Purcari propune două programe de răscumpărări de acţiuni

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 7 aprilie 2020

Purcari propune două programe de răscumpărări de acţiuni

"Deoarece Consiliul a decis să nu distribuie dividende, ne dorim totuşi să avem posibilitatea de a recompensa investitorii prin astfel de răscumpărări, ceea ce va duce la creşterea rezultatului net per acţiune", se arată în convocatorul companiei.

Acţionarii Purcari Wineries (WINE), ultima companie listată în Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sunt convocaţi pentru data de 29 aprilie, la adunarea de bilanţ, cu mai multe puncte pe ordinea de zi, între care demararea a două programe de răscumpărări de acţiuni, se arată în notificarea companiei remisă, ieri, operatorului pieţei noastre de capital.

Un program are în vedere achiziţionarea a cel mult 1.700.000 acţiuni WINE, echivalentul a 8,5% din capitalul Purcari, la un preţ ce nu poate depăşi 5% din preţul mediu de piaţă al acţiunilor din ultimele cinci sesiuni bursiere, înainte de efectuarea achiziţiei, scopul operaţiunii de piaţă fiind reducerea capitalului social al producătorului de vinuri din Republica Moldova.

"Deoarece Consiliul de Administraţie a decis să nu distribuie dividende pentru 2019, ceea ce reprezintă o decizie prudentă în contextul incertitudinii actuale, ne dorim totuşi să avem posibilitatea de a recompensa acţionarii prin intermediul unor astfel de răscumpărări, ceea ce va duce la creşterea rezultatului net per acţiune", se menţionează în raportul companiei.

Numărul maxim ridicat de acţiuni ce pot fi răscumpărate, lasă un grad de manevrabilitate semnificativ pentru companie, se mai menţionează în raport, adăugându-se: "Urmează să avem opţiunea, dar nu şi obligaţia să răscumpăram toate acţiunile prevăzute de acest program".

De asemenea, Purcari mai subliniază că implementarea operaţiunii de piaţă va fi supusă unei evaluări a oportunităţilor, efectuată de Consiliul de Administraţie al societăţii, şi a disponibilităţii surselor de finanţare necesare.

Un alt program are în vedere răscumpărarea a 300.000 de acţiuni WINE, în aceleaşi condiţii cu cele ale operaţiunii menţionate mai sus, scopul fiind îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din Programul de Remunerare al Managementului.

Este vorba despre extinderea planului existent de recompensare a echipei manageriale de top a Grupului Purcari, (cu excepţia Directorului General) şi a Consiliului de Administraţie, cu scopul de a alinia interesele acestora cu cele ale acţionarilor.

Programul prevede: (a) acordarea gratuită de până la 500.000 acţiuni WINE, cu condiţia atingerii anumitor indicatori de performanţă, ce urmează a fi determinaţi de Consiliul de Administraţiei; şi (b) acordarea de opţiuni beneficiarilor în cazul îndeplinirii indicatorilor de performanţă, în următoarele sume -până la 500.000 opţiuni la un preţ de exercitare de 20 lei (pentru tot ce este sub 20 de lei, valoarea opţiunilor fiind zero), 625.000 opţiuni la un preţ de exercitare de 30 lei şi 750.000 opţiuni la un preţ de exercitare de 40 lei, combinate.

"Ne dorim ca managerii noştri să gândească şi ca acţionari, nu doar ca angajaţi, ceea ce a fost demonstrat în această perioadă de criză, când întreaga echipă managerială şi Consiliul au acceptat voluntar reduceri salariale de 25-100% pentru cel puţin trei-douăsprezece luni", îşi justifică Purcari opţiunea, adăugând: "Propunerea de extindere a programului ne va permite motivarea în continuare a celor mai performanţi angajaţi şi atragerea talentelor noi în companie".

Un alt punct de pe ordinea de zi a AGA se referă la aprobareaunei majorări de capital, de la 200.000 de euro, împărţit în 20.000.000 de acţiuni cu valoare nominală 0,01 euro, la 210.000 euro, împărţit în 21.000.000 acţiuni.

"Înaintând spre aprobare concomitent atât o iniţiativă de răscumpărare de acţiuni cât şi una de majorare de capital, poate părea ciudat, de aceea o explicaţie în acest sens este absolut necesară (...). Ne dorim să putem acţiona, indiferent de cum vor evolua lucrurile, în condiţiile curente de incertitudine. De aceea, solicităm aprobarea capacităţii de decizie pentru Consiliul de Administraţiei pentru emiterea a până la 1.000.000 acţiuni noi (echivalent a 5% din totalul acţiunilor în circulaţie) în cazul în care o astfel de operaţiune este în interesul Societăţii şi al acţionarilor. O astfel de majorare de capital poate fi oportună fie ca o măsură defensivă - de exemplu, majorarea de capital în cazul în care Compania va avea nevoie urgentă de lichidităţi adiţionale, dar ca şi o măsură ofensivă - de exemplu, în cazul unei eventuale achiziţii ce ar fi finanţată parţial sau în totalitate prin acţiuni Purcari. Oricare din deciziile exemplificate mai sus vor necesita o reacţie rapidă, astfel, calea tradiţională de convocare a unei AGA extraordinare ar fi prea lungă şi greoaie pentru a permite o reacţie promptă şi decisivă", se arată în comunicatul companiei.

De asemenea, acţionarilor Purcari li se va supune la vot aprobarea remuneraţiei propuse pentru fiecare membru neexecutiv al Consiliului de Administraţie de până la 5.000 euro/lună sau altă sumă pe care board-ul ar putea să o stabilească din când în când.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb