PROPUNERE LEGISLATIVĂ: Miniştrii Dezvoltării, Economiei, Internelor şi şeful SGG ar putea deveni miniştri de stat

Ziarul BURSA #Politică / 13 ianuarie 2012

Miniştrii Dezvoltării, Economiei, Internelor şi şeful SGG ar putea deveni miniştri de stat

Fodoreanu: Propunerea de modificare a structurii Guvernului este o provocare pentru dezbatere

Senatorul PDL de Suceava Sorin Fodoreanu, care a depus la Parlament o propunere legislativă de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, a declarat că aceasta este o iniţiativă personală, fiind "o provocare pentru dezbatere" şi care nu a fost discutată în PDL. "Este o gândire pentru o guvernare mai comunicativă, mai apropiată de ceea ce trebuie să fie într-un guvern. E o gândire şi o provocare pentru dezbatere", a spus senatorul PDL. El a subliniat că, dacă legea va fi adoptată, aceasta se va aplica de la formarea noului guvern.

El a precizat că a iniţiat această propunere legislativă pentru a încheia mandatul său de senator în forţă, amintind că a mai avut propuneri care au fost adoptate, exemplificând cu Legea parteneriatului public privat. "Vreau să-mi închei mandatul în forţă. Nu voi mai candida", a spus Fodoreanu.

Proiectul propune o nouă structură a Guvernului, din care dispare funcţia de viceprim-ministru, dar în care apar patru posturi de miniştri de stat. Funcţiile de ministru de stat ar urma să revină deţinătorilor portofoliilor Dezvoltării Naţionale, Strategiei şi Prognozei Economiei Naţionale, Administraţiei şi Internelor, precum şi şefului Secretariatului General al Guvernului. Faţă de actuala structură a Cabinetului, dispare portofoliul Dezvoltării Regionale şi Turismului, apărând în schimb cel al Dezvoltării Naţionale, precum şi Ministerul Sportului, Turismului şi Tineretului.

De asemenea, actualul Minister al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri devine Ministerul Strategiei şi Prognozei Economice Naţionale, MAE devine Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Economice Internaţionale, iar Ministerul Finanţelor Publice ar urma să se numească Ministerul Finanţelor Publice şi Urmăririi Execuţiei Bugetare.

În acelaşi timp, Comunicaţiile trec la Transporturi. Portofoliile Agriculturii şi Muncii nu mai figurează în structura Cabinetului, în schimb apare Ministerul Sănătăţii, Alimentaţiei şi Protecţiei Sociale. Conform proiectului, ministrul Dezvoltării Naţionale, ministru de stat, ar urma să coordoneze activitatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Sănătăţii, Alimentaţiei şi Protecţiei Sociale şi a Ministerului Sportului, Turismului şi Tineretului.

Ministrul Strategiei şi Prognozei Economiei Naţionale, ministru de stat, ar urma să coordoneze activitatea Ministerului pentru Afaceri Europene şi a Ministerului Finanţelor Publice şi Urmăririi Execuţiei Bugetare.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, în calitate de ministru de stat pentru politici guvernamentale, ar trebui să coordoneze activitatea Ministerului Afacerilor Externe şi Cooperării Economice Internaţionale, Ministerului Apărării Naţionale şi a Ministerului Justiţiei.

Şi şeful SGG ar deveni ministru de stat pentru servicii guvernamentale şi ar coordona activitatea SGG şi a aparatului de lucru al prim-ministrului şi ar urma să îndeplinească atribuţiile de autoritate de resort faţă de RA-APPS şi faţă de Regia Autonomă "Locato".

Premierul împreună cu cei patru miniştri de stat formează Consiliul primului-minis-tru, care se întruneşte săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, de regulă înaintea şedinţelor de guvern.

"În cadrul şedinţelor Consiliului primului-ministru se stabilesc priorităţile referitoare la ordinea de zi a următoarei şedinţe a Guvernului, strategiile politicii interne şi externe ale ţării, precum şi alte măsuri pe termen scurt, mediu şi lung legate de îndeplinirea programului de guvernare", mai prevede proiectul legislativ, conform căruia problemele analizate în consiliu se supun dezbaterii în şedinţele de guvern.

Voinescu: Propunerea lui Fodoreanu este o iniţiativă personală. PDL susţine acest Guvern

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, ieri că propunerea legislativă a senatorului Sorin Fodoreanu este "absolut o iniţitivă personală" şi că formaţiunea democrat-liberală susţine actualul Guvern. Întrebat dacă Fodoreanu s-a consultat cu PDL la elaborarea propunerii de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, Voinescu a precizat că proiectul este "absolut o iniţiativă personală".

"PDL susţine acest Guvern", a adăugat Sever Voinescu, citat de Me-diafax, referitor la noua structură a Guvernului propusă de Fodoreanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb