Protestatarii cer demisia şefului Jandarmeriei

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Politică / 6 martie 2012

Conflictul dintre tinerii care, de peste 50 de zile, protestează în zona Fântânii din Piaţa Universităţii, şi Jandarmeria Română capătă amploare. Reprezentanţii Federaţiei Suporterilor Echipelor de Fotbal, care îşi exprimă nemulţumirile nu doar în punctul zero al democraţiei româneşti, ci şi pe stadioane, acuză instituţia însărcinată cu asigurarea ordinii şi siguranţei publice că nu le respectă drepturile constituţionale la libera exprimare. Cele două grupuri promit că nu se vor lăsa până când nu îşi vor recăpăta drepturile.

Protestatarii: Nu suntem lăsaţi să protestăm paşnic

Mai mulţi protestatari din Piaţa Universităţii au fost recent la o întâlnire cu inspectorul general al Jandarmeriei Române căruia i-au cerut demisia pentru abuzurile pe care aceştia le reclamă, de la debutul mişcărilor de stradă şi până în prezent. Săptămâna trecută tinerii care au fost să protesteze în faţa Ministerului Economiei împotriva privatizărilor din energie au fost dispersaţi de jandarmi sub ameninţarea că vor fi amendaţi, pe motiv că nu au autorizaţie de la primărie pentru miting, deşi Legea 60/1991 prevede, la articolul 3 că manifestaţiile în incinta sau în exteriorul instituţiilor publice nu au nevoie de autorizaţie, spun ei. În plus, atunci când au încercat să obţină autorizaţie de la primărie, instituţia nu le-a oferit nici un răspuns. Unul dintre protestatari i-a spus şefului Jandarmeriei: "Nu suntem lăsaţi să protestăm paşnic. Nimeni nu este tras la răspundere pentru abuzurile asupra noastră, amenzile curg, suntem intimidaţi. Constituţia în sea-ra asta este doar o fiţuică, instituţiile statului sunt politizate. Libertatea de exprimare a ajuns un lux în ţara asta. Parcă trăim într-o dictatură politică sprijinită pe plan militar. Nu suntem anarhişti, vrem doar să se respecte legea". Costel Gravrilă le-a răspuns interlocutorilor săi că Jandarmeria română nu este politizată şi că nu este de acord ca întreaga instituţie să fie acuzată că face abuzuri. Totodată Costel Gavrilă a admis că în Legea 60/1991 ar trebui introduse prevederi care să responsabilizeze primăria atunci când i se solicită să autorizeze un miting. Şeful Jandarmeriei a mai spun că dosarul depus de protestatari pe 23 februarie, ce reclamă o serie de abuzuri, va fi analizat, apoi va fi trans-mis un răspuns oficial în termen de 30 de zile.

Florin Andrei, Federaţia Suporterilor Echipelor de Fotbal: Sunt interzise pe stadioane bannere regulamentare

Liderul Federaţiei Suporterilor Echipelor de Fotbal, Florin Andrei spune că, în mod frecvent, dreptul la libera exprimare este încălcat pe stadioane, unde dictează Mitică Dragomir şi Mircea Sandu. Deşi regulamentul UEFA interzice doar bannerele care incită la rasism şi violenţă, realitatea recentă arată că, pe stadioa-nele din ţara noastră mesaje ca "FRF=RMGC" (afişat la amicalul România-Uruguay) sau "Mitică la brutărie" sunt blocate, în mod abuziv. Mai mult, sâmbăta trecută, cu ocazia meciului dintre Dinamo şi Gaz Metan, accesul suporterilor pe stadion cu un ziar în care apărea mesajul "Jos Mitică Dragomir, jos Mircea Sandu" a fost interzis. În plus, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a afirmat în mod fals într-o emisiune televizată că Andrei Florin are antecedente penale, ne-a declarat acesta din urmă. Contactat de ziarul BURSA, Georgian Enache ne-a spus că bannerul cu "FRF=RMGC" a provocat intervenţia Jandarmeriei nu pentru că ar fi prezentat un mesaj neconform cu regulamentul FRF, ci pentru că ar fi fost introdus pe stadion pe ascuns. Întrebat de noi de ce totuşi mesajul cu "Mitică la brutărie", care nu încalcă regulamentul UEFA, a fost blocat la intrarea pe stadion, acesta a afirmat că Jandarmeria a aplicat pur şi simplu regulamentul organizatorului de joc care a interzis mesajele ce nu au legătură cu susţinerea echipei. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei ne-a mai spus că în această situaţie a prevalat regulamentul organizatorului de joc şi nu prevederile Constituţiei referitoare la libera exprimare. În plus domnia sa a negat că ar fi fost interzis accesul pe stadion cu ziarul despre care a pomenit Florin Andrei şi că ar fi declarat despre acesta că are antecedente penale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. foaete bun articolul,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb