Lipsa montării repartitoarelor din apartamentele românilor, care sunt conectaţi la sisteme de încălzire centralizată, poate atrage amenzi de până la 1.000 de lei, se arată într-un comunicat al Cristinei Prună, USR. Acest lucru este inadmisibil, mai ales că gradul de acceptare socială a montării repartitoarelor este foarte redus în prezent, potrivit sursei menţionate. Legea a fost modificată anul trecut, astfel că, pentru condominiile care sunt într-un sistem de distribuţie pe verticală, adică majoritatea blocurilor, acest lucru este obligatoriu, dacă este realizată echilibrarea hidraulică a instalaţiei de încălzire, se mai arată în comunicat.
Pentru mulţi români, preţul repartitoarelor este unul prohibitiv, mai ales în condiţiile diminuării puterii de cumpărare din cauza inflaţiei ridicate, transmite deputata USR. În acest timp, autorităţile statului pare că se pregătesc să taie chitanţe de amenzi. Soluţia nu este aceasta, ci căutarea de soluţii pentru ca oamenii să fie sprijiniţi, conform sursei citate.
"Românii nu trebuie lăsaţi să facă faţă singuri costurilor cu repartitoarele. M-am preocupat în fiecare an, în parlament, ca acest subiect să fie tratat cu seriozitate şi înţelegere faţă de oameni. Este de datoria statului să sprijine cetăţenii, nu doar să impună obligaţii, mai ales atunci când acceptarea socială este la cote minime. Un prim pas ar putea fi implementarea unui program naţional de finanţare a instalării robinetelor termostatate cu banii proveniţi din certificatele de carbon prin Administraţia Fondului pentru Mediu." consideră deputata USR, Cristina Prună, vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrii şi Servicii, potrivit comunicatului.
Deputata Cristina Prună şi senatorii Silvia Dinică şi Cristian Bordei au iniţiat încă de acum doi ani un proiect de lege prin care obligaţia montării repartitoarelor nu ar trebui să se aplice în blocurile în care cel puţin 25% din apartamente nu mai sunt conectate la sistemul de încălzire centralizată, arată datele comunicatului. De asemenea, cerinţa montării ar trebui să nu se aplice în blocurile care nu au fost reabilitate termic, transmite Cristina Prună.
"Propunerile sunt unele de bun simţ şi ele ar trebui susţinute fără ezitare de parlamentarii coaliţiei. Nu putem aplica o obligaţie, fără să luăm de la bun început în calcul elementele specifice ce pot apărea în cazul diferitor blocuri. Esenţial este ca termenul actual să fie amânat, atât pentru ca statul să poată da drumul unui program de susţinere financiară a românilor pentru îndeplinirea cerinţelor de eficienţă energetică, iar pe de alta pentru a stabili un cadru mai clar asupra cui revine în fapt această obligaţie." adaugă Cristina Prună, potrivit sursei citate.
Instalarea repartitoarelor este o obligaţie ce decurge la nivel naţional din transpunerea Directivei 2012/27/UE a Parlamentului European şi a Consiliului privind eficienţa energetică, modificată şi completată ulterior prin Directiva (UE) 2018/2002, se mai arată în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2023, 12:56)
nu apare niciunde in legea 196/2018 aceasta impunere.
Adunarea Generala hotaraste ce face si nu face,punct.
E for decizional.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2023, 13:37)
dupa ce ajunge la putere usr , totul devine admisibil , m-am saturat de gargara userista , i-am vazut la fapte ....
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2023, 18:36)
Bine ca i-ai vazut pe USR-isti in 8 luni, dar nu-i vezi pe actualii USL-isti de 3 ani incoace.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2023, 09:34)
i-am vazut pe toti care au fost la putere , epilatule
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2023, 16:12)
Dar amenzile din pandemie erau admisibile ,atunci usr istii nu știau cum sa mai amendeze lumea,erau instare sa ne bage în puscarie