Promisiuni de transparenţă la tranzacţiile cu energie

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 august 2008

Promisiuni de transparenţă la tranzacţiile cu energie

O parte consistentă din energia produsă va fi vândută pe platformele OPCOM

Proiectul AVAS de constituire a companiei energetice naţionale va fi rediscutat, astăzi, în Consiliul Economic şi Social (CES) pentru a putea fi înaintat, miercuri, Guvernului, spre aprobare. Dezbaterea proiectului în şedinţa de Guvern a fost amânată, până acum, din cauza inundaţiilor din nordul ţării.

Surse guvernamentale sus­ţin că Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, şi preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, au căzut, în sfârşit, de acord, asupra formei finale a viitoarei structuri integrate vertical. Această soluţie este agreată şi de o parte din sindicatele, care au cerut autorităţilor ca energia produsă de "campionul energetic" să fie tranzacţionată transparent, pe platformele centralizate ale OPCOM.

Sursele citate afirmă: "Partenerii de dialog au stabilit ca Guvernul să dezbată hotărâ­rea în actuala formă. După aprobare, există un termen de constituire de 60 de zile. În acest timp, ANRE şi Consiliul Concurenţei vor stabili modul de funcţionare al companiei şi modul de tranzacţionare trans­parentă a energiei. Bineînţeles, Consiliul Concurenţei va fi notificat pentru a-şi da acordul asupra concentrării economice".

Potrivit legislaţiei europene, companiile integrate vertical au dreptul să furnizeze şi să distribuie doar o parte din energia pe care o produc. Res­tul trebuie comercializat trans­parent, pe bursa de energie. Aceste măsuri trebuie trans­puse de ANRE (reglementatorul pieţei de energie) şi în legis­laţia noastră pentru ca viitoarea companie să poată funcţiona fără a distorsiona piaţa liberă, mai arată sursele citate. ANRE va stabili ce cotă din producţie va fi livrată pe piaţa liberă şi ce cotă va primi piaţa regelementată. Va fi stabilită şi cantitatea de energie pe care producătorii, care vor face parte din viitoarea companie, o pot livra direct furnizorilor, prin contracte bilaterale.

Din viitoarea companie vor face parte "Hidroelectrica" SA, "Complexul Energetic Turceni", "Complexul Energetic Rovinari" şi filialele Transilvania Sud, Transilvania Nord şi Muntenia Nord a "Electrica" SA.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De ce credeti ca tine mortis Atanasiu sa infiinteze aceasta companie Nationala? Pentru ca din toamna AVAS nu mai are obiect de activitate, nu mai are ce privatiza, s-a dus palcinta. Dupa privatizate va lista la bura compania, o sa o cumpere Patriciu si Rusanu si dupa 2-3 ani o va vinde la Gazmunaigaz, si gata cu energetica romaneasca

    Piretene nu se listeaza toata compania la bursa, daca nu stii ce vorbesti, at taci. Nici daca se aduna toti banii de la Patriciu, Dragan,Becali si Tiriac nu se poate cumpara toata compania .Spun-emi si mie au ei impreuna peste 24 miliarde de euro?Informeazate sa vezi care va fi treaba cu compania si nu mai duceti oamenii in eroare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb