PSD critică Strategia de Securitate Naţională

Cătălin Alexandru
Ziarul BURSA #Politică / 21 aprilie 2006

Cristian Diaconescu, purtătorul de cuvînt al Partidului Social Democrat (PSD), a făcut, ieri, o serie de observaţii critice la adresa Strategiei de Securitate Naţională, adoptată în 17 aprilie de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Domnia sa a calificat acest organism drept o instituţie de monitorizare permanentă a tuturor segmentelor societăţii, făcînd o paralelă cu structurile similare existente în timpul regimului comunist. Exprimînd punctul de vedere al partidului său, Cristian Diaconescu a declarat că, într-o atare situaţie, celelalte instituţii ale statului nu-şi mai justifică existenţa, devenind inutile.

PSD respinge promovarea, prin intermediul Strategiei de Securitate Naţională, a unei politici bazate pe "excepţionalism şi unilateralism". Social-democraţii consideră excepţionalismul ca fiind "greşeala cea mai gravă" pentru că, prin acest concept, ţara noastră "îşi propune să adopte măsuri anticipative inclusiv militare" în caz de ameninţare sau de suspiciune de ameninţare. Potrivit lui Cristian Diaconescu, nici un stat membru al NATO sau UE nu are în strategia sa de securitate asemenea aspecte doctrinare. Domnia sa susţine că mai întîi trebuie să stabilizăm democraţia la noi în ţară şi apoi să ne gîndim să o exportăm "sub o formă sau alta" în alte zone.

PSD este de acord, însă, cu principiul bunei guvernări. Diaconescu a arătat că o guvernare defectuoasă ar putea pune în pericol siguranţa naţională, în cazul în care ar permite proliferarea corupţiei.

Tot în conferinţa de ieri, social-democraţii l-au criticat pe premierul Tăriceanu. Deputatul PSD Ioan Stan i-a reproşat primului ministru că, în loc să aibă o poziţie fermă în cadrul CSAT, s-a limitat la declaraţii timide şi ambigue, permiţîndu-i preşedintelui Băsescu să se erijeze în iniţiatorul pachetului de legi privind siguranţa naţională, chiar dacă, potrivit Constituţiei, actele normative în cauză trebuie promulgate de Cabinet printr-o ordonanţă de urgenţă, ori supuse dezbaterii parlamentare.

Liderii PSD ar accepta totuşi ca cele patru legi care compun pachetul amintit (legea privind activitatea de informaţii şi contrainformaţii în securitate, legea privind statutul profesional şi de carieră al ofiţerilor de informaţii, legile privind organizarea Serviciului de Informaţii Externe - SIE şi a Serviciului Român de Informaţii - SRI) să fie iniţiate de preşedintele României, numai în situaţia în care acesta s-ar consulta cu liderii principalelor partide politice şi ar crea o comisie parlamentară.

Purtătorul de cuvînt al PSD a abordat şi problema corelării celor două documente aflate luni pe masa de lucru a CSAT. Domnia sa a apreciat că prevederile Strategiei de Securitate trebuie să fie în deplină concordanţă cu cele ale pachetului de legi privind siguranţa naţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb