Puiu Popoviciu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie

F.A.
Anticorupţie / 22 decembrie 2012

Puiu Popoviciu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Omul de afaceri Puiu Popoviciu şi foştii şefi de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) şi Divizia Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), Cornel Şerban şi Petru Pitcovici, au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie în legătură cu tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti.

Puiu Popoviciu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi dare de mită, în timp ce în sarcina foştilor şefi de la DGIPI şi DGA s-au reţinut infracţiunile de complicitate la dare de mită şi favorizare a infractorului, potrivit unui comunicat de presă.

Alături de aceştia au fost trimişi în judecată şi următorii:

- Ioan Niculae Alecu, rector al Universităţii de ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti USAMV (la data comiterii faptelor), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată,

- Andrei Mihai Bejenaru, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată

- Ştefan Diaconescu, secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti (la data comiterii faptelor), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată

- Mihai Ion Florin Luican, prefect al mun. Bucureşti şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000 (la data comiterii faptelor), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată

- Gabriel Răsvan Toader, secretar Prefectura mun. Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000 (la data comiterii faptelor), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată

- Ioan Todiraş, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti (la data comiterii faptelor), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată

- Lizeta Minea, secretar Primărie sector 1 şi membru a subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti (la data comiterii faptelor), în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată

- Gheorghe Petrulian, şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

1. În perioada 2000 - 2004, inculpatul Alecu Ioan Niculae, beneficiind de sprijinul interesat al inculpatului Popoviciu Gabriel Aurel, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu Gabriel Aurel. În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale.

Iniţial, Popoviciu Gabriel Aurel în înţelegere cu rectorul Alecu Ioan Niculae au creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participaţiune în condiţii nelegale, introducând în acest mecanism societatea S.C. Log Trans S.A., devenită ulterior Băneasa Investments S.A. şi pe inculpatul Bejenaru Andrei Mihai care a acţionat potrivit indicaţiilor omului de afaceri.

Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activităţi de pomicultură, viticultură, creşterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.

Fără a avea acordul membrilor Biroului de Senat şi al Senatului USAMV Bucureşti, Alecu Ioan Niculae şi Popoviciu Gabriel Aurel au stabilit procentele de participare în cadrul asocierii, respectiv 49 % pentru Universitatea de ştiinţe Agricole şi 51% pentru S.C. Log Trans S.A. O evaluare asupra terenurilor în suprafaţă de 224 ha şi a imobilelor aferente care urmau a fi aduse în asociere nu fusese făcută. Prin urmare, acceptarea unei cote de participare de 49 % de către Universitate nu s-a făcut în condiţii legale. În plus, aportul de 51%, sub formă de bani, ce revenea celeilalte părţi a fost doar formal, sumele de bani doar tranzitând conturile societăţii.

Pentru a pune în aplicare înţelegerea ascunsă cu omul de afaceri Popoviciu Gabriel-Aurel, rectorul Alecu Ioan Niculae i-a indus în eroare pe membrii Senatului USAVS Bucureşti, prezentându-le date neadevărate şi impunând chiar modificarea Cartei Universităţii. De asemenea, a susţinut că se vor mări salariile cadrelor didactice, că universitatea va câştiga fonduri băneşti cu ajutorul cărora se va dota unitatea de învăţământ, pentru asigurarea unor condiţii decente de studiu, că vor fi construite garsoniere pentru a fi închiriate de preparatori, asistenţi, doctoranzi, etc. Inculpatul Alecu Ioan Niculae a fost de acord ca sus menţionatul contract de asociere în participaţiune să fie conceput şi redactat de Popoviciu Gabriel Aurel şi de avocaţii acestuia, fără să participe consilierul juridic şi economistul Universităţii. Contractul a fost a fost semnat la USAVM Bucureşti în condiţii improprii de reprezentare a universităţii.

La data de 3 august 2000, încălcând hotărârea Senatului USAVM, inculpaţii Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel Aurel şi Bejenaru Andrei Mihai au aportat dreptul de folosinţă asupra unui teren de 174 hectare (parte din suprafaţa de 224 ha a fermei Băneasa) împreună cu imobilele aferente, la capitalul social al SC Băneasa Investments SA (S.C. Log Trans S.A.).

După aportarea dreptului de folosinţă, clădirile aferente fermei Băneasa au fost demolate.

La solicitarea rectorului Alecu Ioan Niculae, omul de afaceri Popoviciu Gabriel-Aurel, fiind direct interesat, i-a promis ca îl va sprijini să obţină titlul de proprietate pe terenul aferent Fermei Băneasa. Astfel, în condiţii nelegale, în cursul anului 2001, la propunerea subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 (a fondului funciar), comisia mun. Bucureşti a eliberat titlul de proprietate pentru USAVM Bucureşti. Aceasta, deşi membrii comisiei cunoşteau ca terenul aparţinea domeniului public şi că, pentru a fi restituit, trebuia să fie trecut în domeniu privat al statului, prin hotărâre de guvern. În legătură cu subcomisia de aplicare a Legii 1/2000, menţionăm că inculpaţii Minea Lizeta şi Todiraş Ioan, au întocmit în fals un referat în care au consemnat că terenul aferent Fermei Băneasa a fost trecut din domeniul public în cel privat, document înaintat comisiei mun. Bucureşti. De asemenea, inculpaţii Luican Mihai Ion Florin şi Toader Gabriel Răsvan, în calitate de prefect, respectiv de secretar la Prefectura mun. Bucureşti, au aprobat nota de fundamentare prin care au întărit faptul că terenul a fost trecut din domeniul public în cel privat, indicând o hotărâre de guvern care nu reglementa acest aspect. Ulterior, comisia mun. Bucureşti, din care făceau parte Luican Mihai Ion Florin, Toader Gabriel Răsvan şi Petrulian Gheorghe a decis emiterea titlului de proprietate.

După eliberarea titlului de proprietate, inculpatul Alecu Ioan Niculae în înţelegere cu Popoviciu Gabriel-Aurel au aportat dreptul de proprietate asupra suprafeţei de 174 ha la capitalul social al SC Băneasa (iniţial fusese aportat dreptul de folosinţă al aceleiaşi suprafeţe) şi dreptul de proprietate asupra clădirilor edificate pe acest teren, deşi Hotărârea Senatului USAVM interzicea acest lucru. În acest context, terenul de 174 de hectare a fost subevaluat. La o dată ulterioară, în cursul anului 2004, a fost aportată şi diferenţa până la 224 hectare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, în condiţii de subevaluare. Practic, în urma tuturor acestor activităţi, Universitatea de ştiinţe Agricole nu a avut nici un beneficiu, dimpotrivă a pierdut suprafaţa de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare şi în exploatare, iniţial.

Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafaţa de 224 ha a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei.

Prejudiciul cauzat USAMV Bucureşti se ridică la suma de 619.472.218 lei şi se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A. şi din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru.

Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în numele statului român, solicitând revenirea terenului în suprafaţă de 224 ha, în proprietatea publică a statului.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator pe bunurile imobile aparţinând inculpaţilor Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel-Aurel, Diaconescu ştefan, Bejenaru Andrei Mihai, Toader Gabriel-Răzvan, Minea Lizeta şi Petrulian Gheorghe.

2. La data de 24 decembrie 2008, inculpatul Popoviciu Aurel Gabriel a dat, prin intermediul inculpatului Pitcovici Petru Daniel, unui ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, denunţător, mită sub formă de băuturi alcoolice, pentru ca acesta să facă cercetări superficiale într-un dosar penal, astfel încât să se ajungă la soluţii favorabile, de netrimitere în judecată. Dosarul respectiv avea ca obiect faptele descrise la punctul 1 din acest comunicat, fiind pe numele lui Popoviciu Aurel Gabriel şi al lui Alecu Ioan Niculae. Ofiţerul care lucra la D.N.A fusese delegat, prin ordonanţă a procurorului, să efectueze acte de urmărire penală în cauza în care cei doi erau cercetaţi.

De asemenea, în zilele de 15 şi 27 ianuarie 2009, inculpatul Popoviciu Aurel Gabriel i-a promis aceluiaşi denunţător, prin intermediul inculpatului şerban Ilie Cornel - şeful D.G.I.P.I la acea vreme, cât şi în mod direct, o funcţie în cadrul acestei instituţii, precum şi sprijin în activitatea profesională în viitor.

Modalitatea majoră prin care inculpaţii şerban Ilie Cornel şi Pitcovici Petru Daniel i-au ajutat pe inculpaţii Alecu Ioan Niculae şi Popoviciu Gabriel-Aurel constă în aceea că, după încercarea de cumpărare a ofiţerului de poliţie judiciară, pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, au continuat activitatea infracţională şi s-au implicat în activitatea de urmărire penală indicând ce persoane trebuie audiate, câte, precum şi ce documente trebuie ridicate de la universitate.

În cauză, s-a dispus disjungerea şi continuarea actelor de urmărire penală faţă de inculpatul şerban Ilie Cornel şi sub aspectul săvârşii infracţiunii de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb