PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL GUVERNULUI: "Legea privind insolvenţa persoanelor fizice va intra în vigoare la 1 august"

S.A.
Companii #Legislatie / 11 iunie 2017

"Legea privind insolvenţa persoanelor fizice va intra în vigoare la 1 august"

Legea privind insolvenţa persoanelor fizice va intra în vigoare la 1 august 2017, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, într-o precizare citată de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a făcut această precizare în contextul în care Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, printr-o Hotărâre, Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, prin care sunt stabilite modalitatea de desfăşurare a şedinţelor de conciliere, modul de comunicare cu debitorul şi creditorii, tipurile de onorarii pentru administratorul procedurii şi lichidator, precum şi cuantumul minim şi maxim al acestor onorarii.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, deschiderea procedurii de insolvenţă se va face pe baza unei cereri pe care debitorul persoană fizică o poate depune personal sau prin poştă, cu confirmare de primire sau pe e-mail cu semnătură electronică certificată, la comisia de insolvenţă la nivel teritorial din judeţul în care îşi are domiciliul sau reşedinţa de cel puţin 6 luni. În termen de 5 zile de la data primirii cererii, va avea loc o şedinţă de ascultare a debitorului. Dacă debitorul este persoană cu handicap auditiv sau surdocecitate, ascultarea va avea loc cu asigurarea unui interpret în limbaj mimicogestual, precizează Guvernul.

Administratorul procedurii verifică creanţele, în baza informaţiilor transmise atât de creditori, cât şi de debitori. Creanţele exprimate sau consolidate în valută vor fi înregistrate într-un tabel preliminar la valoarea lor în lei, la cursul Băncii Naţionale la data deschiderii procedurii insolvenţei, exceptând cazurile în care legislaţia specială cuprinde prevederi diferite.

Planul de rambursare prezentat de administratorul procedurii de insolvenţă trebuie să fie fezabil şi să ţină cont de perspectivele reale de redresare şi circumstanţele aplicabile debitorului, a decis Executivul.

În acest sens, normele metodologice aprobate de Guvern detaliază reperele la care comisia de insolvenţă la nivel central se va raporta pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil şi pentru evaluarea nevoilor de locuit ale debitorilor şi familiilor acestora, în situaţia insolvenţei persoanelor fizice.

Astfel, Executivul precizează că se va ţine cont de:

- valoarea coşului minim lunar de consum, stabilit în baza informaţiilor primite de la Institutul Naţional de Statistică şi/sau Institutul pentru Calitatea Vieţii;

- particularităţi de ordin financiar, structura pieţei forţei de muncă;

- valoarea minimă a cheltuielilor profesionale şi/sau de şcolarizare;

- preţul utilităţilor, al alimentelor şi al produselor de bază;

- componenţa şi structura familiei debitorului, ţinând cont şi de persoanele aflate în întreţinerea debitorului şi a celor cu care convieţuiesc;

- existenţa unor situaţii speciale de sănătate, integritate fizică, dizabilităţi în cazul debitorului ori al persoanelor aflate în întreţinere sau cu care convieţuiesc;

- cheltuielile minime legate de funcţionarea şi întreţinerea unui vehicul indispensabil;

- cheltuielile minime necesare pentru creşterea, îngrijirea şi educarea copilului aflat în întreţinerea debitorului, raportat la vârsta copilului;

- exigenţele minimale ale unei locuinţe convenabile pentru debitor şi persoanele aflate în întreţinerea sa sau cu care convieţuieşte.

Planul de rambursare astfel elaborat este transmis comisiei de insolvenţă de către administratorul procedurii, pentru a fi evaluată fezabilitatea lui, în termen de 15 zile.

Actul normativ stabileşte, totodată, că şedinţele de conciliere între creditor şi debitor trebuie să servească exclusiv intereselor legitime ale părţilor şi că niciuna dintre părţi nu poate impune celeilalte părţi o soluţie, potrivit comunicatului.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cat s-a luptat supraponderalul Dan sa nu iasa legea asta si uite ca tot a iesit. Cam tot ce si-a pus asta in minte a esuat. Numai un lucru i-a reusit sa se umple de bani de la creduli. Dar pentru ca a pacalit oameni amarati o sa il trasneasca Dumnezeu de nici mustata nu o sa mai ramana de el!

    1. Moiseeee 1.99lei/chf

      Tu ,1euro= 4.6lei. Gabi mai intreaba de mine,sau te-a parasit ca esti falit?????? 

      Bai CRACEA nu dar a intrebat de tine Cristinel, baiat nabadaios. Cica ii e dor de tine ca nimeni nu era mai tare-n gura decat tine. Cica si acum are iluzii optice cu tine in genunchi ca in vremurile bune cand isi lega burdihanul cu tifon ca sa se uite in ochii tai cand prestezi. Te-ai dus si tu sa iti schimbi draq numele ala sau tot ca pe o pozitie indecenta te cheama? :))))Lungu ce mai face? Tot cu el esti?

      Ahhhhhh Gabiiiiii . Ti a dat flit ? Ahhhhh ce bine ne am simtit.

      Forever 1.99lei /chf ....mori de oftica maziliti le de Tanase&co.  

    Crad ca suntem singura tara care nu are insolventa pt pf in vigoare.

    1. Mafia financiar-bancară e forțat amânarea aplicării legii, victimele creditării absurde fiind obligate să emigreze pentru creșterea profitului băncilor.

      De acord.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb