PROPUNERE ARSIT: Tribunalul fiscal - un proiect pentru un sistem de drept ca cel din SUA şi Germania

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Companii / 10 aprilie 2013

Tribunalul fiscal - un proiect pentru un sistem de drept ca cel din SUA şi Germania

ARSIT: "Vrem specializare în materia contenciosului fiscal"

Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) a lansat, ieri, proiectul "Tribunalul fiscal", care îşi propune specializarea instanţelor în materia contenciosului fiscal. Evenimentul care a anunţat lansarea programului a venit în contextul intrării în vigoare a noului Codului Fiscal, la 1 februarie, iar temele de discuţie au vizat soluţionarea litigiilor fiscale în instanţă şi reforma impozitării veniturilor, subiecte ce au fost alese în urma unui sondaj realizat în rândul a 500 de antreprenori români.

Specializarea în contenciosul fis-cal ar urma să ajute justiţiabilii, judecătorii şi funcţionarii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), conform Luisianei Dobrinescu, coordonator al Grupului de Analiză Fiscală în cadrul ARSIT. Domnia sa a explicat: "Specializarea ar avea două consecinţe importante, şi anume concentrarea asupra pregătirii judecătorilor pentru dreptul fis-cal, o ramură deloc uşoară şi în continuă schimbare a dreptului de nişă, respectiv urgentarea judecăţii, prin acordarea unor termene de judecată relativ scurte". Luisiana Dobrinescu a subliniat că, deşi ARSIT insistă asupra specializării în contenciosul fiscal, nu înseamnă că instanţele ar fi actualmente nepregătite, atrăgând atenţia asupra beneficiilor care s-ar resimţi atât în partea contribuabililor, cât şi în cea a statului. La rândul său, Delia Cataramă, Director Executiv ARSIT, a declarat: "Tribunalele fiscale sunt o necesitate pentru contribuabilul din România şi un câştig pentru statul român. Adaptate la sistemul de drept românesc, sistemele care funcţionează deja cu succes la nivel internaţional pot reprezenta un punct de pornire şi modele de bună practică pentru dezvoltarea propriilor noastre Tribunale fiscale".

Divergenţele create între contribuabili şi autorităţile fiscale sunt întotdeauna dificile, în opinia lui Theodor Artenie, Senior Manager, Tax Services PricewaterhouseCoopers (PwC), care a afirmat: "Este greu să câştigi în relaţia cu autorităţile fiscale. Este un proces greu şi de lungă durată, care presupune schimbări profunde în materie fiscală. Exis-tă prevederi legale care nu sunt foarte clare. De la 1 ianuarie 2007, există un cadru legal comunitar care ar trebui preluat în legislaţia naţională, iar transpunerea s-a făcut foarte bine în unele domenii, însă au rămas unele zone < gri >, puţin înţelese, şi tocmai acestea creează probleme în practică. Un exemplu punctual în acest caz este < Gran Via > (n.r. dezvoltator imobiliar care a fost asis-tat de PwC în procesul cu ANAF la Curtea Europeană de Justiţie, cu privire la dreptul companiei de a deduce TVA pentru achiziţia de terenuri şi clădiri şi de a nu ajusta această deducere în cazul demolării clădirilor achiziţionate, şi a primit câştig de cauză în instanţă)".

Mădălin Niculeasa: "Statul, unul dintre cei mai ineficienţi gestionari ai fondurilor publice"

Statul este unul din gestionarii cei mai ineficienţi ai fondurilor publice şi nu trebuie protejat, a subliniat în cadrul conferinţei ARSIT avocatul Mădălin Niculeasa. Domnia sa a declarat: "Orice lege trebuie să plece de la realităţile existente, iar una dintre ele, la noi în ţară, este că nu există domeniu în dreptul românesc în care accesul la justiţie să fie atât de greu de dobândit ca în materie fiscală. La noi, în materie fiscală, accesul la jus-tiţie nu a fost implementat. Dreptul la justiţie nu ni-l dau doar judecătorii, ci şi legiuitorul, autoritatea administrativă, contribuabilul, avocaţii".

Dacă beneficiile urmărite din toa-te părţile le reprezintă stimularea economiei şi crearea de locuri de muncă, Gabriel Biriş, avocat Biriş Goran, a propus câteva soluţii vizând impozitarea veniturilor, printre care impozitarea cu 30% (10% angajat, 20% angajator) în cazul activităţilor dependente; impozitatea cu 25% pentru activităţile independente; adoptarea de măsuri pentru dezvoltarea asigurărilor private de pensii şi sănătate; măsuri severe de combatere a evaziunii fiscale. "Ne dorim un sistem de contribuţii echitabil, simplu şi eficient, să nu impozităm sărăcia, să reducem evaziunea şi munca la negru, să reducem costurile atât pentru buget, cât şi pentru contribuabili", a declarat domnia sa.

Abordând tema reformei fiscale în domeniul impozitului pe profit, Dragoş Pătroi, Managing Partner DRP Tax Wizards, a recomandat acordarea posibilităţii de constituire a cheltuielilor cu provizionaele, deductibile fiscal în proporţie 100% din valoarea fără TVA a creanţelor neîncasate deţinute asupra clienţilor fie la momentul intrării în insolvenţă, fie la peste 90 de zile faţă de scadenţă.

Participanţii au amintit că sistemele de drept din Germania, Franţa, SUA, Canada şi Marea Britanie au demonstrat că înfiinţarea tribunalelor specializate în materie fiscală pot funcţiona cu succes. Specialiştii au oferit exemplul Statelor Unite, unde, în 90% din cazuri, se ajunge la o înţelegere între părţi, chiar înainte de a se porni procesul.

Pentru specializarea instanţelor autohtone, ARSIT a propus trei etape: majorarea schemei de personal din cadrul instanţelor, promovarea judecătorilor către tribunale şi curţi de apel, precum şi formarea profesională a judecătorilor. Următorul pas pe care asociaţia l-a anunţat constă în desfăşurarea unor consultări publice pentru popularizarea proiectului.

La scurt timp de la intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, ARSIT şi-a manifestat public îngrijorarea cu privire la emiterea actelor normative cu impact în domeniul fiscal, cu încălcarea dreptului contribuabilului de a fi informat şi de a-şi exprima punctul de vedere. "Ordonanţa de Guvern nr. 8/2013 (OG 8/2013), care cuprinde un pachet de măsuri fis-cale extrem de important, a fost publicată în termen de 3 zile de la data publicării proiectului, în lipsa oricărei consultări publice", se preciza într-un comunicat pe care asociaţia l-a remis presei în prima săptămână a lunii februarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb