Psihoza cuţitului în spate

Radu F. Alexandru
Ziarul BURSA #Editorial / 7 noiembrie 2006

Radu F. Alexandru

Dacă vom spune că premierul Călin Popescu Tăriceanu a ratat, din nou, o mare şansă, inerţia gândului ne va aduce imediat în minte cele două momente care s-au consumat într-o strânsă şi rapidă succesiune: tranzacţionarea catas­trofală, din punct de vedere al PNL, a conducerii Ministerului Apărării şi gestionarea total neadecvată a promovării candidatului României pentru înalta funcţie de comisar european. Presa, în unanimitate, a repetat gestul deja obişnuit: a acordat cele mai joase calificative prestaţiei primului-minis­tru şi orice cuvânt în plus ar putea fi chiar redundant.

Domeniul pe care îl aveam în vedere când invocam o nouă şansă ratată ţine, de data asta, de relaţia preşedintelui Tă­riceanu cu partidul în fruntea căruia se află şi oportunitatea a apărut în mod cu totul neaşteptat, urmare a dezbaterilor fierbinţi care au avut loc, ca un punct nou pe ordinea de zi a ultimei Delegaţii Permanente a PNL. Este vorba despre cererea unui număr de lideri ai partidului de a se înfiinţa pos­tul de preşedinte-executiv. Dacă numele lui Crin Antones­cu nu putea să lipsească din lista celor care au lansat propunerea, prezenţa vice- preşedintelui Dan Ruşeanu este o premieră. Fără a ne grăbi să le acordăm riscantul titlu de "contestatari", e limpede că o asemenea iniţiativă nu are cum să vină ca mărturisire publică a înaltei satisfacţii pe care cei numiţi şi nenumiţi o încearcă faţă de felul în care preşedintele-prim-ministru reuşeşte să-şi onoreze obligaţiile ce-i revin în cadrul şi faţă de partid. Prudenţi în abordare, partizanii necesităţii imperioase a unor schimbări la vârf nu s-au hazardat să pună în discuţie măsura în care dl. Tăriceanu reuşeşte să satisfacă cele două importante demnităţi, ei au preferat să meargă pe o soluţie mediană, care nu lezează sensibilităţi greu încercate, dar oferă, totuşi, o perspectivă partidului de a reveni pe o linie de plutire decentă. Preşedintele-executiv, om aflat în inferioritate ierarhică faţă de preşedinte, dar cu o semnificativă libertate de decizie şi mişcare, li s-a părut, şi probabil că şi este, soluţia optimă. Pentru ca gândul să capete materialitate mai trebuia îndeplinit un ultim detaliu: dl. Tăriceanu să accepte înjumătăţirea poverii pe care o cară de aproape doi ani în cârcă, cu un coechipier. Dl. Tăriceanu nu a subscris la iniţiativa celor care cred că facerea de bine nu poate provoca niciun fel de confuzie şi, prelungind cu încă 24 de ore o şedinţă care iniţial fusese anunţată doar pentru o zi, a reuşit să respingă intempestiva propunere. De ce o fi făcut-o?

Pentru că acceptarea dublării preşedintelui cu un preşedinte-executiv ar însemna, implicit, recunoaşterea faptului că cel dintâi nu este cel mai performant şi necesitatea anumitor schimbări a ajuns de neevitat?

Pentru că accederea unui Crin Antonescu, Dan Ruşeanu sau a oricărui alt pretendent în poziţia a doua în partid reduce îngrijorător de mult distanţa dintre preşedinte şi contra-candidaţi, conferindu-le în plus o puternică trambulină electorală?

Pentru că îndârjirea cu care dl. Tăriceanu se ţine de postul de prim-ministru şi, consecinţă firească, de cel de preşedinte al PNL, a rămas la fel de nemăsurată şi de neproductivă ca şi în ziua în care a anunţat, în aceeaşi respiraţie, demisia şi revocarea demisiei Guve­rnului?

Probabil că un răspuns corect cuprinde câte ceva din fiecare ipoteză plauzibilă.

Dar răspunsul complet nu are pe primul palier decât miopia îngrijorătoare pe care o probează atât de frecvent şi care, în situaţia de care vorbim, i-ar fi permis să sesizeze şansa reală care i-a ieşit în cale să se derobeze cu zâmbetul pe buze de o responsabilitate care, de mâine, ar fi putut să o împartă cu altcineva. Plătitul nemţeşte i-ar fi putut conferi lui Călin Popescu Tăriceanu răgazul să-şi mai tragă sufletul şi, poate, să ajungă să vadă lucrurile ceva mai limpede. Sigur, Istoria ne învaţă că psihoza "cuţitului în spate" ajunge să-i bântuie pe mulţi dintre cei pe care îi prinde ameţeala când privesc cât de sus au ajuns. Dar, când mai ai şi de ales, parcă tot e de preferat o moarte eroică, ceea ce oricum nu intră încă în discuţie, ieşirii triste pe uşa de serviciu a celor învinşi ...

Prudenţi în abordare, partizanii necesităţii imperioase a unor schimbări la vârf nu s-au hazardat să pună în discuţie măsura în care dl. Tăriceanu reuşeşte să satisfacă cele două importante demnităţi, ei au preferat să meargă pe o soluţie mediană, care nu lezează sensibilităţi greu încercate, dar oferă, totuşi, o perspectivă partidului de a reveni pe o linie de plutire decentă. Preşedintele-executiv, om aflat în inferioritate ierarhică faţă de preşedinte, dar cu o semnificativă libertate de decizie şi mişcare, li s-a părut, şi probabil că şi este, soluţia optimă. Pentru ca gândul să capete materialitate mai trebuia îndeplinit un ultim detaliu: dl. Tăriceanu să accepte înjumătăţirea poverii pe care o cară de aproape doi ani în cârcă, cu un coechipier.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7413
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3047
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9954
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.8246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb