Secretarul de stat din MAI Raed Arafat afirmă că refugiaţii care trec din Ucraina în România sunt primiţi în tabere special amenajate, iar autorităţile române fac tot posibilul ca şederea lor provizorie în acest tabere să fie "mult mai mică" decât termenul de 72 de ore prevăzut de lege, informează news.ro.
Duminică, mai mulţi copii vor fi duşi să petreacă noaptea într-o şcoală din judeţul Suceava, până când autorităţile de la Imigrări vor încheia documentele necesare pentru adulţii care îi însoţesc.
Raed Arafat a declarat, duminică seară, la finalul şedinţei de Guvern, că tabăra de la Siret care iniţial a avut 200 de locuri şi-a dublat capacitatea şi, la 20 de kilometri, în zona Rădăuţi se lucrează la instalarea unei noi tabere, formată din containere încălzite.
"Tot la Siret a fost identificată o şcoală şi o sală de sport care vor fi puse integral la dispoziţia persoanelor care trec pe acolo şi care au nevoie de cazare până sunt procesate sau pentru o durată până le găsim loc de cazare. Este o şcoală care va asigura aproximativ 500 de locuri. Cazarmamentul pentru ea - paturi, pături, saltele, perne, tot - a fost trimis la Suceava şi urmează şcoala să fie folosită în seara asta pentru copii (...) până când colegii de la Inspectoratul pentru Imigrări vor termina prelucrarea datelor pentru adulţii care sunt în tabără. Taberele sunt destinate pentru tranzitare, temporar, maxim 72 de ore, dar încercăm să fie mult mai puţin de 72 de ore", a explicat Raed Arafat.
Conform acestuia, în Suceava au fost identificate 3.000 de locuri de cazare voluntară, oferite, dintre care 400 într-o mănăstire.
La Sighetu Marmaţiei, unde sâmbătă a fost instalată o tabără de 200 de persoane, fluxul de persoane dinspre Ucraina este mai mic, nu există nicio persoană în tabără. În schimb, câteva femei cu copii au fost cazate într-un centru al Bisericii Catolice.
"Sunt îngrijite în condiţii foarte bune", a subliniat Arafat.
La Isaccea, în judeţul Tulcea, mai multe corturi "de recepţie" au fost amplasate în zona de trecere a frontierei, unde oamenii ajung cu bacul, câte o sută-două sute de persoane în acelaşi timp.
Raed Arafat a subliniat că în toate taberele există mijloace de transport care duc persoanele care vin către destinaţii, multe fiind aşteptate de familii. La toate vămile sunt voluntari, unii psihologi, alţii translatori.
"Ce am observat în toate aceste locaţii este implicarea foarte bună a autorităţilor publice judeţene, autorităţilor publice locale, am văzut implicare în a sprijini şi partea ucraineană şi a trimite alimente, medicamente, materiale sanitare dincolo de graniţă pentru a sprijini cei care sunt în aşteptare şi foarte bună colaborare cu sectorul organizaţiilor nonguvernamentale", a subliniat Raed Arafat.
Din Ucraina vin, de asemenea, studenţi din alte ţări, al căror transfer în ţările de origine este asigurat, în colaborare cu MAE şi cu ţările respective.
La rândul său, ministrul de Interne Lucian Bode a anunţat un plan care să fie implementat în toate punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova.
"Toate cele 9 puncte de trecere a frontierei de stat a României pe relaţia cu Ucraina - 6, respectiv pe relaţia cu Republica Moldova - trei, au fost organizate în urma unui plan de acţiune stabilit la nivelul MAI, astfel încât dezorganizarea pe care am văzut-o în vama Siret atunci când am vizitat această locaţie împreună cu primul ministru să nu o mai vedem nicăieri", a adăugat ministrul Afacerilor Interne.
El a spus că în "toate cele nouă puncte trebuie să fie organizate impecabil" şi a susţinut că fiecare angajat al structurilor MAI implicate în procesul de primire a migranţilor ştie ce are de făcut.