Biroul Permanent al PSD a analizat din nou, ieri, într-o şedinţă extrordinară, situaţia din zonele afectate de inundaţii din Moldova. Considerînd că nu au coordonat corespunzător situaţia, PSD solicită anchetarea ministrului mediului, Sulfina Barbu, şi a directorului Direcţiei Generale a "Apelor Române", Aurel Pană, cerere care vine în completarea plîngerii formulată la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Galaţi, de 67 de locuitori din comuna Cosmeşti Vale, afectaţi de viitura de pe Siret.
Dan Nica, fost ministru al comunicaţiilor în guvernul Năstase, a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, efectele inundaţiilor în judeţul Galaţi, unde s-au înregistrat pierderi imense, mii de case au fost afectate şi cîteva mii de persoane evacuate. Potrivit spuselor sale, una din cauzele viiturii de pe rîul Siret ar fi volumul enorm de apă deversat de la Barajul de Acumulare de la Călimăneşti, aproximativ 5300 de metri cubi/secundă (echivalent cu debitul Dunării). Dan Nica spune că autorităţile locale au neglijat avertizările meteo-rologilor cu privire la ploile torenţiale iminente şi nu au golit în timp util cantitatea de apă existentă în lacul de acumulare.
În ceea ce o priveşte, minis-trul mediului, Sulfina Barbu, susţine că acuzaţiile PSD sînt nefondate, deoarece Barajul de la Călimăneşti a fost exploatat conform regulilor în vigoare. "Să lăsăm specialiştii să-şi spună punctul de vedere. S-a făcut o revărsare treptată a barajului", apreciază ministrul.
Emil Neagu, directorul "Hidrocentrale Bistriţa" din Piatra Neamţ, ne-a declarat că, în perioada viiturii, volumul de apă deversat din Barajul Călimăneşti nu a depăşit 4300 de metri cubi/secundă, iar dacă apa deja existentă în lacul de acumulare ar fi fost deversată înainte, aceasta nu ar fi diminuat cu nimic dezastrul petrecut în aval din cauza debitelor fără precedent de pe afluenţi.
Pe de altă parte, Cristian Diaconescu, purtătorul de cuvînt al PSD, a declarat, ieri, că a fost finalizat proiectul de lege privind rectificarea bugetului pentru găsirea de resurse necesare amortizării pagubelor provocate de inundaţii. Cristian Diaconescu a criticat intenţia guvernului de a discuta, în şedinţa de astăzi, 46 de ordonanţe de urgenţă, considerînd că în situaţia dată, "nu este nici o diferenţă între cei care fură din case şi cei care voteză legi pentru diferite interese".
În altă ordine de idei, Partidul National Liberal (PNL) solicită organelor abilitate ale statului să se autosesizeze şi să declanşeze cercetările pentru stabilirea condiţiilor în care au fost executate lucrările de îndiguire din bani publici, care sînt firmele prestatoare şi dacă au fost respectate procedurile legale din punct de vedere tehnic şi economic. Liberalii consideră ca Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA) trebuie să-şi facă datoria.
În următoarele zile, specialiştii vor face o serie de manevre pentru uşurarea presiunii în Barajul Călimaneşti, prin creşterea debitului de descărcare a apei, au anunţat, ieri, oficiali ai Ministerului Mediului. "În funcţie de de-bitele şi nivelele existente pe Siret, vor fi făcute manevre în zona Barajului Călimăneşti, iar specialiştii < Hidroelectrica > şi cei din Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor au luat decizia să crească, de la 750 mc/s la 800 mc/s, descărcarea apei în zonă, ceea ce va duce la golirea apei din acumularea Călimăneşti", a precizat Lucia Ana Varga, secretar de stat la MMGA.
"Reprezentanţii MMGA au inventariat necesarul de saci, motorină şi piatră de umplutură a breşelor acolo unde apa nu se scurge dintr-o incintă spre Siret. Un astfel de depozit, de 300 mc de piatră, s-a constituit, luni după-amiază, la Vadul Roşca, la fel ca şi lîngă localitatea Latinu, unde s-a constituit un depozit de 2.000 mc de piatră", a mai spus Lucia Varga.