Publicitatea electorală a mîncat 3,85 milioane de dolari

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 3 iunie 2004

PSD conduce detaşat în topul risipitorilor, cu aproape 2 milioane de dolari

"Independentul" Marian Vanghelie a depăşit de aproape 5 ori plafonul legal de cheltuieli Publicitatea reprezintă doar 30-35% din totalul cheltuielilor de campanie ale partidelor

Partidele au cheltuit 3,85 de milioane de dolari, în această campanie, numai pe publicitatea din presă, relevă ultimul raport al Asociaţiei Pro Democraţia. "PSD, poate că pentru este partidul aflat la putere şi are resurse mai multe, a cheltuit cel mai mult pe reclama din presă - 1.971.788 de dolari", a declarat preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu. Alianţa PNL-PD a cheltuit de două ori mai puţin, 902.000 de dolari, în vreme ce PUR a investit în imaginea candidaţilor săi 580.500 de dolari. Interesant este faptul că Marian Vanghelie, candidatul "independent al PSD" a cheltuit mai mult decît unele partide importante de opoziţie, cum ar fi PRM, PNŢCD sau Acţiunea Populară. Vanghelie a depăşit de 4,8 ori plafonul de cheltuieli impus de lege, cumpărînd publicitate în presă de 150.000 de dolari şi panotaj stradal de 49.000 de dolari.

De altfel, Marian Vanghelie nu este singurul candidat care a depăşit limita de cheltuieli, fiind urmat în topul cheltuitorilor de primarii PSD, Dan Darabonţ, care a depăşit pragul legal de 4,7 ori, şi Eugen Pleşca (de 3,5 ori), urmaţi de candidatul PUR, Mona Nicolici (de 3,5 ori). Au mai depăşit plafonul primarii PSD Vasile Mihalache, Vasile Gherasim şi Neculai Onţanu, laolaltă cu reprezentantele PUR, Graţiela Iordache şi Tatiana Croitoru. "În urma raportului preliminar prezentat de noi la jumătatea campaniei electorale, candidaţii care depăşiseră pragul permis de lege privind cheltuielile, în loc să reducă aceste cheltuieli, le-au intensificat", a observat Cristian Pîrvulescu.

Potrivit estimărilor Pro Democraţia, cheltuielile cu publicitatea reprezintă doar 30-35% din suma totală investită de partide în campania electorală. Prin urmare, suma de 3,85 milioane de dolari ar trebui înmulţită cu trei ca să ne dăm seama cît cheltuie politicienii pentru a obţine voturile populaţiei. Legea prevede, în cazul candidaţilor care depăşesc plafonul maxim impus de lege, să se confişte sumele cheltuite în plus şi să se aplice amenzi. "Cred, însă, că partidele vor încerca să cumuleze cheltuielile candidaţilor la primării cu cele ale candidaţilor la consilii, ajungînd în medie la sume mai mici şi plafoane legale", a comentat Cristian Pîrvulescu, arătînd că o asemenea interpretare a legii finanţării partidelor politice nu corespunde spiritului acesteia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb