Propunerea Guvernului privind impozitul pe proprietăţi îndepărtează electoratul

Crina Manole
Ziarul BURSA #Politică / 9 august 2005

Impozitul pe clădiri şi terenuri trebuie aplicat la valoarea de piaţă, fără excepţii care să complice lucrurile, aceasta reprezentînd o metodă echitabilă şi productivă pentru bugetele locale, susţine Sorin Ioniţă, directorul executiv al Societăţii Academice din România (SAR), într-un raport dat, ieri, publicităţii.

În acelaşi raport se arată că impozitul pe proprietate exis-tent la ora actuală este ineficient şi inechitabil. Cu toate acestea, în opinia reprezentantului SAR, nici propunerea Executivului de impozitare suplimentară a proprietăţilor de lux nu este o soluţie eficientă, fiind "nu numai o greşeală de comunicare ce se va întoarce împotriva guvernanţilor pe termen lung, ci şi o eroare de policy". Referitor la sistemul actual de impozitare a proprietăţilor, sursa citată afirmă că principala problemă "o constituie determinarea valorii bunului imobiliar la care se calculează cota - aşa-numita valoare impozabilă". Astfel, principiul sistemului de zonare a fost aplicat defectuos, "probabil din cauza intereselor mari ce puteau fi afectate", explică Sorin Ioniţă. Domnia sa precizează că se ajunge la situaţia ca, de exemplu, o construcţie din Botoşani care costă pe piaţă 9.000 euro, mutată în Bucureşti, pe şoseaua Kiseleff, ar costa, conform impozitarului, doar 13.000 euro, preţ nerealist, în realitate valoarea crescînd de 10-15 ori. În raport se mai menţionează că sistemul de zonare nu traduce corect valoarea proprietăţilor nici chiar în aceeaşi localitate, fiind favorizaţi proprietarii de construcţii aflate în zone bune. Astfel, se ajunge la situaţia că un apartament din Bucureşti de 80 mp, construit în 1980, cu toate utilităţile, situat în zona Rahova, care are o valoare reală de piaţă de 20.000 euro, este estimat de autorităţi la doar 9.500 euro şi, în consecinţă, impozitul plătit este, în loc de 40 euro, doar 19 euro (0,2% din preţul estimat al apartamentului), adică 0,095% din valoarea sa reală. În acelaşi timp, proprietarul unui apartament similar situat în zona Universitate, cu o valoare reală de piaţă de 70.000 euro, care costă, conform impozitarului, 13.750 euro, plăteşte impozit în valoare de numai 27 euro, reprezentînd 0,038% din valoarea reală a apartamentului, în loc să plătească impozitul real de 140 euro. Sorin Ioniţă afirmă că, în acest mod, la bugetul local al Capitalei se colectează doar 25% faţă de cît s-ar putea colecta din impozitele pe apartamente.

Referitor la strategia de reformă fiscală discutată de Guvern, în raport se spune că noua modalitate de impozitare va fi percepută de majoritatea populaţiei drept nişte taxe noi care se introduc. "Ministerul de Finanţe greşeşte de asemenea pentru că procedează grăbit şi imprevizibil în această chestiune delicată, în care nu are nici experienţă, nici bază de date actualizată", se mai arată în raportul SAR.

Soluţia propusă de Sorin Ioniţă este adoptarea unei legi-cadru care să încurajeze introducerea sistemelor de impozitare ad valorem, precum şi construirea unei baze de date care să prezinte valoarea de piaţă a proprietăţilor. În opinia directorului executiv al SAR, discuţia pe acest subiect trebuie încadrată în pachetul legislativ al descentralizării, iar Guvernul trebuie să se consulte cu asociaţiile administraţiilor locale şi, eventual, să ofere asistenţă tehnică primăriilor care vor trece la impozitarea la valoarea de piaţă, orizontul reformei fiind stabilit la doi-trei ani. În ceea ce priveşte discursul public, autorul raportului susţine că Guvernul trebuie să anunţe că elimină regresivitatea impozitării, "fără referiri contraproductive la < lux >, progresivitate sau retorică muncitorească gen < cei bogaţi să plătească mai mult, că au de unde >". În opinia domniei sale, argumentul corect este că o simplă aliniere a impozitelor rezolvă această situaţie, orice alte discuţii producînd confuzie sau chiar îndepărtînd electoratul Alianţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb