PROPUNERE A MINISTRULUI JUSTIŢIEI: Magistraţii cercetaţi penal vor putea solicita administrarea cauzei de alt procuror

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 22 iulie 2021

Magistraţii cercetaţi penal vor putea solicita administrarea cauzei de alt procuror

O cerinţă esenţială pentru următoarea perioadă este, pe de o parte, desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), nu doar schimbarea etichetei sau sediului, şi, pe de altă parte, refacerea competenţelor DNA, DIICOT şi ale celorlalte parchete, afirmă Stelian Ion, ministrul Justiţiei, într-o postare publicată, ieri, pe pagina oficială de Facebook, în care prezintă noua propunere pentru desfiinţarea secţiei speciale.

Conform acestei propuneri, judecătorii şi procurorii care vor fi anchetaţi, vor putea depune o cerere pentru ca investigarea lor şi urmărirea penală să fie făcută de către procurori aflaţi pe teritoriul altei curţi de apel.

"După articolul 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou articol, art. 95±, cu următorul cuprins:

«Art. 95o - ( ) La cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat într-o cauză de competenţa parchetului de pe lângă curtea de apel în a cărui circumscripţie îşi desfăşoară activitatea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune trimiterea cauzei spre soluţionare unui parchet egal în grad şi învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală.

( ) Cererea formulată potrivit alin. (1) se depune la parchetul care efectuează urmărirea penală, care o înaintează de îndată procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În termen de cel mult 3 zile de la primirea cererii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune trimiterea cauzei spre soluţionare unui parchet egal în grad şi învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală.

( ) La cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat într-o cauză de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, respectiv a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, dacă acesta îşi desfăşoară activitatea în circumscripţia serviciului teritorial care efectuează urmărirea penală, procurorul-şef al respectivei direcţii dispune

trimiterea cauzei spre soluţionare unui serviciu teritorial învecinat. Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

( ) În situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (3), măsura trimiterii cauzei la un alt parchet sau, după caz, serviciu teritorial nu afectează actele îndeplinite şi măsurile dispuse anterior»", arată ministrul Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei susţine că proiectul legislativ pentru desfiinţarea SIIJ este blocat politic de UDMR - partenerii de la guvernare ai lui Stelian Ion - şi că poziţia reprezentanţilor minorităţii maghiare este în neconcordanţă cu raportul MCV, care salută proiectul Guvernului, cu Opinia Comisiei de la Veneţia, care recomandă eliminarea amendamentelor introduse la Camera Deputaţilor şi restabilirea competenţei parchetelor specializate, precum DNA şi DIICOT şi cu recentul raport privind statul de drept al Comisiei Europene.

"Examenul final pe care îl avem de dat este ridicarea MCV, iar MCV nu se încheie până nu trecem aceste restanţe din angajamentele asumate", afirmă Stelian Ion.

Amintim că proiectul legislativ înaintat de Guvern Parlamentului a trecut de Camera Deputaţilor cu amendamente care statuează o superimunitate în favoarea magistraţilor care ar putea fi urmăriţi penal doar cu avizul Procurorului General sau a Secţiei pentru Procurori, respectiv Secţiei pentru Judecători , după caz, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Un alt amendament se referă la crearea unei noi structuri în cadrul Parchetului General, după desfiinţarea SIIJ, care să preia o parte dintre dosarele instrumentate de actuala secţie specială.

Cele două amendamente au fost introduse de reprezentanţii UDMR, formaţiune politică ai cărei parlamentari au fost de acord cu înfiinţarea SIIJ, pe vremea când Legislativul era condus de PSD.

În urma aprobării acestor proiectului cu aceste amendamente, ministrul justiţiei a sesizat Comisia de la Veneţia şi a blocat astfel dezbaterea şi aprobarea în Senat a iniţiativei de act normativ. În 5 iulie, membrii Comisiei de la Veneţia au emis o Opinie în care arată că procurorii trebuie să îşi recapete competenţele dinaintea înfiinţării secţiei speciale şi că dosarele SIIJ nu pot fi trimise unei noi structuri, ci doar către DNA.

Dacă noua propunere a ministrului justiţiei va fi agreată de toţi partenerii de coaliţie, ea ar urma să fie supusă, într-o sesiune extraordinară, dezbaterii şi aprobării plenului Senatului, care este for decizional cu privire la acest proiect de lege.

Actualul proiect legislativ aflat în Senat a fost avizat negativ, în 11 februarie, de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. De noaptea minții, nu altceva.

    Gagiul este de top. Este mai 'tare' chiar fata de rapandula aia de pruna.

    1. Drulău!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb