Proteste la votul negativ al Parlamentului în cazul Şova

E.D.
Anticorupţie / 25 martie 2015



Proteste la votul negativ al Parlamentului în cazul Şova

Senatoarea Florina Jipa i-a dat cu mir pe frunte lui Şova, înaintea votului pentru ridicarea imunităţii (Vedeţi video în articol)

-----------

Protestatari: "Hoţii!"; "Parlament penal, marş la tribunal"

Proteste anunţate în Cluj, Constanţa şi Sibiu

Şova: "Mă voi autosuspenda din funcţiile deţinute în PSD"

Iohannis: "Parlamentul nu se poate erija în instanţă, nu pot trece cu vederea"

Ambasada SUA: "Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv"

Ambasada Olandei: "Urmărim cu îngrijorare şi cu surprindere evoluţiile privind ridicarea imunităţii"

Un protest a fost anunţat în Piaţa Universităţii, după ce Senatul a respins arestarea lui Şova

Ambasada Marii Britanii, despre votul în cazul Şova: "Nimeni nu este mai presus de lege"

PNL vrea să atace la CCR decizia Senatului în cazul lui Şova

----------------

Actualizare 22:13 Reuters: România, "una dintre cele mai corupte ţări UE", criticată pentru blocarea arestării lui Şova

România, "considerată unul dintre cele mai corupte state europene", şi-a atras noi critici după ce Senatul a blocat miercuri arestarea lui Dan Şova, comentează agenţia Reuters.

"Parlamentarii români au dat aviz cererii procurorilor de arestare a unui fost ministru de Finanţe acuzat de corupţie, dar au blocat arestarea altui fost ministru, atrăgând noi critici referitoare la seriozitatea angajamentului de a contracara corupţia la nivel înalt", scrie Reuters.

"Statele Unite, Marea Britanie şi Olanda au emis comunicate după decizia Parlamentului român de a nu anula imunitatea fostului ministru al Transporturilor Dan Şova, o decizie care a generat furie şi apeluri pe reţele de socializare în vederea organizării de proteste", continuă agenţia Reuters.

"România este considerată unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, iar sistemul judiciar este supus unei monitorizări speciale (de către UE); cu toate acestea, procurorii şi magistraţii români au fost lăudaţi la Bruxelles", subliniază agenţia de presă, notând că, în schimb, Parlamentul României a dat aviz favorabil arestării fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov.

(E.D.)

---

Actualizare 19:00 Protestatari: "Hoţii!"; "Parlament penal, marş la tribunal"

Un număr cuprins între 150 şi 200 de protestatari, scandalizaţi de votul negativ de azi din Parlament referitor la ridicarea imunităţii lui Şova, strigă în Piaţa Universităţii lozinci precum: "DNA să vină să vă ia!"; "Anticipate, nu se mai poate!", "Dan şi-o va lua!".

Potrivit organizatorului Florin Bădiţă, protestul a fost iniţiativa unor persoane din Cluj.

"Legea privind imunitatea parlamentarilor trebuie schimbată. Prezumţia de nevinovăţie trebuie păstrată dar parlamentarii nu trebuie să facă scut unii în faţa altora", a declarat acesta.

(A.C.)

--------------------

Actualizare 18:42 Proteste anunţate în Cluj, Constanţa şi Sibiu

Organizatorii protestului anunţat pe Facebook la Bucureşti anunţă că manifestaţii vor avea loc şi în Cluj în Piaţa Unirii, în Constanţa la Prefectura oraşului şi în Sibiu.

"Dacă vor fi prezenţi anumiţi oameni politici sau lideri de opinie, îi rugăm să precizeze faptul că sunt acolo doar ca simpli participanţi, la fel ca toată lumea", transmit organizatorii pe Facebook.

(A.C.)

------------------

Actualizare 18:19 Şova: "Mă voi autosuspenda din funcţiile deţinute în PSD"

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, miercuri, că a luat decizia de a se autosuspenda "din toate funcţiile deţinute în cadrul PSD" şi a susţinut că votul din Senat îi va permite să se apere "aşa cum se cuvine", dacă dosarul său va ajunge în instanţă.

Şova a mai susţinut, într-o declaraţie, că DNA are "toate mijloacele necesare pentru a putea finaliza cercetările" în cazul său şi că "justiţia nu se efectuează prin arestări, ci prin judecata şi decizia judecătorilor".

Şova era vicepreşedinte al PSD, funcţie în care a revenit după ce CEXn al partidului a aprobat în luna ianuarie revocarea deciziei de excludere a sa din partid.

(E.D.)

---

Actualizare 17:53 Iohannis: "Parlamentul nu se poate erija în instanţă, nu pot trece cu vederea"

Preşedintele Klaus Iohannis transmite printr-un mesaj pe Facebook, după ce Senatul a respins cererea DNA de arestare a lui Şova, că nu poate trece cu vederea faptul că Parlamentul a blocat iar o cerere a justiţiei, arătând că, într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar Parlamentul nu se poate erija în instanţă.

"În calitate de garant al respectării Constituţiei şi principiilor statului de drept, nu pot să trec cu vederea faptul că astăzi Parlamentul a blocat din nou o cerere a justiţiei. Într-un stat de drept nimeni nu este mai presus de lege. Calitatea de deputat, senator sau ministru nu ar trebui să confere nimănui imunitate în faţa justiţiei. Parlamentul nu se poate erija în instanţă. Justiţia este singura în măsură să-şi spună cuvântul, pornind, desigur, de la prezumţia de nevinovăţie. Numai un Parlament cu principii ferme în ceea ce priveşte integritatea, capabil să răspundă prompt şi corect la cererile justiţiei, poate recăpăta încrederea cetăţenilor", arată mesajul.

(A.C.)

-----------

Actualizare 17:48 Ambasada SUA: "Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv"

Ambasada SUA la Bucureşti a declarat că "imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane".

În ceea ce priveşte votul Senatului în cazul lui Dan Şova, Ambasada SUA a spus că "nu comentăm cu privire la cazuri individuale, dar consideram că un principiu de bază al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii".

"Reducerea corupţiei este vitală pentru dezvoltarea şi securitatea României.Trebuie să se permită anchetarea cazurilor de corupţie şi aplicarea legii", au mai declarat reprezentanţii Ambasadei, citaţi de HotNews.

(E.D.)

---

Actualizare 17:12 Ambasada Olandei: "Urmărim cu îngrijorare şi cu surprindere evoluţiile privind ridicarea imunităţii"

Ambasada Olandei a publicat pe Facebook un mesaj prin care transmite că urmăreşte "cu îngrijorare şi cu surprindere" evoluţiile privind ridicarea imunităţii parlamentarilor, mai ales în contextul în care partidele politice şi-au luat angajamentul de a lupta împotriva corupţiei.

(A.C.)

---------------

Actualizare 16:45 Un protest a fost anunţat în Piaţa Universităţii, după ce Senatul a respins arestarea lui Şova

Un protest faţă de imunitatea parlamentară a fost anunţat azi pe Facebook, evenimentul urmând să aibă loc în Piaţa Universităţii din Capitală, începând cu ora 18:00.

"Milităm pentru menţinerea imunităţii doar pentru declaraţii politice. Nu dorim folosirea ei ca paravan pentru infractori! Ne vedem astăzi la ora 18 în Piaţa Universităţii din Bucureşti! Dan Şova a rămas cu imunitate! Parlamentarii continuă să îşi bată joc de popor şi de justiţie, ignorând mesajul transmis în noiembrie de stradă. E timpul să le reamintim de ce am ieşit în noiembrie!", arată un anunţ publicat pe Facebook.

(A.C.)

------------

Actualizare 16:49 Ambasada Marii Britanii, despre votul în cazul Şova: "Nimeni nu este mai presus de lege"

Ambasada Marii Britanii la Bucureşti îşi exprimă "îngrijorarea" privind faptul că DNA a avut "un succes limitat" în a convinge Parlamentul să răspundă pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunităţii unor senatori sau deputaţi, misiunea diplomatică amintind că nimeni nu este mai presus de lege, scriu surse din presă.

Potrivit instituţiei diplomatice, ultimul raport al Comisiei Europene referitor la progresele ţării noastre în Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) notează faptul că România a devenit mai eficientă în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.

Ambasada apreciază "rolul pozitiv al DNA" în lupta anticorupţie, precizând că sprijină eforturile sale în această direcţie.

"Organismele judiciare ale României, cum ar fi DNA, pun bazele unui principiu fundamental, şi anume că nimeni nu este mai presus de lege. Suntem total de acord cu acest principiu", conchide Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.

(Valentin Busuioc)

---

Actualizare 15:00 PNL vrea să atace la CCR decizia Senatului în cazul lui Şova

Partidul Naţional Liberal (PNL) vrea să atace la Curtea Constituţională decizia Senatului de respingere a cererii DNA pentru încuviinţarea arestării preventive a lui Dan Şova, analizând "în cel mai scurt timp soluţia şi pârghiile contestării", potrivit unui comunicat al copreşedintelui PNL Alina Gorghiu.

"Avem în vedere jurisprudenţa Curţii Constituţionale care stabileşte că hotărârile Senatului sau ale Camerei Deputaţilor se aprobă cu majoritatea parlamentarilor prezenţi", mai arată liberalul.

(A.C.)

-------------

Actualizare 13:02

Senatorul PSD Dan Şova a scăpat de reţinerea şi arestarea preventivă în dosarul "Rovinari-Turceni", rezultatul votului fiind de 79 pentru şi 67 împotrivă. Conform regulamentului Senatului hotărârea se adoptă cu o majoritate de 50 plus 1 din numărul total al senatorilor.

Potrivit anunţului oficial făcut în plen în urma numărătorii voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, Senatul nu încuviinţează arestarea preventivă a lui Dan Şova.

Numărul total al senatorilor este de 168, majoritatea fiind, astfel, de 85 de parlamentari.

Din cele 151 de voturi exprimate, cinci voturi au fost anulate.

Votul a fost secret, cu bile.

(Alexandru Costea)

----------

Actualizare 11:16 Şova: "Toate probele de la dosar indică contrariul acuzaţiilor"

Senatorul cere să se apere în libertate

Senatorul Dan Şova a declarat miercuri, în plen, că nicio probă de la dosarul în care se cere încuviinţarea reţinerii şi arestării sale preventive nu indică acuzaţiile care i se aduc în calitate de avocat.

" În privinţa mea a fost formulată o cerere pentru reţinere şi arestare pentru o presupusă faptă de complicitate morală la abuz în serviciu. Complicitatea morală, în opinia celor care mă cercetează, ţine de faptul că eu în anul 2007 aş fi convins doi directori de la complexurile energetice Rovinari şi Turceni să încheie contracte de asistenţă juridică cu societatea în care eram şi eu asociat. Nu numai că nicio probă de la dosar nu indică acest lucru, dar toate probele de la dosar indică contrariul acestui lucru. (...) Sunt acuzat pentru o activitate de avocat avută înainte să intru în Senat", a afirmat Şova.

Potrivit acestuia, ultimul control al Gărzii Financiare, ordonat chiar de DNA din 2013, n-a găsit niciun fel de problemă. El a adăugat că nu este firesc să afle de la televizor că îi solicită cineva reţinerea şi arestarea fără a avea acces la dosar sau fără a fi întrebat despre aspectele în privinţa cărora este acuzat.

El le-a cerut să-i dea posibilitatea de a se apăra în libertate şi să respingă cererea de reţinere şi arestare venită din partea DNA.

"O să vă rog cu prietenie, cu onoare, cu colegialitate să înţelegem un lucru că noi, prin votul nostru, am dat DNA toate mijloacele, tot personalul, toată tehnica pentru a putea combate un flagel de corupţie şi am păstrat pentru noi doar libertatea.

Cum se poate apăra un om din puşcărie. Eu cred că dacă discutăm despre egalitate şi posibilitatea de a se apăra, eu cred că un om poate face acest lucru doar în libertate.

Vă cer să-mi daţi posibilitatea să mă pot apăra ca un om liber şi vă garantez că peste 2-3 ani când vom avea soluţia în acest dosar, veţi constata că nu aţi greşit", a declarat Dan Şova.

---

Actualizare 11:03 Şova: "Gorghiu a reprezentat Electrica într-un contract pe care firma mea l-a câştigat pentru Turceni"

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, miercuri, în plen, că unul din contractele de asistenţă juridică ale firmei în care era asociat a vizat recuperarea unei creanţe de 48 de milioane de lei a Complextului Turceni de la Electrica, care era reprezentată de societatea de avocatură a Alinei Gorghiu.

Şova a spus că "unul din cele trei contracte din ancheta DNA, în cazul său, a vizat recuperarea unei creaţe de 48 de milioane de lei, a Complexului Turceni de la Electrica".

"Colegii mei au reprezentat Turceniul şi au obţinut suma. Electrica a fost reprezentată de societatea de avocatură a doamnei preşedintă Alina Gorghiu. Îmi este foarte greu să cred că Alina Gorghiu nu îşi aminteşte cu precizie că în această tranzacţie între Turceni şi Electrica nu a fost absolut nimic ilegal, din contră, s-a respectat legea de sus până jos", a spus Şova.

El a ţinut să precizeze că se bucură că în plen se află ţşi Teodor Atanasiu, fost preşedinte AVAS, care cunoaşte situaţia foarte bine, şi ce eforturi s-au făcut atunci.

"Mă bucur că doamna Gorghiu a reprezentat Electrica în al treilea litigiu, acolo nu a fost vorba de ilegalitate", a mai afirmat senatorul PSD.

Plenul Senatul în care urmează să se voteze cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive pentru senatorul PSD Dan Şova a început, miercuri, cu o întârziere de 20 de minute, şedinţa fiind condusă de Călin Popescu Tăriceanu.

După apelul nominal, numărul senatorilor prezenţi la şedinţă este de 133 de senatori, din totalul de 168. Cvorumul de lucru este de 85 de senatori.

---

Actualizare 10:17 Ponta: "Indiferent de votul Parlamentului, Vâlcov, Nicolescu sau Şova pot fi trimişi în faţa judecătorilor"

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, în această dimineaţă, că indiferent de votul de azi al Parlamentului, Şova, Vâlcov şi Nicolescu pot fi trimişi de procurori în faţa judecătorilor.

"Constat cu mare dezamăgire că voturile de azi din Senat şi Camera Deputaţilor privind cereri de arestare preventivă au fost total deturnate de PNL şi propaganda basistă într-o bătălie pur politică (ideea de justiţie fiind total confiscată de câţiva lideri PNL, folosită doar politic şi demagogic, dovadă că ignoră total cazul deputatului PNL Nicolescu şi se referă doar la Senat)!", a scris Ponta, pe pagina sa de socializare.

Acesta a menţionat că poziţia sa şi a PSD este aceea "de a nu bloca acţiunile Justiţiei!". "Şi, indiferent de votul de azi al Parlamentului, TOŢI cei trei parlamentari în cauză POT fi trimişi de procurori în faţa judecătorilor (în libertate sau în stare de arest) pentru a se stabili dacă sunt vinovaţi sau nu!", a comentat prim-ministrul.

Potrivit domniei sale, "aceasta este realitatea juridică, restul este doar ipocrizie cu care PNL ne-a obisnuit încă din momentul 2013, când liderii lor au propus legea amnistiei, pentru ca apoi în public să se spele pe mâini ca Pilat din Pont! Orice suprapunere a bătăliei politice peste cauze din justiţie este profund greşită şi mă delimitez cu hotărâre de aşa ceva!".

---

Plenul Senatului va dezbate, astăzi, cererea formulată de DNA în cazul lui Dan Şova, prin care anchetatorii cer încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.

Procurorul şef al DNA a trimis în 13 martie procurorului general al Parchetului instanţei supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta să încuviinţeze reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Comisia juridică a avizat miercurea trecută, cu şase voturi "pentru" şi cinci "împotrivă", solicitarea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova.

Dan Şova a declarat, după audierea în Comisia juridică, unde şi-a apărat cauza în faţa colegilor jurişti, că nu doreşte să facă declaraţii şi că singurul lucru pe care doreşte să îl transmită este că "a spus numai adevărul în comisie şi în plen va face la fel".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cine imparte parte isi face.

    ....Drepturile omului, toti suntem egali in fata legii.... 

    Sa-l pupe-n dos aia 7,2 milioane ale uselistilor lui ponta si cacarau antonescu, ce "l-au dat jos" pe Base acu' 2 ani ...

    Nu-i asa Guzganiane ? Nu-i asa ghise ? 

    Tovarasa zoe petre DECAN al facultatii de istorie, pusche-m-as pe limba, ne recomanda ca nu exista un mai "demn" urmas al Bratienilor decat "cacarau" antonescu...

    Asa ca ce va mirati atata, cetatenii din Ferentari , de la Dorohoi sau de la Copsa Mica sunt mai onesti decat Clica moralista, "Conii Leonida" patapievici, plesu sau liiceanu ori madam mungiu pippidi, ce ne da lectii de democratie cu "uniti salvam" ... ciolanele de prin "academii"... 

    Am uitat de mircea diaconu, idolu' latrinei 3 si a fanilor acestora...

    romanica fanarioto -pesedista , cu b.o.r daniel ciubotea-n coada e romanica lu' dan puric, tudor gheorghe si madam vranceanu firea ; de "tezaur folcloric" am uitat, ca a raposat aia... 

    Ce tot va mirati atata ? Bravo pesedeilor din parlament, eu ii chiar aplaud sincer si pe mazare si pe viorica costiniu , dar mai ales pe catalin voicu, daca isi usureaza vezicile pe un popor de sclavi , isi merita soarta idiotii...

    Oricum Base i-a ciurit pa toti, inclusiv pe Jnapanca udrea... 

    1. Bravo anonimule! pacat ca nu ti-ai dat un nume, puteai sa ramai in istorie cu radiografia facuta. Nici conu' Caragiale nu ar fi reusit mai mult. Nu sunt de acord cu afirmatile despre madam Udrea; sper ca va reusi sa se reabiliteze; pe de alta parte nu sunt de accord cu presiunile gen Piata Univrsitatii, este clar pentru toata lumea ca acestea sunt manevre politice . 

    Trebuia de la inceput sa fie revolte,nu pentru uni muma.Idem si ambasadele.

    Cat de multe trebuie sa stie Sova, cred ca le este frica de el ca va urma exemplul celor 'alde Udrea si vor incepe turnatoriile, altfel nu se explica solidaritatea (pardon, lasitatea parlamentarilor) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb