Puerto Rico a intrat în default pentru prima dată în istorie

Ziarul BURSA #Internaţional / 5 august 2015

Puerto Rico a intrat în default pentru prima dată în istorie

Puerto Rico, un teritoriu neîncorporat al Statelor Unite cu statut de commonwealth, a intrat în default pentru prima dată în istoria sa, după ce a plătit doar 628.000 de dolari dintr-o datorie în valoare de 58 de milioane către Corporaţia Finanţelor Publice, scadentă luni, relatează CNN Money, citat de Mediafax.

Acest lucru îi va afecta pe locuitorii insulei şi nu Wall Street-ul, subliniază CNN, precizând că datoria le aparţine portoricanilor obişnuiţi, prin cooperative de credit.

"Este o decizie care reflectă îngrijorări serioase cu privire la lichidatea commonwealthului raportat la obligaţiile faţă de creditorii noştri şi, la fel de important, obligaţiile faţă de poporul din Puerto Rico", a declarat Melba Acosta Febo, preşedintele Băncii pentru Dezvoltare a Guvernului portorican, citat într-un comunicat.

Defaultul este un moment istoric în "spirala morţii" economice a insulei, în opinia guvernatorului Alejandro Garcia Padilla. Insula are o uluitoare datorie totală de 70 de miliarde de dolari, iar economia ei este în recesiune.

Padilla a creat o echipă care să prezinte un plan de restructurare a crizei datoriei până la sfârşitul verii.

Această criză îi afectează îndeosebi pe locuitori, care părăsesc insula în masă, în căutare de locuri de muncă şi stabilitate, în contextul în care rata şomajului este mare, economia se contractă, iar viitorul pare sumbru.

Omar Rodriguez şi soţia sa au părăsit Puerto Rico în urmă cu două săptămâni şi s-au mutat la Austin, în Texas.

Rodriguez, în vârstă de 25 de ani, este fost funcţionar guvernamental. El şi-a găsit deja un loc de muncă la un restaurant de la Universitatea din Texas şi crede că poate să facă faţă, totodată, unui post de asistent la o şcoală din apropiere. Soţia sa este şi ea profesoară.

El recunoaşte că începerea unei noi vieţi în Texas va fi destul de dificilă, dar crede că este mai bună decât nesiguranţa din Puerto Rico. "Nu îmi imaginez că mă voi bucura de aceeaşi calitate a traiului în Puerto Rico în acest moment, iar acest lucru mă întristează", a declarat Rodriguez. "Să le spun adio părinţilor mei a fost aproape de nesuportat", a adăugat el.

Puerto Rico a avut de plătit o rată lunară în valoare de 483 de milioane de dolari. Insula şi-a achitat datoria, dar nu şi cele 58 de milioane de dolari datoraţi creditorilor de la Corporaţia Finanţelor Publice (PFC). Guvernul a ales în mod strategic să nu efectueze plata către PFC, deoarece entităţile care deţin datoria, cooperativele de credit şi portoricanii obişnuiţi nu au suficientă putere să lupte la tribunal.

"Este primul din ceea ce noi credem că vor fi defaulturi mai mari ale datoriei commonwealthului", a declarat Emily Raimes de la Moody's Investors Service.

Cealaltă datorie - din care o parte este deţinută de fonduri speculative de pe Wall Street, cu mai multă greutate la tribunal - a fost plătită luni.

Puerto Rico are aceeaşi datorie ca New Yorkul, în pofida faptului că economia sa - în valoare de 69 de miliarde de dolari - reprezintă doar o mică parte din cea a oraşului (1,2 trilioane de dolari).

În plus Guvernul raţionalizează consumul de apă.

Rodriguez a declarat că părinţii soţiei sale - care trăiesc la Trujillo Alto, un oraş de lângă San Juan - au rămas fără apă curentă două zile în această vară. Alte oraşe, care nu sunt destinaţii turistice, rămân fără apă zile în şir, spune el. Acest lucru reprezintă o problemă majoră odată cu apropierea începerii anului şcolar. "Cum să predai cu toaletele murdare şi fără apă?", se întreabă Rodriguez. "La un moment dat economia şi traiul în Puerto Rico vor fi atât de rele încât o poţi lua razna", crede el.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ...pt. Make si/sau Calin Rechea.

    Deci cam asa stau lucrurile in Puerto Rico. Tot cam la fel stau (sau vor sta in curand, e inevitabil si, dincolo de retorica oficiala, cred ca toata lumea e constienta de asta) si in Grecia si, pe termen mediu, si-n alte economii, mult mai mari. 

    Ce urmeaza? 

    Un scenariu posibil e descris in articol - lumea pur si simplu paraseste corabia care se scufunda (unde s-ar putea duce e deja alta discutie). Primii pleaca, fireste, cei mai tineri, mai puternici, mai capabili sa-si asigure traiul in alta parte - adica exact cei mai importanti si productivi membri ai societatii, cei care trag caruta. Oamenii pleaca, firmele raman fara piata, dar si fara forta de munca, scolile se inchid, "tesatura sociala" se destrama... Cercul vicios se accentueaza - tot mai putini oameni productivi, tot mai putin incasari bugetare din care sa se plateasca uriasa datorie, taxe tot mai mari, migratie ia amploare etc., etc., etc. 

    Nu e greu de intrevazut un viitor nu chiar indepartat in care insasi existenta unui astfel de stat devine o chestiune deschisa - un stat al cui si pentru cine? Cui prodest? 

    Si-atunci, intr-o astfel de distopie - datoriile alea cine le mai plateste???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb