Propunerile de modificare a codului fiscal obligă programatorii la o creştere a fee-urilor cu circa 10%

F.D.
Miscellanea / 23 august 2023

 Mihai Filip, CEO OVES Enterprise

Mihai Filip, CEO OVES Enterprise

Modificările fiscale referitoare la industria IT, care se regăsesc într-un proiect de ordonanţă de Guvern, presupun introducerea unui impozit pe venit de 10% pentru programatorii cu venituri de peste 10.000 de lei / lună, arată un comunicat de presă al OVES Enterprise remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, la acestea se adaugă şi alte propuneri, precum:

Impozitul pe dividende va creşte de la 8% la 10%, după creşterea decisă anul trecut, de la 5% la 8%;

"Programatorii au început deja, preventiv, să ceară fee-uri mai mari cu aproximativ 10%, iar companiile din software şi servicii încearcă să transfere, mai departe, aceste costuri la clienţi. Contextul, însă, la nivel de piaţă locală, dar şi globală, este unul de restrângere a activităţii şi a bugetelor în IT, nicidecum de disponibilitate pentru creşteri de costuri pe proiecte.

Mai mult, în ultimul an, companiile au renunţat la proiecte neesenţiale şi, astfel, a devenit tot mai greu pentru firmele de servicii IT să acceseze proiecte noi", spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, menţionând că nu este exclus un nou blocaj al pieţei IT, în care companiile îngheaţă proiecte şi păstrează bugete.

În lipsa proiectelor pe piaţa locală, sau a proiectelor slab plătite, tot mai mulţi programatori îşi vor căuta proiecte pe mai mulţi bani în afara României, şi orientându-se către ţări cu taxe mai mici şi cu stabilitate mai mare, cum este Moldova, spre exemplu, unde taxele sunt plafonate la 8% pentru următorii 10 ani. Lucru valabil şi pentru companiile de software şi servicii care vor fi nevoite să caute soluţii pentru menţinerea sau pentru creşterea profitabilităţii.

"Multe companii nu vor reuşi să păstreze developerii cu experienţă implicaţi în proiecte. Iar situaţii precum renunţarea la talentele cu fee-uri ridicate, în acord cu skill-urile, şi recrutarea unor angajaţi mai puţin experimentaţi şi mai ieftini, aşa cum s-a întâmplat la Google US, de exemplu, vor fi tot mai frecvente.

Firmele de IT vor putea absorbi această creştere a fee-urilor doar dacă piaţa îşi va reveni din toamnă. Daca nu, trebuie să găsim soluţii. Este însă sigur că, acum, clienţii nu vor creşte bugetele, iar digitalizarea în business în România va încetini", mai spune Mihai Filip.

PFA vor plăti CASS (contribuţia la sănătate) indiferent de plafonul veniturilor obţinute, iar la CAS (pensii) se va aplica un plafon de 36 de salarii minime;

În cazul microîntreprinderilor, vor trece de la impozit de 1% la 3% pe venit, microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 300.000 lei;

2. desfăşoară activităţi pe CAEN: 5821 - Activităţi de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activităţi de editare a altor produse software, 6201 - Activităţi de realizare a soft-ului la comandă, 6209 - Alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb