Preşedintele rus Vladimir Putin a dezvăluit în cele din urmă astăzi că s-a vaccinat cu serul autohton Sputnik V în februarie, când Kremlinul a făcut cunoscută imunizarea sa fără a dezvălui numele preparatului, relatează EFE, RIA Novosti, AFP şi TASS, citate de Agerpres.
"Am luat decizia de a mă vaccina cu Sputnik V. Trupele forţelor armate sunt vaccinate cu Sputnik, iar eu sunt comandantul suprem al armatei până la urmă", a declarat preşedintele rus în cadrul discuţiei anuale cu cetăţenii, numită Linia directă.
Putin a spus că în momentul vaccinării sale în Rusia existau două vaccinuri în circulaţie: Sputnik V şi EpiVacCorona.
"Ambele sunt bune", a afirmat liderul rus, spunând că înainte de a lua această decizie a discutat cu anturajul său.
Putin a reamintit, de asemenea, că una dintre fiicele sale este vaccinată de mai multe luni cu Sputnik V şi nu a prezentat efecte adverse la preparat, cu excepţia unei febre uşoare de o zi, aşa cum a fost şi în cazul său.
Cu această ocazie, şeful statului a lansat un apel către cetăţenii Rusiei care ezită să se vaccineze împotriva COVID-19 să asculte de experţi şi nu zvonurile. "Au existat întotdeauna oameni care, în general, consideră că nu trebuie făcute vaccinuri, aceştia sunt numeroşi (...) nu doar în ţara noastră, ci şi în străinatate", a spus el, dar "nu trebuie ascultaţi oamenii care nu înţeleg nimic din aceste lucruri, bazându-se pe zvonuri, ci experţii", a spus preşedintele rus.
Referitor la campania de vaccinare în masă în ţară, Putin a insistat asupra faptului că vaccinarea împotriva COVID-19 este benevolă, dar liderii regiunilor îşi pot stabili regulile în acest sens în funcţie de situaţia epidemiologică din teren, aşa cum au făcut-o deja zece dintre ei.
Putin a subliniat că, pentru a evita o carantină strictă, "unele regiuni introduc vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de cetăţeni".
"Acţiunile colegilor din anumite regiuni au ca scop de a evita intrarea în izolare, când întreprinderi întregi se închid şi oamenii rămân fără locuri de muncă şi fără salarii", a spus el.
Înainte de începerea acestui dialog în direct, în care cetăţenii întreabă, iar preşedintele rus răspunde, Centrul de relaţii cu publicul al Kremlinului, care s-a ocupat de pregătirea sesiunii, a primit mai mult de două milioane de întrebări din partea cetăţenilor ruşi.
Putin utilizează pentru a 18-a oară acest format pentru a răspunde la întrebările cetăţenilor. El a vorbit cu ruşii în direct de 13 ori ca şef al statului şi de patru ori, între 2008 şi 2012, ca prim-ministru.