RADU MIHAIU: "Primarii care gestionează fonduri UE primesc un spor de 25%"

G.D.
Politică / 8 noiembrie 2022

"Primarii care gestionează fonduri UE primesc un spor de 25%"

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat, astăzi, că primarii care gestionează fonduri europene primesc un spor de 25% şi a apreciat că aceştia ar putea să fie manageri de proiect, atâta timp cât se îndeplinesc nişte condiţii, informează Agerpres.

"Primarii ale căror primării gestionează fonduri europene primesc acest spor de 25% şi nu este o opţiune. Legea spune: se majorează indemnizaţia primarului cu 25%. (...) Referitor la discuţia aceasta despre manager de proiect, înţelegerea mea este că, inclusiv de la Programul Operaţional Capacitate Administrativă, există acest ghid care spune că primarul poate să fie manager de proiect, atâta timp cât se îndeplinesc nişte condiţii. (...) Nu cunosc speţa în detaliu, recunosc, dar din cum văd eu lucrurile acum, cred că cei de la ANI nu au dreptate", a afirmat Radu Mihaiu, într-o declaraţie acordată presei.

Totodată, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, întrebat cum comentează situaţia edilului de la Sectorul 1, Clotilde Armand, a spus că există instituţii "mai competente" pentru a da răspunsuri în acest domeniu.

"Sunt mai multe instituţii care sunt implicate şi sunt sigur că ele îşi vor face datoria. (...) Sunt nişte instituţii care sunt mai competente decât mine să dea nişte răspunsuri", a răspuns Nicuşor Dan.

Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că primarul Armand s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, fiind sesizat şi Parchetul General în legătură cu săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane. Potrivit unui comunicat al ANI, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului "Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie", finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea 161/2003.

Clotilde Armand a transmis că va pune la dispoziţie toate documentele solicitate de către Parchet şi prefect, dar a adăugat că autorităţile competente ar fi confirmat că numirea sa în funcţia de manager al unui proiect cu fonduri UE a fost corectă.

"Avem o confirmare de la oficialii de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care ne transmit că suntem eligibili. Înainte de a se face numirile în cadrul proiectului, a existat o verificare şi autorităţile competente care ne-au transmis că totul este corect. Ştiţi, nu facem nimic de capul nostru", a scris Armand, ieri, pe Facebook.

Ea a menţionat că a răspuns de fiecare dată solicitărilor ANI referitoare la acest subiect şi că a depus un punct de vedere însoţit de documente justificative "care arată legalitatea activităţilor" desfăşurate în calitate de primar al Sectorului 1, dar că nu a primit niciun răspuns şi că i-a fost "refuzat de mai multe ori" accesul la dosar.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Urmeaza un adevarat dezmăţ pe bani publici in sectorul bugetar. Culmea nesimţirii a fost atinsă prin promisiunea făcută pentru anul 2023 , a cresterii cu 50% salariilor celor care gestionează proiecte PNRR. De fapt este vorba de toți bugetarii care au cea mai mică legătură cu gestionarea fondurilor europene, provenite din PNRR, care vor primi un spor de 50% la salariu, inclusiv primarii și președinții Consiliului Județean. E ca si cum acesti bugetari implicati in gestionarea fondurilor europene primesc in prezent un salar chiar fără să facă nimic, iar pentru ca să se achite de sarcinile de serviciu trebuie stimulati cu spor de 50% .

    Nimic despre reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, prin reforme structurale profunde precum: 

    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania; 

    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală; 

    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte; 

    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare; 

    – Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online. 

    Ba mai mult, atragerea fondurilor europene in special pentru proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este conditionata de îndeplinirea programului de reforme propuse de România si agreate împreuna cu oficialii Comisiei Europene, si anume: 

    -Reforma pensiilor; 

    -Reforme în politica fiscală; 

    -Revizuirea cadrului legislativ pentru companiile cu capital de stat; 

    -Revizuirea sistemului de salarizare în administrația publică; 

    –Crearea și operaționalizarea Bancii Naționale de Dezvoltare; 

    –Un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice; 

    -Modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție; 

    -Transport fără emisii de carbon;

    -Energie Regenerabilă. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb