Qatarul se va retrage de la 1 ianuarie 2019 din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), decizie care a fost comunicată acestei entităţi, conform anunţului făcut ieri de ministrul Energiei de la Doha, Saad al-Kaabi, citat de Reuters.
Decizia autorităţilor din Qatar vine după ce acestea au analizat modalităţile de consolidare a rolului ţării pe plan internaţional, decizând să lanseze o strategie pe termen lung. Deşi este unul dintre cei mai mici producători din OPEC, Qatarul este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate (LNG).
Saad al-Kaabi a precizat că ţara sa se va concentra pe dezvoltarea industriei LNG, în baza măsurilor menite să majoreze producţia de profil de la 77 la 110 milioane de tone anual.
"Nu spunem că vom ieşi din afacerile cu ţiţei, însă acestea sunt controlate de o organizaţie condusă de o ţară", a subliniat ministrul din Qatar, fără să numească statul la care s-a referit.
La rândul său, o sursă din OPEC, citată de Reuters, a declarat: "Qatarul nu este un mare producător, însă a avut un rol important în istoria organizaţiei".
Qatarul a fost membru OPEC timp de 57 de ani, însă influenţa ţării în deciziile legate de producţia de ţiţei a cartelului este redusă, potrivit lui Saad al-Kaabi, care susţine că Doha îşi va menţine în continuare angajamentele la fel ca orice alt producător din afara OPEC.
În pofida deciziei de retragere din cartel, Qatarul va participa, în perioada 6-7 decembrie, la Viena, la reuniunea a 25 de ţări membre OPEC şi state producătoare din afara cartelului, care va aborda strategia din 2019. Analiştii se aşteaptă ca participanţii la această întâlnire să decidă o nouă reducere a producţiei de ţiţei.
În 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi diminueze cantitatea extrasă totală cu 1,8 milioane de barili pe zi până în 2018.