Pulsul economiei mondiale pare că îşi revine

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 octombrie 2020

Colaj de MAKE

Colaj de MAKE

Călin Rechea

Volumul schimburilor comerciale la nivel global şi-a temperat declinul anual şi în august 2020, conform datelor din raportul World Trade Monitor, publicat de institutul olandez CPB (www.cpb.nl) (vezi graficul).

Pulsul economiei mondiale pare că îşi revine

Pe fondul unei creşteri lunare de 2,5%, după un avans de 5% în luna precedentă, contracţia anuală s-a temperat până la 4,4%, de la 6,4% în luna anterioară. Cu excepţia unei creşteri anuale de 0,4% în decembrie 2019, volumul comerţului global a înregistrat scăderi anuale începând din iunie 2019.

După primele opt luni ale anului 2020, comerţul global a fost cu 3,5% sub nivelul de la sfârşitul anului trecut şi cu 5,8% sub recordul înregistrat în octombrie 2018.

Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor dezvoltate şi-a temperat declinul anual până la 5,5% de la 8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 3%, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente şi-a temperat declinul anual până la 2,3%, de la 3,2% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,6%.

Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro şi-a temperat scăderea anuală până la 6,2% de la 9,5% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 3,3%, în condiţiile în care scăderea anuală a importurilor s-a temperat până la 6,8%, de la 9,7%, iar scăderea anuală a exporturilor s-a temperat până la 5,7%, de la 9,3%, pe fondul unei creşteri lunare de 4%.

În condiţiile redresării schimburilor comerciale din zona euro s-a observat o temperare a declinului şi la nivelul Europei Centrale şi de Est, un scăderea anuală s-a redus până la 3,6%, de la 3,9%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%.

Exporturile şi-au temperat creşterea anuală până la 2,1%, de la 3% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,5%, iar importurile şi-au temperat scăderea anuală până la 9,9%, de la 11,3% în luna precedentă, pe fondul unui avans lunar de 1,3%.

La nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, scăderea anuală a schimburilor comerciale s-a temperat până la 10%, de la 11%, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,7%. Volumul exporturilor şi-a accelerat scăderea anuală până la 5,2%, de la 3,5%, în condiţiile unei scăderi lunare de 5,5%, iar volumul importurile şi-a temperat scăderea anuală până la 14,2%, de la 17,8%, pe fondul unei creşteri lunare de 2,3%.

Schimburile comerciale ale Chinei şi-au redus creşterea anuală în august 2020, până la 6,8%, de la 8,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 2,9%, după o creştere de 4,7% în luna anterioară.

În timp ce importurile Chinei şi-au temperat creşterea anuală până la 7%, de la 11,1%, în condiţiile unei creşteri lunare de 3,4%, exporturile şi-au accelerat creşterea anuală până la 6,6%, de la 5,4% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 2,3%.

Volumul schimburilor comerciale ale Japoniei şi-a temperat declinul anual până la 11,3% de la 14,1%, pe fondul unei noi creşteri lunare de 1,9%, în condiţiile în care volumul exporturilor şi-a temperat scăderea anuală până la 10,1%, de la 16,2% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 6,6%. Importurile şi-au accelerat uşor scăderea anuală, până la 12,4%, de la 12,1%, pe fondul unei scăderi lunare de 2,1%.

După o accentuare a contracţiei anuale în luna precedentă, volumul schimburilor comerciale din America Latină şi-a temperat scăderea în august 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 7,95, de la 11,1%, pe fondul unei creşteri lunare de 2,1%. Volumul importurilor şi-a temperat scăderea anuală până la 16,5%, de la 24,3%, în condiţiile unei creşteri lunare de 5,2%, iar exporturile au scăzut cu o rată anuală de 0,2%, după o creştere de 1,6% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,2%.

Redresarea a continuat şi la nivelul schimburilor comerciale ale Statelor Unite, deşi s-a înregistrat o reducere semnificativă a ritmurilor lunare de creştere. Volumul schimburilor comerciale şi-a temperat declinul anual până la 6,5%, de la 8,3%, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,4%, după un avans de 11,1% în luna anterioară.

Exporturile şi-au temperat scăderea anuală până la 10,6%, de la 12,4% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,5%, iar declinul anual al importurilor s-a temperat până la 2,7%, de la 4,4%, pe fondul unei creşteri lunare de 2,3%.

Tendinţa pozitivă a continuat în SUA şi în septembrie 2020, conform celor mai recente date privind indicele transporturilor de la Cass Information Systems (CIS). În condiţiile unei creşteri lunare de 8,1%, după un avans de 8% în luna anterioară, scăderea anuală s-a temperat până la 1,8% de la 7,6% în august 2020.

Analiştii de la CIS apreciază că această evoluţie corespunde unei redresări în "V" a economiei şi subliniază că "încrederea consumatorilor, deşi scăzută, arată semne încurajatoare de viaţă".

Tot datele de la CPB mai arată o scădere anuală de 3% a producţiei industriale globale în august 2020, după un declin de 4,2% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 1%.

Producţia industrială din zona euro şi-a temperat declinul anual până la 6,6%, de la 7,5% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 1%, iar producţia industrială din Europa Centrală şi de Est şi-a temperat declinul anual până la 6,4%, de la 7,2%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,1%.

Tendinţa pozitivă a comerţului global va continua până la sfârşitul anului, conform celor mai recente date de la UNCTAD (UN Conference on Trade and Development) preluate de Reuters.

Estimările organizaţiei arată că un declin anual de 4,5% în T3 2020 va fi urmat de o creştere anuală de circa 3% în T4 2020, însă gradul de incertitudine al prognozelor este deosebit de ridicat, în special pe fondul accentuării celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus.

"O creşterea accelerată a numărului cazurilor la nivel global poate conduce la aplicarea unui număr tot mai mare de politici comerciale restrictive", se arată în raportul UNCTAD, iar în aceste condiţii volumul comerţului global poate reintra pe o traiectorie negativă puternică, care să se extindă şi în prima jumătate a anului viitor.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Temperarea declinului nu înseamnă revenire. Un scenariu mai plauzibil ar fi de ajustare la binele joase, deci nu va fi vorba de o revenire în "V" climatul e încă nefavorabil, oamenii au fost speriați de guverne și nu cumpără.

    Plus că sunt foarte multi oameni care vor sa boicoteze, bănci, guverne, corporații pentru masurile fasciste care au fost luate împotriva populației, fapt care va accentua contracția economică.  

    1. In afara de tine.. despre cine vorbim?

      Cred ca nu ai vazut ce de lume era asta vara la mare. Ei sigur nu boicotau. 

      Cred ca nu ai vazut ce de lume se plimba in weekend pe strazi cu masinile, probabil sa incerce sa isi vada de viata in conditiile actuale. Nici ei nu cred ca boicatau. 

      Cred ca terasele si restaurantele ar fi inca pline (in conditiile actuale) daca nu le-ar fi inchis de tot la interior. Nici astia nu cred ca boicoteaza. 

      Cred ca lumea incearca sa isi adapteze traiul la noile conditii, nu isi bat capul cu boicotarea sa isi faca viata si mai amara.

      Succes cu boicotarea! 

      Pai, daca Cristian nu traieste in Romania, normal ca boicoteaza tot timpul :-)

    Trendul bondurilor si a ratelor de dobanda spun ca se intra i ultima faza depresiva economica din lungul cilu economic (mega trendul economic de zeci de ani).

    Economia nu a revenit istoric decat in W2 in va in USA si in Germania in 2008-2010 prin socul dat Italiei, Greiei si Ciprului cand au furat cota de piata migranti si piata de desfacere. 

    Unde si atunci (W2 si Germania recent) V a fost impulsiv pe moment cazand real tot la trendul istoric de lunga durata. 

    V din W2 eta pe trend ascendent cu bondurile si rata de dobanda; V ul din Germania 2008 a fost reglat prin destabilizarea altor piete si refuzul de ajutorare financiara din partea Germaniei pentru anu cadea Germania Emitenta de moneda euro la ordin final; asa cu USA este emitenta de dolar la ordin final si China de yeni la ordin final pe asia! 

    Revenirea o sa fie un radical cu partea dreapta mai jos fata de tredul trecut! 

    Revenireile in V sut doar in socuri puternice economice de destabilizare a altor economii pe seama fortarii impulsurilor ascendente in gdp real a economiilor emitente principale de forme ious creditare in piata. 

    Deci pe distrugerea treptata a economiilor mici ating maxim potential economiile mari; Pe uzura finala a bondurilor si a ratelor de dobanda negative se transfera in timp cota de piata din economiile mari iar spre economiile mici. 

    Este un ciclu ce balanseaza mereu si are ca forma de anuntare sfarsit ciclu :inflatia galopanda in preturi consum cat si inflatia galopanta in active financiare cotatie pret in timp ce randamentele reale sunt joase ca medie in piata! 

    Europa nu are cum sa aibe V cu Grecia, Italia, Cipru in cadere libera de 12 ani ca trend si Spania cu Portugalia in stagflatie de 8 ani pe maxim ascendent! 

    Spania si Portugalia schimba trendul foarte repete in descendent, UK e panicata sa apere lira si sa stimuleze investitorii prin o cota mica devalorizare ca sa mai existe randamente viitoare. 

    UK are inflatie .... activele sunt mega evaluate .... randamentele reale sunt in scadere! 

    1. Ne afla intr-o situatie de deconectare a pietelor de economia reala, caz in care nu vom avea propriuzis o cadere pe burse.. acestea fiind sustinute de Marea Finantza Mondiala evreiasca care a pus in opera criza actuala. Deci.. e foarte proababil sa vedem economii prabusite si totodata burse care urca din cauza capitalurilor speculative imense care s-au pompat in ele. Nu mai traim in vremurile cand investitorii erau diversi si ei determinau caderile si revenirile.. acum avem investitori mari care tranzactioneaza robotizat si care hotarasc ce pica si cum pica.

      Din acest motiv e posibil ca stagflatia din economiile statelor sa fie dublata doar partial si pe termen mai scurt de o stagglatie in burse.

      In toate tarile activele sunt mega-evaluate ..  

    Pai daca exista pericolul sa isi revina ne mai trebuie un lockdown. Pana nu mai misca deloc.

    1. foarte corect, lockdown instrumentat de nenorocitii de politicieni care si iau lefurile de la gigantii tech-bancari via UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb