Protest înainte de începerea vacanţei judecătoreşti

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 21 iunie 2023

Foto arhiva

Foto arhiva

Judecătorii şi procurorii fac front comun pentru păstrarea actualului sistem de pensii din magistratură

Procurorii şi judecătorii din întreaga ţară s-au decis să facă front comun împotriva intenţiei Guvernului şi Parlamentului de a reduce valoarea pensiilor din magistratură şi se pregătesc să declanşeze în zilele următoare ample acţiuni de protest la sediile Parchetelor şi instanţelor. Numai că protestul este demarat exact înainte începerii, de la 1 iulie 2023, a vacanţei judiciare, aşa că magistraţii vor sta prea puţin fără să instrumenteze dosarele pe care le au în gestiune.

Primele semne ale protestului organizat la nivel naţional au apărut ieri când Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Bucureşti a decis cu unanimitatea de voturi a celor 213 judecători că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor, anunţă oficial instanţa printr-un comunicat de marţi.

Cu majoritate de voturi, judecătorii Tribunalului Bucureşti au stabilit, în semn de protest, "amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu data de 21 iunie 2023, cu excepţia următoarelor cauze: măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, percheziţiile domiciliare şi cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acţiune în constatarea nelegalităţii grevei, acţiune în suspendarea grevei)".

Tot astăzi ar urma să protesteze şi personalul Curţii de Apel Bucureşti, instanţă cu încărcătură semnificativă de dosare, care va amâna cauzele care nu sunt urgente în soluţionare şi va judecat doar speţele cu minori, speţele de la Secţia de Conflicte de Muncă, prelungirile şi propunerile de arestare sau alte cauze ce ţin de măsuri preventive şi de executare a unor pedepse privative de libertate.

La protestul ce demarează astăzi se vor alătura şi procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care sunt şi ei nemulţumiţi de viitoarea reformă a pensiilor speciale.

Magistraţilor din Bucureşti li s-au alăturat şi procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti ce reclamă "comportamentul neloial al puterii legislative şi executive faţă de principiile ce guvernează activitatea magistraţilor procurori". Aceştia susţin că propunerile de modificare ale Legii nr. 303/2022, afectează grav drepturile şi interesele legale, atât ale procurorilor, cât şi ale cetăţenilor, precum şi stabilitatea şi statutul magistraţilor. În acest context, procurorii de la PCA Ploieşti anunţă ca măsuri de protest, suspendarea pe termen nelimitat a activităţii de relaţii cu publicul, a activităţilor de urmărire penală care nu au caracter de urgenţă, precum şi participarea procurorilor doar în şedinţele de judecată care impun urgenţă.

Situaţia se pare că se va extinde în toată ţara, mai ales că au mai avut loc adunări generale ale procurorilor din cadrul Parchetelor de pe lângă Tribunalele Buzău, Dâmboviţa, Prahova şi Parchetelor de pe lângă Judecătoriile Buzău, Râmnicu-Sărat, Pogoanele, Pătârlagele, Târgovişte, Găeşti, Pucioasa, Răcari, Moreni, Ploieşti, Câmpina, Vălenii de Munte, Mizil şi Sinaia, în care s-a hotărât suspendarea pe termen nelimitat a activităţii de relaţii cu publicul, restrângerea activităţii de soluţionare a dosarelor penale care nu au caracter de urgenţă, raportat la starea de fapt, la cele în care s-au dispus măsuri preventive, precum şi participarea procurorilor doar în şedinţele de judecată care impun urgenţă.

În schimb, Direcţia Naţională Anticorupţi (DNA) şi Direcţia de Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au anunţat că vor protesta, dacă Parlamentul, în activitatea de legiferare, nu va lua în considerare obiecţiile ridicate de Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale.

Confruntată cu situaţia de mai sus, Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, a declarat ieri că prevederile din PNRR sunt corecte şi că pensiile speciale nu pot depăşi salariile în plată, fiindcă acest lucru nu este moral.

"Ministerul Justiţiei respectă dreptul la liberă exprimare al magistraţilor, dar porneşte de la premisa ca dialogul este soluţia rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depăşească salariul este unul moral. Societatea românească aşteaptă această reformă a pensiilor de serviciu. Proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie. Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanţii profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiţiei) sunt paşi prealabili parcurşi de Ministerul Muncii în vederea obţinerii unei soluţii agregate şi materializate în proiectul de lege menţionat. Ministerul Justiţiei subliniază necesitatea identificării unor soluţii de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, şi cel al asigurării funcţionalităţii şi eficienţei sistemului judiciar, a calităţii actului de justiţie privit ca serviciu public. Ministerul Justiţiei îşi reafirmă deschiderea către colaborare şi dialog constructiv cu CSM pe orice temă privind sistemului judiciar" a declarat Alina Gorghiu, ministrul justiţiei.

Referitor la reforma pensiilor speciale, inclusiv a pensiilor magistraţilor, Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat la începutul acestei săptămâni că ultima variantă agreată este un impozit de 15% pentru ceea ce depăşeşte salariul mediu net, variantă care ar urma să fie aprobată de Comisia Europeană.

Amintim că reforma pensiilor speciale reprezintă unul dintre jaloanele asumate şi incluse în PNRR de autorităţile de la Bucureşti, iar neîndeplinirea lui va duce la reducerea considerabilă a alocării stabilită iniţial de Comisia Europeană pentru ţara noastră.

CSM, alături de judecători şi procurori

Consiliul Superior al Magistraturii înţelege nevoia de reformare a sistemului de pensii, dar ia act şi susţine necondiţionat poziţia exprimată de magistraţi în adunările generale, în sensul că această situaţie este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie, se arată într-un comunicat de presă emis ieri de respectiva instituţie publică.

Documentul citat precizează că preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, împreună cu preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au avut, ieri,o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Justiţiei - Alina Gorghiu, cărora le-au prezentat impactul pe care l-ar putea avea modificările legislative propuse asupra sistemului de justiţie, care deja se confruntă cu o lipsă acută de personal, în contextul perpetuării incertitudinii cu privire la statutul profesioniştilor din cadrul sistemului judiciar.

"Reamintim deschiderea Consiliului spre o cooperare loială cu autorităţile implicate în procesul de reformă şi faptul că nu ne opunem reformării sistemului pensiilor de serviciu, ci, dimpotrivă, suntem preocupaţi de găsirea celor mai adecvate soluţii normative pentru a da eficienţă acestui proces, cu respectarea independenţei justiţiei şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale în materie", afirmă reprezentanţii CSM.

Sursa citată menţionează că în zilele următoare preşedintele CSM se va întâlni din nou cu reprezentanţii puterii executive şi legislative pentru identificarea celei mai bune soluţii legislative pentru a asigura statul de drept, independenţa justiţiei şi previzibilitatea legii.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Una din meseriile ce va putea fi inlocuita usor de AI, mai ieftin , mai rapid si cu mult mai putin e erori

    1. Da , dar nu stiu daca AI raspunde la comenzi politice

      Raspunde si ala la comenzi politice, si inca fara pretentii

    au ajuns stat in stat , isi dau la salar cat vor , fac ce vor fara sa ii intrebe nimeni nimic ca iau foc daca ii intrebi ceva . sa le taie din salariile alea grase cat fac greva mascata , ca-s smecheri .

    Rușine !

    Șantajați România și vă bateți joc de toți cetățenii.... 

    Aveți salarii și pensii supra occidentale , rușinoase , nu aveți nici o responsabilitate nici un control profesional.... 

    Aveți gratuitate la medicamente , lucrări protetice etc ...

    De ce ? Ca să fiți ,, independenți"....ha , ha , ha....Rușine.... 

    1. Le plătește statul chiriile și ratele la locuințe

    jenant, ar trebui sa ne prezinte performantele ...... vezi cazul Caracal.

    Ar trebui sa-i dea afara pe toti cei care refuza sa munceasca. Sunt milioane de avocati si juristi la fel de "calificati" ca spagarii astia, si care s-ar multumi cu jumatate din cat castiga ei.

    Nesimțirea n-are leac.Le-a intrat în cap că sunt speciali și nu pot să priceapă că nu sunt. Cum sa judeci corect daca tu te crezi alta categorie?

    Ce hotărâre importanta au dat în beneficiul românilor?  

    Tocmai i-au dat drumul lui Piedone, deci pot sa-si ia liber !

    Probabil,vreti sa intrati direct in pensie.S-au dat bine pe langa voi,escrocii din parlament si guvern si au facut sa aveti salarii si pensii nesimtite.De fapt,in sistemul bugetar se lucreaza cel mai putin,dar se ”calca pe picioare”.

    Pidone si Popoviciu in aceeasi zi. mai rasfirati, tovarasi, mai rasfirat din ei ca bate la ochi

    Este o chestiune de normalitate ca vârsta de pensionare să crească în cazul tuturor categoriilor de beneficiari de pensii speciale. De asemenea creşterea perioadei la care se va raporta calculul pensiei trebuie să fie toată perioada petrecută în activitatea respectivă, astfel încât cheltuielile cu aceste pensii să fie apropiate de cele din sistemul contributiv. Astfel, magistrații se vor putea pensiona la 60 de ani, iar pentru celelalte categorii de speciali, vârsta va crește la 65. Calculul pensiei se va face prin raportarea treptată la stagiul complet de contributie, aşa cum este prevăzut.

    Referitor la impozitarea pensiilor speciale aflate în plată, aceasta se va aplica la suma care depăşeşte salariul mediu brut pe economie, cu precizarea că nu va fi afectată partea de contributivitate. 

    1. Desființarea lor este revenirea la normalitate.Restul sunt fumigene

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb