole pe braţ", a spus Dragnea.

Liderul PSD a adăugat că social-democraţii şi-au asumat acest proiect, deşi prima variantă era să lucreze împreună cu opoziţia.

Astfel, AEP va veni cu modificări şi observaţii la proiectul discutat ieri în Comisia pentru cod electoral, astfel încât mâine să fie finalizat procesul, iar proiectul trimis în circuitul parlamentar, care "nu trebuie să dureze foarte mult", astfel încât legea să poată fi implementată la alegerile parlamentare din 2016, a menţionat el.

Pe de altă parte, Dragnea a criticat câteva propuneri ale PNL, printre care posibilitatea ca un cetăţean român din străinătate să îşi retragă intenţia de a vota prin corespondeţă şi să vină la o secţie de votare, dar şi ideea ca românii din diaspora să poată vota fără să fie înregistraţi oficial pe liste ale ambasadei.

(A.C.)

-------------------

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) urmează să prezinte, astăzi, o primă formă a legii votului prin corespondenţă Comisiei de cod electoral, urmând ca săptămâna viitoare proiectul să fie dezbătut de Senat, informează surse din presă.

"Autoritatea competentă (AEP - n.r.) are termen 48 de ore pentru elaborarea legii privind alegerile parlamentare şi veniţi şi cu completări la prezidenţiale. Le discutăm în comisie. V-aş propune dacă putem până mâine, la ora 16,00, să facem încă o scurtă şedinţă a comisiei. În condiţiile în care aţi putea veni cu trunchiul de lege, mâine, la ora 16,00, începem să ne uităm pe subiectul în sine în aşa fel încât poimâine să discutăm eventualele chestiuni pe care nu le-am înţeles bine", le-a transmis preşedintele comisiei, Gabriel Vlase, reprezentanţilor AEP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb