RADU CRĂCIUN, DIRECTORUL GENERAL AL BCR PENSII: "România nu se află în prezent într-o criză economică, dar ceea ce se întâmplă seamănă mult cu petrecerea de pe Titanic"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 iulie 2022

"România nu se află în prezent într-o criză economică, dar ceea ce se întâmplă seamănă mult cu petrecerea de pe Titanic"

Crăciun: "În pofida petrecerii de pe Titanic, BNR nu pare să se grabească să ia sticlele de băutură de pe masă" "Sustenabilitatea politicii fiscale ar trebui să rămână responsabilitatea Guvernului şi nu a BNR", punctează Radu Crăciun

România nu se află în prezent într-o criză economică, dar ceea ce se întâmplă în prezent în ţara noastră seamănă mult cu petrecerea de pe Titanic, consideră Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR) şi directorul general al BCR Pensii. Acesta scrie pe blogul personal că lipsa unor măsuri de corecţie a dezechilibrelor economice transformă România în victima sigură a evoluţiilor economice viitoare adverse.

Potrivit acestuia, în pofida petrecerii de pe Titanic, Banca Naţională a României nu pare să se grabească să ia sticlele de băutură de pe masă, tentaţia fiind de a se transforma mai degrabă într-o "mamă a răniţilor". "Invocarea deficitului bugetar mare ca motiv pentru o creştere doar lentă a dobânzilor sugerează că inflaţia va rămâne o vreme mai îndelungată printre noi, în beneficiul bugetului şi în defavoarea cetăţenilor care în doar trei ani îşi vor vedea economiile din bănci erodate cu o treime", arată Crăciun, care adaugă că sustenabilitatea politicii fiscale ar trebui să rămână responsabilitatea Guvernului şi nu a BNR.

Acesta mai subliniază că România, în pofida rating-ului său suveran "recomandat investiţiilor", plăteşte deja dobânzi reprezentative pentru un rating mai slab, ceea ce arată neîncrederea investitorilor în politica fiscală a României şi creste probabilitatea unui şoc de finanţare în contextul unei probabile fugi a investitorilor internaţionali "speriaţi" de risc. Un asemenea şoc ar forţa decidenţii politici să "bată pe la porţile instituţiilor financiare multilaterale" precum Fondul Monetar Internaţional (FMI).

"Există un curent de opinie care vorbeşte de criza economică în care se găseşte România. Dar chiar suntem într-o criză economică? Mai întâi, poate ar fi util să definim termenul de criză. Din punctul meu de vedere, cea mai simplă şi general valabilă definiţie a crizei ar fi «un eveniment advers pentru care nu eşti absolut deloc pregătit». Respectând proporţiile, anunţul bonei că nu va veni să stea cu copiii cu 5 minute înainte să pleci la serviciu este o criză. Izbucnirea neaşteptată a pandemiei a generat şi ea la rândul ei o criză. Falimentele de neconceput a mari instituţii financiare în 2007 şi 2008 au generat o criză financiară şi apoi economică. Şi exemplele ar putea continua. Încă o nuanţă importantă. Faptul că te aştepti, anticipezi o evoluţie negativă, dar nu faci nimic ca să te pregăteşti pentru ea are consecinţe similare cu cele ale unei surprize. Degeaba te aştepţi să nu vină bona. Dacă nu găseşti din timp un înlocuitor sau o soluţie alternativă, te vei afla în aceeaşi situaţie de criză generată de elementul-surpriză. În momentul de faţă nu ne confruntăm încă cu evoluţii care să genereze o criză economică. Da, suntem într-un context cu inflaţie mare care nu va fi uşor de redus. Însă haideţi să privim în jur: la dinamica creditului în economie, la aglomeraţia din aeroporturi, la numărul maşinilor de pe străzi, la dinamica consumului şi aşa mai departe. Nimic din ceea ce se întâmplă în jurul nostru nu poartă simptomele unei crize economice. Însă, nu este mai puţin adevărat că ne aflăm într-un context în care reducerea inflaţiei printr-o creştere agresivă de dobânzi de către bancile centrale riscă să ducă ţările dezvoltate în recesiune, generând un efect de domino în economia globală. Mai mult, o eventuală întrerupere a alimentării cu gaz la iarnă poate fi un moment de răscruce din punctul de vedere al evoluţiilor economice. În aceste condiţii, întrebarea este cât suntem de pregătiţi pentru astfel de evoluţii, iar răspunsul este: mai deloc", arată Crăciun.

Directorul BCR Pensii spune că suntem practic într-un scenariu al perioadei 2007-2008 în care economia creşte pe deficite mari finanţate din exterior: deficit de cont curent şi deficit bugetar, iar măsurile de corecţie a acestor dezechilibre sunt inexistente.

"Problema este că fluxurile externe sunt mai presus de controlul statului român. Aşa cum 2008 a arătat, în momentul în care investitorii speriaţi închid robinetul finanţărilor externe, rămâi pe cont propriu şi eşti obligat să baţi pe la porţile instituţiilor financiare multilaterale, care îţi impun acele măsuri de reformă pe care singur nu ai fost capabil să le iei. De abia aceea va fi o criză. Şi nici măcar pentru că vom fi luaţi prin surprindere. Mai degrabă pentru că, în pofida faptului că recesiunea este anticipată, masurile de corecţie a dezechilibrelor sunt inexistente. În acest context, merită amintită o remarcă a guvernatorului (Mugur) Isărescu facută recent şi care sugerează pesimismul său în ce priveşte apetitul de finanţare de către investitori a deficitului bugetar. La remarca unui jurnalist (...) care observa că luna iunie a fost cea mai proastă lună pentru Ministerul de Finanţe în ceea ce priveşte modul în care a reuşit să îşi strângă necesarul de finanţare de pe piaţa locală, replica sa seacă a fost: «Până acum». Merită remarcat şi faptul că România, în pofida rating-ului său «investment grade», adică recomandat investiţiilor, plăteşte deja dobânzi reprezentative pentru un rating mai slab, ceea ce arată neîncrederea în politica fiscală a României şi creste probabilitatea unui şoc de finanţare în contextul unei probabile fugi a investitorilor internaţionali de risc. Acestea fiind spuse, (...) România nu se află în prezent într-o criză economică. Dar ceea ce se întâmplă seamănă mult cu petrecerea de pe Titanic. Lipsa unor măsuri de corecţie a dezechilibrelor economice transformă România în victima sigură a evoluţiilor economice viitoare adverse", explică Radu Crăciun.

Potrivit acestuia, invocarea de către BNR a deficitului bugetar mare ca motiv pentru o creştere lentă a dobânzilor sugerează că inflaţia va rămâne o vreme mai îndelungată printre noi.

"În pofida petrecerii de pe Titanic, BNR nu pare să se grabească să ia sticlele de băutură de pe masă, tentaţia fiind de a se transforma mai degrabă într-o «mamă a răniţilor». Invocarea deficitului bugetar mare ca motiv pentru o creştere doar lentă a dobânzilor sugerează că inflaţia va rămâne o vreme mai îndelungată printre noi: în beneficiul bugetului şi în defavoarea cetăţenilor care în doar trei ani vor vedea economiile din bănci erodate cu o treime. Sustenabilitatea politicii fiscale ar trebui să rămână responsabilitatea guvernului şi nu a BNR. Curmarea inflaţiei şi administrarea strictă a aşteptărilor inflaţioniste vedem că este astăzi prioritatea zero a marilor bănci centrale. Atât şi nimic mai mult", conchide Crăciun.

BCR Cercetare: Cresc îngrijorările consumatorilor legate de recesiune

Analiştii BCR Cercetare arată într-un raport că îngrijorările consumatorilor legate de recesiune au început să crească în ultima perioadă.

"Conform datelor Google numărul căutarilor pentru cuvântul «recesiune» din România a crescut notabil în luna iulie. O creştere asemănătoare dar de o amplitudine mai mare a avut loc în perioada crizei financiare din 2008. Acest lucru arată că tot mai multe persoane au temeri legate de perspectivele economice din perioada următoare şi poate fi un semnal de încetinire al consumului, mai ales pe zona de bunuri nealimentare şi unele servicii", potrivit analiştilor BCR.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. suntem la cateva luni de inceperea unui mare cutremur economic... 2008-2009 a fost o gluma fata de ce urmeaza ... Ne indeamna BNR sa ne tinem banii in lei, nu euro ??? Ahahahahaaah :))))) ... Da, bine! Sigur, imediat!

    Uite la salariu o sa mai iau o mana de euro, asa... pentru zile negre cand s-o sparge buboiul deficitelor gemene si va veni marea ajustare :) ...

    1. crizuta efectiva vine cam dupa Oct-Nov 2022 , dupa alegerile SUA ... si tiiine pana la primavara-vara 2023 (dar efectele secundare/ tertiare se vor simti pana la inceputul 2024).

      desiiiigur... :) la cote fx corecte eur/usd (gen 1.15-1.17) o sa iau si o manutza de dolari... dar acum cam gafaie dolarii, trag tare la deal :)) sunt scumpi, manca-i-ar tata pe ei

      mai pe la un 4.35-4.45 ar mai merge sa fie cumparati, acum nu.  

      Unde vezi leul/EU? Mai precis o evoluție în intervalul de timp noiembrie 2022-mai 2023 în raport cu EU. USD e mult prea scump deocamdată. Poate că ar trebui să revenim la etalonul aur sau la unul format dintr-un coș de materii prime. Am reflectat în ultima vreme cu privire la banii fiat. Totuși, la noi nu s-a creat masa monetară din UE, CD sau JP, dar deficitele gemene ne vor ucide. Trist.

      Deci tu crezi ca bce va creste dobanda la euro,sacrificand italia ...e plauzibil dar dolarul la 4.35 lei nu prea cred...

      BCE va face balet de forma cu cresterea dobanzilor

      Madama care conduce BCE are ea o idee fixa cu ajustarea in bloc a volumului relativ al datoriilor prin decapitarea unui euro puternic (si crede ca intrarea euro in coma din punct de vedere valoric va salva ceva din situatie)... ei bine, se inseala amarnic.... fluxurile de capital urmarite de mine (la nivel lunar si trimestrial) indica un tsunami de capital care a inceput sa fuga si fuge in volume din ce in ce mai mari din UE in SUA!  

      personal astept in 2023 eur/usd la valori in range-ul 0.83-0.87 ... daca euro nu dispare atunci urmeaza valori spre 0.64 (cand euro intr-adevar dispare de pe fata pamantului).  

      deci nu e o problema de DACA dispare moneda euro, ci de CAND 

      recomand folosirea chf ca alternativa la euro (inclusiv in cash, nu e nevoie sa ii duceti la vreo banca) , evitati gbp (e intr-o piata bear multianuala in curs de accelerare) si faceti cherry-picking (alegeti cu atentie) usd cand il prindeti mai ieftin! Urmatoarea "fereastra "de usd ieftin e in S2/2022 cu valori usd/ron in zona 4.35-4.45 ... mai apoi urmeaza in 2023 o apreciere absolut turbata a USD...  

      pentru cunoscatori dau si tinta pe indicele consolidat al dolarului : dxy 162 (de fapt aria 155-165 dxy) .... recomand exit-ul din usd la dxy 155 (ca sa dormiti linistit pe perna noaptea! :))) ).

      Dolarul la 4.35-4.45 (arie de pret) e posibil in cazul in care euro/usd se corecteaza in aria 1.15-1.17 ... tine de echilibrele intermarket... usd e la final de val bull si trebuie sa respecte niste reguli instrinseci dinamicilor de piata (e vorba de fluxul si refluxul energiei cumparatorilor si vanzatorilor). . . usd acum e extrem de supracumparat. Nu as recomanda nici dusmanilor cumpararea de usd acum.  

      eh , exact perioada indicata de tine dar si de mine in trecut ("pana in martie-aprilie 2023") adica "noiembrie 2022-mai 2023" (cum ai zis tu) e perioada pana cand BNR va mentine intervalul 4.9-5 ron/1 euro CU ORICE PRET (inclusiv cu pretul demolarii efective a rezervelor valutare).... si mai apoi cand o sa dea drumul leului sa se deprecieze o sa faca un overshooting de toata frumusetea spre valori superioare inimaginabile acum.

      pana la ce valoare?  

      secret ! :)  

      uita-te pe un grafic eur/ron , observa pe graficul lunar pe un timespan multianual unde e rezistenta... si minuneaza-te..... :) e MULT mai mult decat 5.05 ron/1 euro anuntat de "istetii" de la CFA sau de oricine altcineva.  

      Acea rezistenta e o linie dinamica (isi modifica valoarea in sens superior d ela luna la luna) ...acum e la 5.2193 dar valoarea maxima indicata DE PRIMA rezistenta creste lent (cam cu 30-50 pipsi pe luna - definite: pips-ul e a 4-a cifra de dupa virgula).  

      Stii care e MAREA problema?  

      Eu am vorbit doar de cea mai vizibila rezistenta ... (prima pe graficul lunar). Dar sunt o multime de "fans" (rezistente proiectate de primul val ascendent eur/ron - cel din perioada 1999-2004) si cea mai agresiva linie de rezistenta (si ea dinamica, crescand cu aproximativ 78-90 pipsi pe luna) arata in iulie o valoare extrema de 6.4162 ron/1 euro.  

      Repet: e o valoare EXTREMA, limita tehnica absoluta care poate fi atinsa.  

      Va fi atinsa? NU, eu cred ca nu (deat daca dau rusii peste noi - ceea ce e improbabil din punctul meu de vedere).  

      dar ORICE e intre cele doua valori de rezistenta (dinamice, mobile) indicate de mine E POSIBIL.  

      sper ca am fost clar si ca in viitor nu mi se vor pune cuvinte in gura , ca am zis ca o sa avem peste 6 ron pe 1 euro.  

      Rog sa aveti toti discernamant cand cititi ce am scris si sa aveti proprietatea cuvintelor scrise sau citite. Eu doar am indicat o limita minima a rezistentei posibile si o limita maxima a rezistentei posibile ... ce se va atinge in urma acelei pulsiuni extreme de urcare pe grafice eur/ron ? Nu stiu. E intre cele 2 valori. Tine de cum va apara BNR leul. Si asta numai Domnul stie.  

      CUm care Domn?

      Domnul Isarescu! :)  

      sa ma ierte BNR si dpmnul Georgescu de la BNR ca am zis oamenilor adevarul spunand ce vad pe grafice ...

      stiu ca au iesit ei (Georgescu si altii) in presa indicand oamenilor ce misto e sa isi schimbe euro in lei si sa si-i tina in lei la banca sau in titluri de trezorerie de preferat pe durata cat mai lunga....  

      ...si stiu ca ce scriu eu contravine flagrant viziunii indicate "oficial"....  

      dar eu nu pot sa mint asa cum fac "sursele oficiale" :) ...treaba surselor oficiale e sa minta ca porcii ca sa constituie masa de manevra pe buzunarul careia sa se faca "decontul" deprecierii leului ... ca asa e la moda tot timpul... fraierii sa plateasca!  

      Eh, uite SOC! Un bancher real cu experienta de piata forex si marfuri cu bani reali in piata reala de peste 14 ani arata middle finger-ul surselor oficiale SI SPUNE ADEVARUL CU FORTA ASA CUM L-AM SPUS INTOTDEAUNA!  

      CU MULTA FORTA SI CU VOCE DE OTEL! .... r-ati ai naibii de panarame... tot timpul sa decontati pe buzunarul fraierilor dezechilibrele facute de incompetentii aia de politicieni , nu ? Cu o depreciere mai ampla din timp in timp cat sa jumuliti gainile proaste care asculta de "SURSELE OFICIALE" (alea care v-au si impins sa va injectati cu otrava anti-covid, nu?) .... Ia sa se mai duca dracu sursele oficiale CA A VENIT VREMEA ADEVARULUI !  

      De acum se schimba foaia! Oamenii sunt informati SI VOR FI INFORMATI ! Plutocratia celor putini si chinuirea celor multi trebuie sa se finalizeze!  

      Mulțumesc mult Vali pentru opiniile tale. Ce faci tu e o gura de oxigen într-un ocean de intoxicări fie de la BNR dar și politice. Îți mulțumim.

      Adica nu vad argumentul. Si daca dispare e inlocuit cu ce ? Cu mondele nationale ? In perioada actuala de virtualizare a monedei în general, euro îsi va pastra locul asa cum si-l pastreaza dolarul sau lira sterling. Sau francul elvetian. Orice cutremur in zona monedei euro va inrautati politicile nationale din tarile europene, chiar si cele mai mari cum ar fi Franta si Italia. De fapt moneda euro e cea care tine cat de cat linia clara a unei politici europene cat de cat coerenta.

      Argumentul e dat de faptul că (fata de sua) zona euro deși are o monedă comună, datoriile nu au fost consolidate suprastatal și fiind în continuare naționale, performanta economica a fiecărei națiuni europene se reflectă în dobânda la împrumuturi guvernamentale ... Asta e argumentul de baza. Ai o monedă unică, dar datoria a fost, este și va rămâne fragmentată.

      1.10 ti-a raspuns perfect.

      nu am nimic de adaugat.  

      euro e o moneda "crapata" dpdv al datoriei ... (vezi exemplul de gap de dobanzi Germania - Grecia de acum cativa ani... in SUA nu exista diferente de dobanzi - unele notabile - la imprumuturi in ...sa zicem Texas fata de New York ) 

      BCE si-a ratat misiunea, supermario Draghi e groparul euro cu ideile lui cretine si primitive cu dobanda negativa!  

      multumesc frumos, esti printre cei foarte putini care inteleg si apreciaza ceea ce fac.

    Sunteți toți, clar,buni economiști așa că vă adresez o intrebare și vă rog un răspuns: care va fi evoluția aurului?

    1. Am urmărit evoluția 2017 - 2022.

      O perioada fără crize majore( cele declarate). 

      Am comparat cu perioada 2008- 2013. 

      Diferențe de evoluție, cam de 15%.

      Dacă aplucam azi, 15% pe plus 

      Aurul se apreciază în timpul hiperinflației, când sunt puși bani în circulație, când se pompează diverse bule.

      Creșterea dobânzilor determină spargerea bulelor. 

      Falimentele și economia reală dusă în râpă înseamnă deflație. Nu mai stă nimeni să-ți cumpere aur cu leverage. :) Atunci toată lumea va vinde.

      Creste la 1300$ uncia. Pai daca $ creste, dobanda creste, vrei sa creasca aurul? E de clasa a 2_a!

    Rezilienta Euro zonei sta tocmai în disciplina finantelor publice, chiar și în Italia ! Datoria nouă a Italiei (nu cea din stoc) a scăzut anul acesta , spre deosebire de a Germaniei care a crescut pt ca a dat drumul la investiții în energie...Draghi nu e Ciucă și nici măcar Biden...USD e pe val dar China reduce stocul de US-10/20/30 y în ritm nemaivăzut...unde merg dolarii chinezilor? Ati ghicit: cumpara petrol, grâu pt stocare și...bund germane!

    Doar un alt scriitor mediocru esuat in finante care se tine de metafore precum "Titanic", "bona care intarzie", "mama ranitilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb