Qatar: Acordul OPEC de reducere a producţiei a avut un "impact remarcabil" asupra preţurilor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 23 februarie 2017

Qatar: Acordul OPEC de reducere a producţiei a avut un "impact remarcabil" asupra preţurilor

Potrivit "Citigroup", barilul de petrol va fi cotat la 70 de dolari la finele anului

Ministrul Petrolului din Qatar, Mohammed bin Saleh al-Sada, a salutat, ieri, efectele acordului Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) privind reducerea producţiei, apreciind că acesta a generat un ton pozitiv pe piaţa de profil, în 2017, conform Market Watch.

Mohammed bin Saleh al-Sada a amintit, în cadrul Săptămânii Internaţionale a Petrolului - eveniment desfăşurat la Londra -, că preţul foarte scăzut al ţiţeiului, consemnat la începutul lui 2016, a determinat marii producători să ia în calcul un acord de reducere a cantităţilor extrase, care s-a şi materializat în decembrie anul trecut. Atunci, cele 13 state membre ale OPEC şi 11 ţări din afara cartelului au ajuns la o înţelegere, pe şase luni, privind reducerea producţiei, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie anul acesta.

"Eforturile şi consensul la care am ajuns au avut un impact remarcabil asupra preţurilor", a afirmat al-Sada, adăugând: "Perspectivele pentru piaţa petrolului, în anul curent, s-au îmbunătăţit şi au un ton pozitiv. În urmă cu un an, preţul petrolului brut scădea la nivelul minim al ultimilor 13 ani, sub 27 de dolari/baril.

Astăzi, cotaţiile petrolului s-au dublat şi se situează în intervalul 50-60 de dolari barilul. Acordul de reducere a producţiei este aşteptat să diminueze stocurile mari de petrol şi să refacă echilibrul pieţei, către finele anului curent".

Ieri dimineaţă, preţul petrolului brut West Texas Intermediate (WTI) era de 53,54 dolari barilul la New York Mercantile Exchange, cu 1,5% mai mic faţă de ziua anterioară. Cotaţia petrolului Brent atingea 55,75 dolari/barilul la ICE Futures Europe din Londra, în scădere cu 1,6%.

Marţi, cotaţia petrolului brut a urcat cu peste 1%, până la cel mai ridicat nivel din ultimele 19 luni, după ce secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo, şi-a exprimat optimismul cu privire la viitorul pieţei petrolului, ca urmare a acordului de reducere a producţiei.

"Suntem încrezători că toţi membrii cartelului îşi vor respecta obligaţiile în proporţie de 100%", a spus Barkindo, amintind că acordul a fost respectat în proporţie de peste 90% în ianuarie.

Banca americană de investiţii "Citigroup" anticipează că preţul ţiţeiului va urca odată ce se va reechilibra piaţa de profil, iar barilul va fi cotat la 70 de dolari la finele anului.

Şi "Goldman Sachs" preconizează că stocurile de petrol vor continua să scadă la nivel global, pe fondul unei cereri solide.

Însă, "Bank of America Merrill Lynch" estimează că producţia în creştere din SUA, dolarul puternic şi războiul preţurilor reprezintă riscuri care ar putea să determine scăderea cotaţiilor. Banca de investiţii şi-a modificat în sens negativ estimarea privind preţul petrolului Brent până în 2022: de la 55-75 dolari/baril, la 50-70 dolari/baril.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb