PSD a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la ordonanţa de modificare a Codului Fiscal

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 2 iulie 2010

PSD a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la ordonanţa de modificare a Codului Fiscal

Deputaţii PSD au depus o solicitare la Avocatul Poporului pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă 58/2010 prin care s-au modificat şi completat prevederi ale legii Codului Fiscal, printre care majorarea TVA-ului la 24%, a anunţat, ieri, senatorul PSD, Lia Olguţa Vasilescu.

"Am solicitat Avocatului Poporului să constate acest nou grav abuz al profesorului de drept constituţional Emil Boc. (...) Aşa cum ştiţi, potrivit articolului 139, alineatul 1 din Constituţie, impozitele şi taxele şi orice alte venituri ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale se stabilesc numai prin lege. Aşadar, în Constituţie se prevede clar că nu se pot face niciun fel de modificări la Codul Fiscal prin OUG, ci numai prin lege. (...) Oricum, nu s-ar fi putut modifica Codul Fiscal mai înainte de data de 1 ianuarie 2011", a spus Olguţa Vasilescu, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, solicitarea social-democraţilor este întemeiată şi pe baza unei decizii a CCR - decizia 235 din 5 mai 2005 - care prevede că articolul 139 al legii fundamentale are un caracter "imperativ şi exclusiv".

Referitor la consecinţele majorării TVA la 24%, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, social-democratul Viorel Ştefan, a precizat că măsura adoptată de Guvern va determina creşterea ratei inflaţiei la peste 6% ca urmare a scăderii consumului.

"Creşterea TVA va deschide calea creşterii cotei unice, care va avea ca efect adâncirea recesiunii economice a României cu un an şi jumătate faţă de celelalte state din Uniunea Europenă. (...) Încasările la bugetul de stat nu vor creşte din cauza reducerii consumului şi a ma-nifestării în continuare a evaziunii fiscale", a spus Viorel Ştefan.

Potrivit acestuia, ar fi putut fi aplicate alte măsuri de contracarare a crizei, cum ar fi impozitarea progresivă, reducerea diferenţiată a salariilor şi a pensiilor, reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, măsuri reale de combatere a evaziunii fiscale, dar şi TVA de 5% pentru produsele alimentare de bază - măsură aplicată în mai multe state europene.

În altă ordine de idei, senatorul PSD Olguţa Vasilescu a anunţat că în toate sediile PSD din ţară vor fi deschise centre de colectare a ajutoarelor pentru cei afectaţi de inundaţii, în coordonare cu primăriile şi consiliile judeţene.

Totodată, PSD a pregătit, pe lângă lista ruşinii care cuprinde numele parlamentarilor ce au votat împotriva moţiunii de cenzură, afişe şi pliante în vederea conştientizării populaţiei de ceea ce înseamnă creşterea TVA şi a efectelor acesteia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb