RAED ARAFAT, DUPĂ ADOPTAREA OUG:  " Va duce la destabilizarea sectorului public"

C.B.
Miscellanea / 6 februarie 2020

Raed Arafat

Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că adoptarea OUG privind liberalizarea programelor naţionale de sănătate va duce la destabilizarea sectorului public, la împrăştierea resursei umane şi implicit la un impact negativ asupra pacienţilor.

Modificările nu au avut în vedere interesul pacienţilor, ci mai degrabă interesele "altora" care au impus schimbările pe căi ascunse şi au realizat un aşa zis "lobby" pe lângă decidenţi", a scris Arafat pe Facebook.

"Impactul pe care îl determină prevederile din nouă ordonanţă de urgenţă a guvernului în ce priveşte sectorul medical de urgenţă este unul complex şi care trebuie explicat pas cu pas.Voi începe în această postare cu problema impactului asupra resursei umane care deserveşte sistemul de urgenţă. Această este una rară, special pregătită şi care este şi deficitară. Lipsesc fondurile necesare că să putem suplimenta personalul la serviciile de ambulanţă şi la unităţile de primiri urgenţe, că să ajungem la cifrele optime. Pe de altă parte, se doreşte deschiderea bugetului către comercianţi că să consume sume importante în detrimentul sectorului public la care lipsesc fondurile pentru a funcţiona în mod optim. Deci, în loc să suplimentăm finanţarea sectorului public, noi o partajăm cu comercianţii care vor scoate din ea şi profitul lor", a scris Raed Arafat pe Facebook.

Potrivit acestuia, numărul medicilor de urgenţă este în creştere lentă, dar constantă.

"Medicii din unităţile de primiri urgenţe mai participă, în mai multe oraşe, la activitatea SMURD, fie ca medici pe maşinile de terapie intensivă mobilă sau ca medici pe elicopterele SMURD. La momentul la care este încurajat sectorul comercial să deconteze pe bugetul de stat consultaţiile de urgenţă şi "suspiciunile" de cazuri critice, de fapt noi încurajăm sectorul comercial să creeze unităţi de primiri urgenţe sau camere de gardă ca să acceseze sumele disponibile prin bugetul de stat şi care sunt până acum destinate exclusiv sectorului public. Totodată, nimeni nu va împiedica secotrul comercial să înceapă să treacă pacienţii care urmează să-i interneze prin camerele de gardă şi să le efectueze analizele şi investigaţiile, declarându-le ca şi urgenţe, că să deconteze aceste sume direct de la bugetul de stat, astfel încât să realizeze profit maxim din fondurile obţinute ulterior de la Casa de asigurări, sau din alte surse", a mai scris Arafat.

Potrivit acestuia, sectorul privat va dori să aibă medici de urgenţă şi asistenţi cu experienţă pe care-i va lua din spitalele de stat.

Arafat dă exemplu marilor spitale din Bucureşti.

"Dacă spitalele private decid să între în această afacere atractivă, ei vor încerca să recruteze medicii de la spitalele publice precum Floreasca, Universitar, Elias, Pantelimon...etc. Reducerea numărul medicilor şi al asistenţilor cu experienţă în domeniul medicinii de urgenţă din spitalele publice, va duce la un imapct pe îngrijirea pacienţilor în sectorul public. Astfel, este posibil să nu mai poată Spitalulul Floreasca să asigure medicii de pe ambulanţele de terapie intensivă SMURD sau medicii care deservesc elicopterul SMURD. La fel Spitalul Universitar şi Spitalul Bagdasar, este posibil, dacă pierd un număr de medici, să nu mai poată asigura medicii şi asistenţii de pe ambulanţele SMURD pe care le deservesc", mai spus şeful DSU.

"Cu alte cuvinte, deschiderea finanţării publice din bugetul de stat este asemănătoare unui borcan de miere deschis lângă un urs, acesta nu va rezistă până nu-l consumă integral. Aşa este şi cu comercianţii în domeniul urgenţei, ei vor vrea cu trecerea timpului o parte mai mare din bugetul de stat alocat sectorului public. Astfel de demers va duce la destabilizarea sectorului public, la împrăştierea resursei umane şi implicit la un impact negativ asupra pacienţilor. Prin permiterea accesului comercianţilor la bugetul de stat, se creează din start o formă de competiţie pe banul public în defavoarea sectorului public de urgenţă. Sumele per ansamblu nu vor creşte, şi chiar dacă vor creşte, creşterea nu va fi una mare iar pentru sectorul public va există o singură direcţie, comparativ cu perioada dinaintea OUG emisă ieri, şi anume direcţia pierderii treptate a finanţării în favoarea comercianţilor iar pe partea opusă, pentru comercianţi tot o singură direcţie există de la emiterea OUG, şi anume aceea de obţinerea unor sume şi a unui profit suplimentar la care nu au avut acces până acum, în defavoarea sectorului public" adaugă Arafat.

Potrivit acestuia, "când implementăm astfel de modificări radicale care afectează concepţia unui sistem vital, fără să realizăm măcar un studiu de impact real care să arate direcţia în care ne vor duce noile măsuri, putem fi siguri că modificările nu au avut în vedere interesul pacientilori, ci mai degrabă interesele "altora" care au impus schimările pe căi ascunse şi au realizat un aşa zis "lobby" pe lângă decidenţi".

Arafat anunţă că nu are de gând să tacă şi prcizează: "Nu mă voi lasă până nu se anulează prevederile nocive din OUG care duc la liberalizarea sectorului de urgenţă".

Guvernul Orban a doptat, marţi, OUG pentru liberalizarea programelor naţionale de sănătate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Arafat a aflat ca-si pierde din malai?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb