Radio Erevan a raportat situaţia locurilor de muncă din Statele Unite

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 ianuarie

Călin Rechea

Agenţiile de presă şi mass-media internaţională au prezentat ultimul raport de la Bureau of Labor Statistics (BLS) ca o dovadă a aterizării line a economei americane, în condiţiile menţinerii ratei şomajului la un nivel foarte scăzut, pe fondul temperării puternice a creşterii preţurilor.

"Dude, where's my recession?", a întrebat ironic profesorul Paul Krugman pe contul său de Twitter, în condiţiile în care "în 2023 am câştigat 2,7 milioane de locuri de muncă şi am văzut cum inflaţia s-a prăbuşit fără o creştere semnificativă a şomajului". Krugman i-a sfătuit apoi pe "profeţii dezastrului" să treacă la o introspecţie serioasă.

Din păcate, prezentarea pieţei muncii din SUA în astfel de "culori" seamănă foarte mult cu ştirile de la Radio Erevan, o categorie de bancuri apreciată mai ales înainte de 1989, deoarece chiar datele oficiale arată că "nu este vorba de o maşină, ci de o bicicletă, care nu i s-a dat, ci i s-a luat".

Sondajul realizat la nivelul angajatorilor arată că economia americană a creat 216.000 de locuri de muncă în ultima lună a anului trecut, conform datelor ajustate pentru sezonalitate, cu 43 de mii mai mult decât aşteptările. În acelaşi timp, sondajul de la nivelul gospodăriilor arată că numărul angajaţilor din economia americană a scăzut cu 683 de mii faţă de luna anterioară, până la 161,183 milioane. O scădere mai mare a numărului angajaţilor a avut loc în perioada pandemiei.

Datele neajustate arată că numărul locurilor de muncă "create" a fost negativ, respectiv -167.000, în condiţiile în care modelul CES Birth/Death, utilizat pentru estimarea locurilor de muncă la nivelul firmelor nou înfiinţate sau desfiinţate a avut o contribuţie negativă de 52 de mii.

Cu alte cuvinte, datele brute arată că economia americană a pierdut 115 mii de locuri de muncă în decembrie 2023. Cu încă 52 de mii de locuri de muncă "pierdute" în modelul CES Birth/Death, pierderile totale au fost de 167 de mii, iar acestea au fost ajustate până la un câştig de 216 mii.

Rata şomajului s-a menţinut la 3,7%, în condiţiile în care numărul persoanelor din forţa de muncă civilă, utilizată ca bază de raportare în determinarea ratei şomajului, a scăzut cu 676 de mii faţă de luna precedentă, până la 167,451 milioane, în timp ce numărul persoanelor din afara forţei de muncă a crescut cu 845 de mii, până la 100,54 milioane, conform sondajului de la nivelul gospodăriilor.

O analiză de la Zerohedge descrie raportul de la BLS drept "catastrofal", pe fondul declinului record al locurilor de muncă cu normă întreagă.

În prima parte se aminteşte de un alt aspect îngrijorător al raportărilor triumfaliste referitoare la piaţa muncii din SUA, respectiv revizuirile semnificative ale datelor raportate iniţial. Cu excepţia lunii iulie 2023, toate revizuirile din primele 11 luni ale anului trecut au fost în sens negativ şi sunt rareori amintite în presă.

Astfel, numărul ajustat pentru sezonalitate al locurilor de muncă create în noiembrie 2023 a fost revizuit la 173 de mii de la 199 de mii, în timp ce revizuirea din octombrie 2023 a fost de la 150 de mii la 105 mii.

Din punct de vedere al calităţii locurilor de muncă create, reflectată şi de angajarea cu normă întreagă sau parţială, datele de la BLS sunt "şocante", după cum scrie Zerohedge.

În decembrie 2023 numărul locurilor de muncă cu normă întreagă a scăzut cu 1,531 milioane faţă de luna precedentă, conform datelor ajustate pentru sezonalitate, până la 133,2 milioane. Datele neajustate arată un declin al numărului locurilor de muncă cu normă întreagă de peste 2 milioane (vezi graficul 1).

Radio Erevan a raportat situaţia locurilor de muncă din Statele Unite

Pe de altă parte, numărul locurilor de muncă part-time ajustate pentru sezonalitate a crescut cu 762 de mii în decembrie 2023, până la 27,8 milioane, în timp ce datele neajustate arată o creştere lunară de 654 de mii, până la 28,2 milioane.

Un alt indicator al calităţii locurilor de muncă, numărul persoanelor cu mai multe locuri de muncă, a atins un nou record în decembrie 2023, de 8,565 milioane, conform datelor ajustate pentru sezonalitate, în urma unei creşteri lunare de 222 de mii (vezi graficul 2).

Radio Erevan a raportat situaţia locurilor de muncă din Statele Unite

Datele neajustate arată o creştere cu 233 de mii a numărului persoanelor cu mai multe locuri de muncă, până la 8,696 milioane.

Mai mult, o comparaţie deosebit de "sensibilă", mai ales în anii electorali, arată o dinamică divergentă a numărului angajaţilor după origine (vezi graficul 3).

Radio Erevan a raportat situaţia locurilor de muncă din Statele Unite

Astfel, numărul angajaţilor născuţi în SUA a crescut cu 0,34% în decembrie 2023 faţă de ianuarie 2020, respectiv o creştere cumulată de 439 de mii persoane, până la 130,367 milioane, în timp ce numărul angajaţilor născuţi în străinătate a crescut cu 12,3%, respectiv o creştere cumulată de 3,321 milioane de persoane, până la 30,387 milioane.

În aceste condiţii, "crearea locurilor de muncă în ultimii 4 ani s-a adresat aproape exclusiv persoanelor născute în străinătate, iar persoanele născute în SUA nu au beneficiat de niciun fel de angajări nete din 2018", după cum se subliniază în analiza de la Zerohedge.

Toate aceste date "incomode" vor fi trecute cu vederea în anul electoral 2024 şi şansele sunt foarte mari ca raportările BLS, instituţie subordonată Departamentului Muncii din administraţia Biden, să includă noi "miracole" pentru piaţa muncii din SUA, cel puţin până la alegerile din noiembrie.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. "profesorul Paul Krugman pe contul său de Twitter":-)...nu (mai) exista "cont de Twitter":-)

    Intre timp in mujicia:-)

    Russia was short of around 4.8 million workers in 2023 and the problem will remain acute in 2024, the Izvestia newspaper reported on Sunday, citing experts and research fr om the Russian Academy of Science's Institute of Economics. 

    Central Bank Governor Elvira Nabiullina said last month that Russia's depleted labour force was causing acute labour shortages and threatening economic growth as Moscow pumps fiscal and physical resources into the military 

    Din socotelile mele, cresterea pare sa vina de la locurile de munca temporare, dar asta reflecta in cel mai bun caz calitatea slaba a cresterii ecoomice. Adica nu sunt mai multi salariati, dar sunt disperati sa castige inca putin si de la alte locuri de munca.

    se merge spre recesiune ,sunt multe semne.

    inflatie, 

    scaderea locurilor de munca disponibile,(inca nu avem somaj mare, dar acela se instaleaza de obicei dupa ce recesiunea e declarata) 

    scaderea incasarilor din taxe desi creste pib ul,  

    cresterea datoriilor de consum in ritm accelerat, plus 50% in ro din 2020 -2023, de la 2 miliarde lei la 3 mld lei, plus 40% in us din 2021 pn azi.  

    cresterea defaulturilor la creditele de consum, in us sunt la nivel de 2007. defauturile la bancile mici la credit carduri sunt all time high, 7-8% 

    faliment companii, la nivel de 2012 in US, inclusiv la noi in tara am vazut insolvente, ferme preluate mai mult sau mai putin ostil, mobila rus savitar, ucm, aerostar, noul manager tarom si-a dat demisia dupa 2 luni?! etc.

    si binenteles, ce a facut guvernul psdnl: a aruncat o piatra de moara spre economie sa o salveze de la inec. noi taxe din 2024.  

    1. Asa este în capitalism ai fraților. Dacă va e dor de comunism mergeți prin Rusia

      asa este in capitalism. mai exista si recesiuni. reces, in engleza =pauza. chiar si economia mai are nevoie de o pauza din cand in cand. nu e mai bine in comunism , n-am spus.

      de asemenea n-am spus ca cred ca ar fi vina lui biden. 

      si comunismul are “capitalism”…

      capital ismul este despre a creea capital… pe diferite politici ideologice culturale militare etc… 

      sa spui ca in comunism nu e capitalism e ca si cum nu stai in case nu mergi cu transportul nu consumi mancare crescuta / facuta / livrata etc de altul…. 

      Comunism - apare cand rata de proprietari tre sa creasca in economie cu lipsurile si chinurile aferente… capitalismul creste in piata cand rata de proprietari scade sau se exhilibreaza dand avantaj sistemului financiar (credit speculativ) sa desproprietareasca cetateni si sa mentina simultan acceaul ingreunat… aceste active desproprietarite sunt folosite ca insteumente de formari noi credite si derivate… ducand in fata iar la semarare sociala intre paturile sociale… cand piata domina de prea mult capitalism e fortata sa crape si sa se intoarca la fundamente… dar fundamentele reale totale sunt doar arunci dupa un nou ciclu de revolutie si reimproprietarire saraci - total cetateni. 

      s c c r e t 

      s c c r e t 

      capitalismul n-are treaba cu tiparitul de bani si pornirea inflatiei, dar socialismul-"progresismul" are, vezi teoria monetara moderna

    Economia capitalista iaca cum se vrea tratata cu precepte comuniste. Nicidupa 36 de ani nu ne iese prostia comunista din dubla. Desigur textul vrea spre al ținti pe Biden dar octogenarul încă tine bine haturile în mina. Daunazi a apărut un clip de campanie trump ista ce îl prezenta pe respectivul drept alesul lui Dumnezeu. Asta ca să înțelegeți cu cine avem deaface. Cit despre purtatul de grija altora mai pardon

    Bondurile 10 ani minus 3 luni sunt inversate si dau semne de scoatere cap de sub apa....

    deci vine recesiunea.... in usa... poate tehnica... poate mai grava... un somaj de 4-6% nu cred ca e deplasat la ce expansiune au avut pana acum.... 

    Oricum tre sa intre in recesiune in fata... caci si dobanda reala ipotecara cu avans 5% este puternic in balon speculativ...adica in randament puternic negativ... si deci... tre sa intre in fata sub apa... prin costuri in sus... preturi slump sau jos... dobanzi credite prabusire... ca sa se stimuleze alta expansiune. 

    Indexul Cate ore de munca ca sa cumperi un S&P este in tavan... deci tre sa mai stagneze ori sa coboare si simultan net income sa creasca, stagneze, sa cada sub rata s&pului. 

    Cap Raturile sunt in compresie... tre sa se decompreseze. 

    s c c r e t 

    1. plus ca si graficul istoric cu bula imobiliara din usa....

      pana unde ajunge? la poarta lui sfantu petru si inapoi?! 

      s c c r e t 

      Cand sunt atatea semne de recesiune, nu cred ca-i intelept sa le ignori.

      in cel mai rau caz ce-ai pierdut? ai stat afara din piata pe o dobanda de 5-6%, sa zicem un an, timp in care poate piata a crescut. mai mult de 5%. ok, not good. 

      dar dc ai dreptate, si vine o recesiune, o sa ti dai pumni in cap ca ai ignorat semnalele.

      nu am zis sa stai afara din piata…

      PPIul e in tavan…. deci pierde si cine sta pe tusa… 

      s c c r e t 

      I'm out.

      in 2023 am fost in , dar acum out. cum am zis, mi-am facut socotelile. prefer sa pierd un upside ipotetic, dacat sa ignor semnele de recesiune. 

      vad ca bet ul a facut new all time high. drum bun din partea mea.

      da pentru ca si somajul a facut “new all time low”…

      acum se pune problema cat pariem ca sta somajul jos si ca somajul tineri (youth) de 21% nu va impacta in fata somajul total si implicit levierele… dupa 2025-2026…?! sa vedem ceva scartiala simultan cu infatie ca sa spele din debt trap. 

      s c c r e t 

      BET = invers ciclu somaj si rata participare in campul muncii.

      s c c r e t 

      apropo de preturi. vor scadea. nu vad cum altfel. pai s-a facut un renault captur cu motor de 0,9 benzina de la 18000 euro in sus? cand eu am luat in 2019 acelasi motor, brand new cu 10450 ? un clio era in jur de 8800 cu tva in 2019 acum cel mai ieftin de la 14000 in sus. un tractor ce era 13000 acum acelasi peste 20000.

      preturile cred ca vor scadea. au crescut enorm de mult fata de venituri. 

      s-au scos subventii rabla, cine va mai lua dacia electric cu 20.000 eur? 

      samd.

      dc nu am dreptate nu am dreptate. dar vom vedea. 

      preturile pot “scadea” in sus sau in jos nominal sau in rapoarte de schimb…

      fiecare “scadere” pe pe alt slump… dupa caz slumpul (pe regiuni sau sectoare) poate deveni crash scurt la nivel din trecut…(vezi pib liban) 

      s c c r e t 

      Deja s-au cam terminat banii de subventii pentru electrice, nici Germania sau China nu mai dau, asta este un semnal. Tot acolo imobiliarele au inceput reglarea inapoi la realitate. Pe noi ne tin in viata creditorii pana la alegeri si ceva bani ue.

      noi am fost ultimii... america "crapa" in 2007 si noi eram declarati "tigrul europei" sau cu "sa traiti bine ha ha ha... si sant.

      romania are acum squeze... deci tot cresteri.. e si normal... nu avem livrari de stocuri si PPI in tavan ceea ce ingreuneaza formarea de noi stocuri plus dobanzi in tavan... se ajunge repede la blocaj economic dupa alegerile din 2024... o sa se "Declare" aparent ceva tot de "bine" .... cu sa intrati bine in shengehn sau etc...moneda euro adoptata... si trag astia presul ca Italiei de ne rupe mufa in fata... Mufa s epoate "rupe" prin inflatie sau deflatie.... 

      s c c r et 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb