PwC: "Statul trebuie să ia măsuri pentru creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 24 iunie 2016

PwC: "Statul trebuie să ia măsuri pentru creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare"

Bugetul a pierdut 8,3 miliarde euro anul trecut - TVA neîncasată

Statul român trebuie să ia măsuri pentru creşterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat întrucât, în caz contrar, ar putea fi necesară modificarea sistemului de impozite şi taxe, susţine Ionuţ Simion, country managing partner la PwC România.

Domnia sa a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe: "Cel mai important lucru este să înţelegem cum putem creşte gradul de colectare pentru că, în absenţa creşterii acestuia, măsura pe care statul o poate lua cu uşurinţă este să modifice sistemul de impozite şi taxe (...) Stagnarea gradului de colectare va atrage, în mod inevitabil, schimbarea regimului de impozite şi taxe în România".

Ionuţ Simion a subliniat că, de 25 de ani, ţara noastră nu reuşeşte să depăşească un grad de încasare a veniturilor de 30-32% din PIB, în timp ce media europeană este de 42-44% din PIB.

Domnul Simion a menţionat: "Avem un PIB de 160-170 miliarde de euro. Această diferenţă între gradul de încasare din România şi media UE, înseamnă că avem un deficit faţă de media UE de 10%, ceea ce înseamnă 16-17 miliarde de euro. Orice creştere a gradului de colectare cu 1% înseamnă 1,6 miliarde de euro la bugetul de stat. O creştere cu 3-5% ar aduce României între 5 şi 8 miliarde de euro în plus la buget, bani care ar fi mai mult decât suficienţi să asigure investiţii în sectoare extrem de importante: apărare, educaţie, cercetare-dezvoltare, infrastructură".

Oficialul PwC crede că o creştere a gradului de colectare poate fi obţinută prin aplicarea mai multor măsuri precum continuarea luptei împotriva evaziunii fiscale, modernizarea ANAF, introducerea unor concepte legislative moderne.

Anghel, PwC: "România, pe ultimul loc în UE la colectarea TVA"

Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) necolectată a generat o pierdere de peste 28 de miliarde de euro în 2015 pentru bugetele celor cinci state din Europa Centrală şi de Est, conform unei analize PwC, care arată că toate aceste state (Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia) se confruntă cu niveluri ridicate ale deficitului de TVA (diferenţa dintre sumele de TVA ce ar trebui colectate şi sumele colectate efectiv). Acest deficit variază de la 19,6% în Republica Cehă la 39,6% în România, potrivit PwC. În Ungaria, deficitul este de 20,5%, în Slovacia - de 28,3%, iar în Polonia - de 29,2%.

"În termeni financiari, acest deficit înseamnă o pagubă de 3,1 miliarde de euro anual la bugetul Cehiei, de 2,6 miliarde la bugetul Ungariei, de 8,3 miliarde în România, 12 miliarde în Polonia şi 2,2 miliarde în Slovacia", conform PwC.

Daniel Anghel, liderul echipei de Impozite şi Taxe Indirecte din cadrul PWC a declarat ieri că România se situează pe ultimul loc în privinţa gradului de colectare a TVA dintre toate statele membre ale UE.

"Este clar că autorităţile din aceste ţări trebuie să reanalizeze impactul măsurilor introduse, inclusiv controalele suplimentare la înregistrarea în scopuri de TVA, care se dovedesc a fi împovărătoare pentru contribuabilii oneşti, dar nu par să genereze rezultatele scontate în privinţa reducerii fraudei de TVA şi a creşterii gradului de colectare", a spus Daniel Anghel.

Domnia sa a mai afirmat că cea mai bună modalitate de a contracara evaziunea fiscală în zona de TVA ar fi ca autorităţile fiscale şi mediul de afaceri să dezvolte la nivel european o strategie de conştientizare în rândul tuturor părţilor implicate, atât publice, cât şi private, a ameninţărilor reprezentate de frauda de TVA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb