PSD-ALDE DOREŞTE RETRAGEREA AMBASADORULUI NOSTRU DIN SUA George Maior, următoarea victimă a lui Liviu Dragnea

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 13 septembrie 2018

George Maior a fost acuzat în repetate rânduri că este cel care a permis implicarea în Justiţie a SRI şi a intervenit în favoarea unor anumite personaje politice.

George Maior a fost acuzat în repetate rânduri că este cel care a permis implicarea în Justiţie a SRI şi a intervenit în favoarea unor anumite personaje politice.

Scandalul privind scrisoarea pe care Rudolph Giuliani i-a trimis-o preşedintelui Klaus Iohannis în care a criticat politica protocoalelor dintre SRI, pe de o parte, şi DNA şi Parchetul General, pe de altă parte, nu şi-a stins încă ecourile.

Faptul că ambasadorul României în SUA, George Maior, a luat încă din prima zi atitudine împotriva acelei scrisori spunând că ea conţine opiniile personale ale lui Rudolph Giuliani şi nicidecum poziţia oficială a Departamentului de Stat sau a preşedintelui Donald Trump, i-a deranjat pe liderii coaliţiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Aceştia au solicitat ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu să îl recheme pe George Maior şi să îl audieze în legătură cu afirmaţiile sale despre documentul pe care Rudolph Giuliani l-a semnat după ce a fost plătit de către Freeh Group, o casă de lobby din SUA, ce, la rândul ei, ar fi fost plătită de avocatul care i-a apărat pe Puiu Popoviciu şi Alexander Adamescu.

De altfel, Rudolph Giuliani a recunoscut pentru presa americană că a fost plătit pentru această scrisoare.

Prima audiere a lui Maior s-a des-făşurat la Ministerul de Externe cu prilejul Reuniunii anuale a diplomaţilor români, moment în care Teodor Meleşcanu i-a spus că a greşit în legătură cu poziţia avută.

A doua audiere a ambasadorului a avut loc, ieri, în Comisia pentru Politică Externă din Senat, la solicitarea liderului PSD Liviu Dragnea şi liderului ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Încă de la începutul şedinţei, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a încercat să îl pună la colţ pe George Maior: "Nu v-am invitat aici pentru a discuta parteneriatul româno-american. Ceea ce aţi făcut dumneavoastră în chestiunea scrisorii domnului Giuliani este o distorsionare incredibilă a realităţii. Este un modus operandi des-calificant pentru un ambasador. Dacă ştiţi rigorile şi le ignoraţi, aş dori să cunoaştem acest motiv. (...) Atunci când, prin declaraţiile sale, un ambasador promovează publicului din România propriile parti pris-uri având abordări străine misiunii sale de ambasador, el abandonează de facto misiunea cu care a fost învestit, devenind - ceea ce aţi făcut dumneavoastră - un agent politic partizan. (...) Această postură este una inacceptabilă".

Tăriceanu vrea schimbarea din funcţie a lui Maior

Preşedintele Senatului a afirmat că George Maior nu a avut acordul Minis-terului de Externe când a făcut declaraţiile cu privire la scrisoarea lui Rudolph Giuliani şi a calificat drept "foarte slabă" activitatea ambasadorului nostru în SUA: "Nu am văzut niciun progres în chestiunea vizelor pentru români. Rezultate aproape zero în ceea ce priveşte relaţiile, în ceea ce înseamnă cooperarea, colaborarea pe dimensiune economică. (...) Apreciez că nu v-aţi îndeplinit misiunea de a promova şi reprezenta statul român, în schimb v-aţi promovat interesele şi aţi implicat România în politica internă. Eu voi propune colegilor din comisie să transmitem o scrisoare către Ministerul de Externe în care să se spună că misiunea dumneavoastră nu mai poate să continue".

Practic, Tăriceanu a dat curs cerinţei lui Liviu Dragnea care, imediat după scandalul Giuliani, a solicitat Ministrului de Externe să îl recheme în ţară pe ambasadorul nostru în SUA, menţionând de mai multe ori că acesta şi-a depăşit atribuţiile şi ar trebui schimbat.

Faţă de acuzaţiile formulate la adresa sa, George Maior a susţinut că acestea sunt nefondate: "În ce priveşte faptul că m-am implicat în politica americană, acuzaţia este complet falsă. Nu este nici o luare de atitudine, nici un gest care să indice acest lucru. Am făcut o afirmaţie despre o persoană privată. Mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc. Aceste lucruri nu sunt deloc probate de atitudinea americană, dimpotriva a fost consonantă cu ce am făcut pentru interesul naţional românesc. Un ambasador are un mandat general de a exprima adevărul. Nu înţeleg cum poate fi stigmatizat un ambasador pentru că spune un lucru adevărat".

El a precizat că o dovadă a faptului că relaţiile româno-amnericane nu au fost afectate după declaraţia sa privind scriscoarea lui Rudolph Giuliani o reprezintă faptul că nu a fost chemat de Departamentul de Stat şi nici de Administraţia Prezidenţială a SUA pentru a da explicaţii în legătură cu respectiva luare de atitudine. George Maior a menţionat că singura întrevedere avută după declaraţia sa privind scrisoarea plătită a lui Rudolph Giuliani a fost cu subsecretarul de stat Wess Mitchell, cu care a discutat despre dezvoltarea parteneriatului româno-american în următorii ani.

Victor Ponta: "Doar preşedintele, prim-ministrul şi ministrul de Externe pot decide rechemarea lui Maior"

La finalul audierii, nu s-a mai supus la vot propunerea lui Tăriceanu pentru revocarea lui Maior, specificându-se că luni va avea loc o nouă şedinţă a comisiei. Până atunci, va fi redactată scrisoarea către Ministerul de Externe, document care va fi supus votului membrilor Comisiei de Politică Externă din Senat în şedinţa de luni.

Cu privire la o posibilă rechemare în ţară lui George Maior, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a spus că toate variantele sunt luate în calcul, precizând că i-a spus şi personal că nu e normal ca diplomaţii să se implice în astfel de dezbateri.

În legătură cu acest subiect, fostul prim-ministru Victor Ponta a explicat că Liviu Dragnea nu este îndreptăţit, conform legii, să solicite schimbarea din funcţie a lui George Maior: "Ce treabă are Dragnea cu numirile şi cu schimbările de ambasadori? Eu, când am fost prim-ministru, am schimbat 10 ambasadori, dar cu acceptul Ministrului de Externe şi al Preşedintelui ţării, singurele autorităţi competente, împreună cu şeful guvernului, în privinţa politicii externe. În acest moment, singurele persoane care, conform Constituţiei, au dreptul să discute pe acest domeniu sunt Teodor Meleşcanu, Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis. Nu este treaba lui Liviu Drag-nea".

George Maior a afirmat, la sfârşitul lunii august, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, avocat al preşedintelui Donald Trump, că aceasta este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

"Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar", a declarat George Maior.

La 1 septembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că i-a cerut premierului ca ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, să pornească procedura de rechemare în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior. Ulterior, în 9 septembrie, Drag-nea a declarat că ambasadorul Româ-niei în SUA, George Maior, încă se mai crede directorul Serviciului Român de Informaţii şi că încă mai are întâlniri şi discuţii cu diverşi oameni: "Face şi acum discuţii, jocuri, întâlniri politice. Aşa mi-a zis cineva alaltăseară. Să vedem dacă se va confirma sa nu. A fost în perioada asta în România şi au început ceva tulburări la partid. Doar remarcam o coincidenţă".

George Maior este unul dintre principalii semnatari ai protocoalelor, care au funcţionat în perioada în care acesta era director al Serviciului Român de Informaţii, înţelegeri prin care se constituiau echipe operative din justiţie şi serviciul secret. Maior a fost acuzat în repetate rânduri că este cel care a permis implicarea în Justiţie a SRI şi a intervenit în favoarea unor anumite personaje politice.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Poate ar fi cazul să își caute primul job din viața , pe bune.

    Despre fregate , Eads, bechtel sau rmgc e mult de spus... 

    Pot să ia si alții șpăgile . 

    Se agata atât de penibil de f.de ambasador, reprezentând un guvern penibil în frondă fata de el, dar reprezentandu-l,  

    Penibil.

    1. A crezut si el ca este un mic dumnezeu si atotputernic.... la cate mizerii a facut el pentru zeci de mii de romani abia a inceput drumul spre vale!

      Are bani pentru 5-6 generatii de acum incolo.

    Klem ce zice?

    Cum de tace sfătuitorul de serviciu?

    Ce a spus A. Gorghiu de ce nu ați scris? 

    1. Este neinteresant ce spune Alina Gorghiu Burghiu. Ea este trompeta lui Ludovic Orban si a mutului de la Cotroceni. Personajul principal este Maior.

      Coco ai gasit un adjectiv de nota 10, cu mutulache!. 

    Ramificatiile statului paralel construit de Maior se extinde pana la A.S.F. Mircea Ursache este finul lui Maior!!

    Un fost ofiter SRI declara urmatoarele:

    ”Îmi aduc aminte de o situație în care chiar domnul Maior a fost interceptat pe mandat de siguranță națională de către domnul Coldea. În 2013, Serviciul a început o activitate în zona pieței de capital și au fost obținute mai multe manadate de siguranță națională care erau lucrate după venirea doamnei Kovesi în binom, că nu pot să spun foarte multe detalii concrete. Doamna Kovesi și domnul Coldea rezolvau ei acolo un dosar în zona pieței de capital care implica o persoană extrem de apropiată de domnu Maior. Acea persoană și domnul Maior erau ținte în acel mandat de siguranță națională”, a declarat Draniel Dragomir pentru B1 TV. Tentaculele caracatitei s-au intins pana in piata de capital, chiat prin seful supravegherii - Mircea Ursache! 

    Marinescule, cum adică a fost acuzat în repetate rânduri când, de fapt, Maior a semnat toate protocoalele neconstituționale și a recreat Direcția a VI-a a Securității?

    Poate ca Maior nu este doar ambasadorul la Washinton!. 

    Da, psd-alde-udmr incerca sa scape de Cei care stiu sa scrie si sa creasca si sa-si puna oamenii lor in functii. Bai postacule multiplu, vezi ca o sa scape si de tine cand nu vor mai avea nevoie de seviciile tale de scris mesaje care sa le sustina teorie. La final dovezile trebuie eliminate, ASA scrie in manualul propagandistului bolsevico-comunist din care s-au metamoefozat pesedistii si aliatii lor.

    1. Creasca=citeasca

      SRI s-a metamorfozat din Securitate cu securiști și plozi de securiști.

      Este cert că nu-și va mai putea susține propaganda securistă. Primele nume grele ale propagandei au fost deconspirate. Găinarii vin acum cu jointurile. :)))))) 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb