La 7 mai 2015, s-a atins pragul de 20.000 de firme de tip SRL-D active la nivel naţional, iniţiativa lansată în anul 2011 la propunerea Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România contribuind la crearea a 20.000 de afaceri noi, debutanţi care au ales antreprenoriatul ca opţiune de carieră, şi aproximativ 50.000 de noi locuri de muncă.
Succesul programului este recunoscut şi la nivel european, fiind adoptat ca model de bune practici şi replicat în alte ţări ale Uniunii Europene, precum Italia şi Ungaria.
"20.000 de firme înseamnă deja o politică publică de succes, una de susţinere a mediului de afaceri care dă roade şi care capătă substanţă. Astăzi, în România, să devii antreprenor începe să fie o opţiune în carieră la îndemâna a tot mai mulţi tineri, dar şi pentru alte categorii sociale indiferent de vârstă, debutanţi în afaceri. Suntem pe drumul cel bun spre împlinirea dezideratului: România - ţara tinerilor antreprenori!", a declarat Florin Jianu, preşedinte PTIR.
Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri (S.R.L.-D) a fost lansat în urmă cu 4 ani prin intermediul OUG 6/ 2011, fiind dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, fără experienţă antreprenorială. La iniţiativa ministrului Florin Jianu, instrumentul legislativ a fost modificat în iulie 2014 astfel încât orice român, indiferent de vârstă, care nu a mai avut o afacere şi doreste să îşi deschidă propria microîntreprindere să o poată face în mod gratuit. Totodată, legea prevede scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată, precum şi scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului. Cea de-a doua componentă a programului prevede sprijinul financiar: acordarea de către Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri a unei alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (echivalentul în lei), din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri. De asemenea, aceasta mai prevede garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii S.A. - I.F.N. (F.N.G.C.I.M.M.) pentru creditele contractate de "SRL-D" în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, cu respectarea condiţiilor prevăzute în normele şi procedurile interne ale instituţiilor de credit şi ale F.N.G.C.I.M.M., până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei.