PSD A DECLANŞAT ASALTUL ASUPRA GUVERNULUI Miniştrii Cabinetului Orban, audiaţi în comisiile parlamentare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 4 mai 2020

Miniştrii Cabinetului Orban, audiaţi în comisiile parlamentare

Parlamentarii social-democraţi au declanşat sarabanda audierilor miniştrilor guvernului Orban în comisiile de specialitate cu privire la diferite măsuri luate în perioada stării de urgenţă. Primul audiat va fi Marcel Vela, ministrul de Interne, care este aşteptat mâine la comisia de apărare şi ordine publică, pentru a da detalii cu privire la măsurile luate prin ordonanţele militare, la modul în care au fost aplicate sancţiunile de către organele de ordine, la deplasarea cetăţenilor români la muncă peste hotare şi la modul defectuos în care s-a făcut aceasta în primele zile.

Al doilea audiat va fi Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, care i-a nemulţumit pe social-democraţi prin măsurile luate în timpul stării de urgenţă cu privire la sprijinirea populaţiei şi întreprinderilor mici şi mijlocii care se confruntă cu scăderea drastică a activităţii şi a veniturilor.

Cel de-al treilea ministru care va răs­punde întrebărilor deputaţilor şi senatorilor va fi Adrian Oros, ministrul Agriculturii, care va trebui să explice de ce Guvernul a atacat la Curtea Constituţională legea adoptată de Parlament cu privire la amânarea plăţii ratelor la creditele bancare, lege ce cuprinde un amendament care îi include şi pe fermieri. De asemenea, ministrul de resort va fi nevoit să spună de ce a interzis iniţial exportul de cereale, pentru ca numai după câteva zile să revină asupra deciziei, şi dacă recolta preconizată pentru acest an este suficientă să asigure consumul populaţiei până la recolta din vara lui 2021 sau va fi nevoie să apelăm la importuri de cereale.

Al patrulea ministru ce va intra în sarabanda audierilor este Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a cărui prezenţă în faţa comisiilor reunite de politică externă, afaceri europene şi muncă ale Parlamentului a fost solicitată de preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

Aurescu va trebui să răspundă în legătură cu măsurile luate de Guvern pentru protejarea lucrătorilor români din străinatate în perioada pandemiei. Anunţul privind audierea ministrului de externe a fost făcut la sfârşitul săptămânii de Cazanciuc pe pagina oficială de Facebook. Preşedintele interimar al Senatului a mai scris că solidaritatea muncitorilor români care lucrează în străinătate trebuie să devină "o realitate", iar statul român ar trebui să negocieze, prin acorduri cu alte ţări, condiţii mai bune pentru cei care aleg să muncească peste hotare.

"La 1 Mai 2020, Solidaritatea, aşa cum a fost cunoscută iniţial în România sărbătoarea muncitorilor, trebuie să devină urgent o realitate pentru miile de muncitori români îmbarcaţi în avioane şi duşi să lucreze câmpurile unde ziua de muncă înseamnă 12 ore pe zi, şapte zile din şapte, aşa cum se întâmpla acum două secole, când erau abandonaţi de ţara de origine şi exploataţi de ţara adoptivă", susţine Robert Cazanciuc.

Potrivit acestuia, diplomaţii români trebuie să verifice ceea ce presa prezintă drept "suferinţele muncitorilor români".

Amintim că liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu şi şeful grupului deputaţilor PSD, Alfred Simonis, au anunţat că vor depune moţiuni simple împotriva lui Florin Cîţu şi Adrian Oros, deoarece consideră că aceştia nu sunt compatibili cu funcţiile deţinute în Guvern, dar parlamentarii PSD nu exclud să apeleze la moţiunea simplă şi în cazul altor membrii ai Cabinetului Orban.

De altfel, social-democraţii au anunţat că, după încetarea stării de urgenţă, vor iniţia demersurile pentru depunerea unei moţiuni de cenzură la adresa Guvernului PNL.

Menţionăm că şi premierul Ludovic Orban a fost chemat la Parlament, în baza hotărârii Legislativului din 16 aprilie, să prezinte o situaţie referitoare la măsurile luate în timpul stării de urgenţă şi la motivele pentru care au fost instituite acestea. Convocarea şefului Guvernului a fost cerută la iniţiativa senatorului Călin Popescu- Tăriceanu, preşedintele ALDE.

Iniţial, premierul a spus că nu va da curs solicitării Parlamentului, iar Marcel Ciolacu - preşedintele Camerei Deputaţilor şi Robert Cazanciuc - preşedintele Senatului au spus că vor sesiza Curtea Constituţională în legătură cu acest aspect. Ulterior, aşa cum reiese din şedinţa de guvern din 30 aprilie, şeful Executivului a revenit asupra deciziei iniţiale şi le-a solicitat tuturor miniştrilor să îi prezinte raportul cu măsurile luate în ultimele 45 de zile pentru a informa Parlamentul cu privire la aspectele solicitate în convocare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "Amintim ca...", "Mentionam ca..."... tovarsul Gogu a fost vazut punandu-i secretarei Mimi o mana pe fund.

    Ati primit bani de la Guvern, nu-i asa? S-a dus dreak presa economica.. V-ati transformat in prestatori de servicii de tip Digi24 

    Și cine întreabă? Dancila? Iordache? Ciolacu?

    Toata tara stie ce masuri a luat guvernul in aceasta perioada.Ei ce au facut,au dormit?Ciolacu a dormit sigur altfel nu trecea pe sustache proiectul UDMR-ului privind autonomia.Eu n-am votat niciodata cu PSD-ul.De cate ori am vrut sa votez s-a intamplat ceva inainte.Parca Dumnezeu imi arata ca nu e bine.Ba Dragnea,baVasilica,ba Ciolacu toti unul si unul.Si inainte de aceste specimene la fel s-a intamplat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb