Qatarul, în centrul unui scandal de spionaj împotriva unui procuror

I. GHE.
Internaţional / 13 martie 2023

Gianni Infantino, preşedintele FIFA

Gianni Infantino, preşedintele FIFA

Scandalul Qatargate pare să ia amploare, după ce cotidianul elveţian Neu Zurcher Zeitung (NZZ) a publicat o amplă anchetă în care arată cum procurorul federal Michael Lauber a reprezentat ţinta unei acţiuni de filaj din partea autorităţilor din Qatar, acţiune realizată cu sprijinul unor foşti angajaţi ai CIA.

Acţiunea a avut loc cu prilejul unei întâlniri pe care Gianni Infantino, preşedintele FIFA, a avut-o cu procurorul elveţian, în anul 2017.

"A fost o întâlnire secretă despre care fostul procuror federal Michael Lauber nu mai vrea să-şi amintească - şi care în cele din urmă l-a costat slujba. La 16 iunie 2017, Lauber s-a întâlnit cu preşedintele FIFA, Gianni Infantino, la Hotel Schweizerhof din Berna, pentru un schimb informal, care a atras de-a lungul timpului diverse proceduri împotriva oficialilor FIFA. Nu există procese verbale ale şedinţei şi nici Infantino nu a vrut să-şi amintească. Întâlnirea a fost atât de neobişnuită încât doi procurori speciali îi investighează în continuare pe Lauber şi Infantino. Întâlnirea a avut loc într-o clădire deţinută de statul Qatar, din 2009, şi a fost înregistrată în secrete de un grup de agenţi ai Qatarului. (...) La acea vreme, statul din Golf era îngrijorat că FIFA va dispune anularea desfăşurării în Qatar a Cupei Mondiale din 2022, din cauza acuzaţiilor de corupţie şi încălcărilor drepturilor omului. De aceea a lansat o operaţiune internaţională de spionaj şi influenţă, cu ajutorul foştilor agenţi CIA. Exponenţii FIFA au fost spionaţi, iar procurorul federal elveţian a fost filat, pentru autorităţile din Qatar, deoarece Michael Lauber se ocupa de investigarea neregulilor în atribuirea Cupei Mondiale către Qatar", notează jurnaliştii elveţieni.

Sursa citată mai arată că sala unde s-au întâlnit Lauber cu Infantino a fost înţesată cu microfoane, operaţiunea respectivă derulată de Qatar având numele de cod "Proiect Matterhorn".

Potrivit surselor, principalul obiectiv al acţiunii a fost înregistrarea unui materialul incriminator la adresa procurorului federal, material cu care ulterior acesta să poată fi şantajat.

Michael Lauber a fost procuror general elveţian din 2012 până în 2020. Întâlnirile secrete cu Gianni Infantino l-au determinat pe Lauber să demisioneze în urma presiunilor mediatice şi politice la adresa sa.

"Gianni Infantino este preşedintele FIFA din 2016. Din cauza întâlnirilor secrete cu Lauber, împotriva lui se desfăşoară şi proceduri penale. Infantino vrea să fie reales preşedinte săptămâna viitoare", arată sursa citată.

Procurorii elveţieni îl anchetează pe Gianni Infantino pentru incitarea la încălcarea secretului oficial şi favoritism. Un preşedinte FIFA compromis de Qatar ar putea avea consecinţe masive pentru fotbalul mondial în condiţiile în care statul din Golf a fost în centrul diverselor controverse cu găzduirea în toamna trecută a Cupei Mondiale. În calitate de preşedinte FIFA, Gianni Infantino a trebuit să ia o serie de decizii care au slujit interesele micului stat din Golf.

NZZ mai arată că, potrivit documentelor intrate în posesia sa, operaţiunea respectivă a fost iniţiată încă din anul 2011, adică înainte cu şase ani de înregistrarea întâlnirii cu Infantino, când autorităţile ţării din Golf au încercat să îl recruteze pe Michael Lauber.

Responsabilă pentru filaj ar fi, potrivit jurnaliştilor elveţieni, compania americană Global Risk Advisors, condusă de Kevin Chalker, un fost oficial al Central Intelligence Agency (CIA). În numele Qatarului, compania sa a construit o reţea de spionaj în continuă expansiune în mediul FIFA, primind pentru serviciile oferite în acest sens sute de milioane de dolari. Statul din Golf dorea să influenţeze deciziile FIFA. Acest lucru a fost semnalat prima dată de mai multe instituţii de presă internaţionale, inclusiv agenţia de presă Associated Press, care au raportat despre existenţa reţelei de spionaj din Qatar în jurul Global Risk Advisors. Associated Press a arătat în toamna anului 2021 în ce constau cu adevărat prestaţiile lui Chalker pentru Qatar.

În cadrul companiei lui Chalker, planul de recrutare a procurorului federal elveţian avea numele de cod Project Clockwork. Când spionii din serviciul Qatarului au vrut să-l recruteze pe procurorul federal la sfârşitul anului 2011, au scris de ce: să influenţeze viitoarele investigaţii asupra FIFA. Un document de planificare din interiorul operaţiunii, de peste 100 de pagini, citat de NZZ, arată cât de concretă a fost intenţia ca Michael Laubede săp fie făcut om de încredere al Qatarului. Cu toate acestea, avocatul lui Michael Lauber a declarat că procurorul nu a fost niciodată recrutat sau abordat de agenţii Qatari: "Toate speculaţiile în acest sens sunt nefondate", a susţinut avocatul lui Lauber pentru sursa citată.

La rândul său, compania Global Risk Advisors a respins acuzaţiile susţinând că sunt false. Şi guvernul din Qatar a negat toate acuzaţiile, despre care a spus că se bazează pe suspiciuni şi presupuneri, fiind neadevărate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb