Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) susţine că Legea uceniciei la locul de muncă completată şi modificată reprezintă un alt demers care susţine tranziţia tinerilor de la şcoală la o viaţă activă, potrivit unui comunicat de presă.
"Legea uceniciei reprezintă un alt demers care susţine tranziţia tinerilor de la şcoală la o viaţă activă. Prin intermediul acestei legi sunt sprijiniţi atât şomerii sau tinerii care îşi finalizează studiile şi care nu au experienţa necesară, cât şi patronii de firme care au nevoie de muncitori pe care să îi formeze", a declarat Florin Jianu, Preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România.
În data de 14 mai, a fost aprobată Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 279/2005 privind uceniciala locul de muncă, lege care cuprinde completări faţă de forma anterioară adoptată de către Parlamentul României în anul 2012.
Pentru ca o persoană să poată încheia un contract de ucenicie trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a. face demersuri pentru a-şi găsi un loc de munca prin mijloace proprii sau prin înregistrarea la agenţia pentru ocuparea forţei de munca ;
b. a împlinit vârsta de 16 ani ;
c. nu are calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă;
d. îndeplineşte condiţiile de acces la formare profesională prin ucenicia la locul de muncă, pe nivelurile de calificare conform prevederilor OG nr.129/2000, republicata;
e. introducerea dreptului la întreţinere pentru ucenicii cu vârsta până la 25 de ani, perioada de ucenicie fiind asimilata cu cea de continuare a studiilor.