Reglementarea strictă a utilizării AI - prioritate pentru beneficiul umanităţii

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Legislatie / 19 septembrie

Specialişti din domeniul juridic susţin că situaţia utilizării AI în industria farma devine una cu risc ridicat, dacă cercetarea-inovarea unor terapii sau medicamente va fi realizată cu noua tehnologie.

Specialişti din domeniul juridic susţin că situaţia utilizării AI în industria farma devine una cu risc ridicat, dacă cercetarea-inovarea unor terapii sau medicamente va fi realizată cu noua tehnologie.

English Version

Dezvoltarea sectorului IT&C, Internet of Things (IoT) şi Inteligenţei Artificiale (AI) reprezintă o provoare imensă pentru întreaga economie globală, provocare ce trebuie gestionată cu atenţie şi reglementată în mod strict pentru a nu permite niciun derapaj de la criterii etice bine stabilite, pentru a nu pune în pericol siguranţa cetăţenilor şi a vieţii acestora.

Specialişti din domeniul juridic susţin că situaţia utilizării AI în industria farma devine una cu risc ridicat, dacă cercetarea-inovarea unor terapii sau medicamente va fi realizată cu noua tehnologie.

Avocatul Gheorghe Piperea, profesor-universitar dr. în cadrul Facultăţii de Drept din Universitatea Bucureşti, ne-a declarat: "În acest moment, Inteligenţa Artificială preia din bazele de date şi erori sau greşeli. De exemplu, utilizarea AI în domeniul juridic, pentru a uşura activitatea depusă de judecători, procurori, grefieri sau avocaţi, ar putea duce la erori grave în luarea unor măsuri preventive, la punerea de sechestru sau la pronunţarea unor decizii judecătoreşti definitive, prin prisma erorilor strecurate în hotărârile definitive ale instanţelor din trecut, hotărâri ce ar urma să fie scanate şi introduse în vasta bază juridică de date de care ar urma să se folosească Inteligenţa Artificială. Există situaţii în care se aplică precedentul judiciar, dar unele precedente sunt greşite sau depăşite, or dacă lăsăm AI să caute în respectiva bază de date va apela la ele, iar magistraţii de astăzi sau de mâine ar putea să pronunţe decizii total eronate cu consecinţe grave asupra justiţiabililor, asupra noţiunii de dreptate. Apoi, unele chestiuni ţin de judecată, conştiinţă, etică, emoţie, calităţi pe care Inteligenţa Artificială nu le are. De exemplu, în cazurile privind încredinţarea minorilor, statistica arată că din 100 de solicitări, în 80% de dosare copilul este încredinţat mamei şi doar în 20% este încredinţat tatălui. AI nu va verifica în realitate în ce fel se raportează părintele faţă de minorul din fiecare cauză şi, pe baza statisticilor, ar urma să încredinţeze copilul către mamă. Aşa este şi situaţia în cazul industriei farma, pe care l-aţi prezentat în paginile ziarului BURSA. Folosirea AI pentru fabricarea unor medicamente sau tratamente prezintă riscul apelării de către noua tehnologie la baze de date vechi, care conţin şi erori, risc ce ar putea transforma toţi cetăţenii lumii în pacienţi, încă de la naşterea lor. De exemplu, momentul diagnosticării unei persoane din punct de vedere psihologic sau psihiatric nu poate fi lăsat în seama Inteligenţei Artificiale, pentru că există riscul ca o persoană sănătoasă să fie declarată nebună sau cu diferite afecţiuni psihice şi supusă la un tratament medicamentos care va avea consecinţe negative asupra sa. De aceea, este necesar ca utilizarea AI în anumite domenii economice, în domeniul sănătăţii şi în justiţie să fie strict reglementată, pe principii etice bine definite, care, dacă sunt încălcate, să atragă sancţiuni grave pentru cei care utilizează defectuos sau rău-voitor noile tehnologii".

Specialistul în drept ne-a mai spus că numai astfel ar putea fi evitate cazurile în care adolescenţii să se trezească etichetaţi ca hipertensivi, oamenii de vârstă mijlocie ca suferind de osteoporoză sau alte boli specifice vârstei a treia, sau în care apar boli noi, de care nu a auzit nimeni, dar pentru care industria farma are pregătit tratamentul aferent.

Demersul nostru jurnalistic din ultimele zile nu reprezintă altceva decât o avertizare pentru decidenţii politici, singurii care pot reglementa strict noile tehnologii pentru ca utilizarea acestora să fie în beneficiul umanităţii şi nu în detrimentul acesteia.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pe termen mediu când robotizarea devine generalizată șomajul pe planeta noastră va deveni șomaj istoric, șomaj rezidual de minim 30 la sută, sistemul capitalist nu va putea descurca cu acest șomaj uriaș care va genera revolte sociale uriașe,atunci să vedem beneficii,nici acel venit universal garantat nu va rezolva problema fiindcă în majoritatea țărilor va fi numai un ajutor social care te va condamna la sărăcie,deci infracționalitatea va exploda,ceea ce vezi acum in America de Sud e mic copil ce va fi în viitor va fi ca în filmele americane science-fiction despre viitor

    1. Si solutia? Ca asa, doar sa fim anti-orice e usor.

    Legile sunt facute pentru oamenii cinstiti ca doar ei le respecta. UE, SUA, Japonia se vor trezi ca Rusia, China, India, etc. vor avansa mult mai rapid in domeniu in timp ce ei se vor lovi de tot felul de baraje legislative. Cutia Pandorei a fost deschisa iar efectele se vor vedea cat de curand si vor fi chiar mai devastatoare decat schimbarile climatice.

    1. cursa ai se tine intre cateva companii din us

      crede cineva ca vreo companie din rusia are vreo sansa in acest domeniu? 

      rusia e o benzinarie pe cale sa devina fara clenti 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb