Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că Rusia e pregătită să discute cu Ucraina, SUA şi Europa despre viitorul Ucrainei dacă acestea doresc acest lucru, dar că Moscova îşi va apăra interesele naţionale, relatează Reuters.
"În Ucraina, cei care sunt agresivi faţă de Rusia, şi în Europa şi în SUA - vor să negocieze? Fie. Dar noi o vom face pe baza intereselor noastre naţionale", a declarat Putin la o întâlnire la Ministerul Apărării cu responsabili ai armatei şi înalţi funcţionari de stat, la care a fost prezent şi patriarhul Kirill, capul Bisericii ortodoxe ruse.
"Nu vom renunţa la ce e al nostru", a subliniat el.
Putin a acuzat totodată Statele Unite că exploatează Europa în propriul interes şi a asigurat că Rusia nu are planuri de război împotriva Europei, adăugând că aderarea Ucrainei la NATO "nu este acceptabilă pentru Rusia nici peste 10, nici peste 20 de ani".
Liderul de la Kremlin a salutat pe de altă parte "consolidarea" societăţii ruse în spatele ofensivei sale din Ucraina, a consemnat AFP.
Făcând bilanţul lui 2023, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale şi împlinirea a doi ani de la declanşarea invaziei din Ucraina, Vladimir Putin i-a reproşat din nou Occidentului că poartă un război împotriva ţării sale prin intermediari şi a prezentat, din nou, acest conflict drept o luptă pentru supravieţuirea Rusiei în faţa Vestului.
"Cel mai important este poate (...) această consolidare generală a tuturor forţelor societăţii. Le mulţumesc încă o dată celor care ne ajută combatanţii pe front", a spus Putin, amintind de "antreprenori şi voluntari, reprezentanţi de organizaţii publice, partide şi companii, elevi, studenţi şi pensionari".
El a salutat totodată o creştere a producţiei de arme şi muniţii a Rusiei, precum şi eşecul contraofensivei ucrainene din cursul verii, angajându-se să-şi continue ofensiva în 2024, dar evitând din nou să dezvăluie pierderile ruse de pe front din ultimii doi ani.
Săptămâna trecută, Vladimir Putin a admis că 617.000 de ruşi luptă actualmente în acest conflict. SUA au indicat un bilanţ de 315.000 de militari ruşi răniţi sau ucişi pe frontul din Ucraina, în mare parte blocat din noiembrie 2022 şi după retragerea rusă din Herson.
Rusia, care a anexat Crimeea în 2014 şi după invazia din februarie 2022 alte patru regiuni ucrainene, controlează în prezent circa 17,5% din teritoriul care a fost recunoscut internaţional ca făcând parte din Ucraina după destrămarea URSS, în 1991. Kievul afirmă că nu va avea linişte până când nu va fi alungat din Ucraina ultimul soldat rus, mai menţionează Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2023, 17:58)
Ucraina e un stat suveran care are dreptul sa decida daca face sau nu parte din vreo organizatie.
Atat. Putler sa-si vada de mujicia ca nu cred ca a rezolvat toate problemele in rusia.
ce , vrea sa zica , se simte amenintat de nato ca vecin? cu cele mai tari arme nucleare din lume?
cine=i tampit sa declanseze sfarsitul lumii? iarna nucleara si desert radioactiv mondial. sau dc chiar vrea, are nevoie de ucraina? nu cred.
hai sictir
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2023, 20:46)
Ucraina nu mai e stat suveran !!!
20 % din teritoriu pierdut, 30 % din populatie
fugit din tara, e din 2022 în faliment financiar de stat oficial,salariile și pensiile plătite exclusiv, din ajutoare străine.
În asemenea condiții nu mai este stat suveran, este la mana susținătorilor financiar
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2023, 21:08)
trol
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2023, 00:01)
Cand nu mai ai argumente arunci un cuvant si te crezi mare. Ucraina va disparea. Rusia a facut Ucraina furand de la altii teritoriile, inclusiv de la ei. Acum si le iau inapoi. Asa ar trebui sa facem si noi. Dar sl.u.gi.le nu misca in fata sta.pan.ului.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2023, 08:13)
ce ar trebui sa facem si noi?? sa intram in razboi cu ucraina? voi va auziti ce vorbiti?
si ungaria sa intre in razboi cu romania sa-si ia ardealul si hai sa ne mutam in pesteri direct.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2023, 21:19)
Rusul o da de parca… mai vrem sa discutam cu el…
Sa lase nesimtirea…
Eu nu vad motive de de slabiciune in politica europeana… de aparare pe cale militara si diplomata..
s c c r e t
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2023, 00:21)
Zi-le pe direct să înțeleagă și mințile înfierbântate, fosta Ucraina.