RAED ARAFAT: "Procedura de achiziţie a testelor de salivă destinate elevilor este transparentă şi legală"

G.B
Miscellanea / 4 decembrie 2021

"Procedura de achiziţie a testelor de salivă destinate elevilor este transparentă şi legală"

Şeful DSU, Raed Arafat, dă asigurări că procedura de achiziţie a testelor de salivă destinate elevilor este cât se poate de transparentă şi legală, iar dacă ceva ar fi în neregulă, există autorităţi abilitate să se ocupe de aşa ceva. Pe de altă parte, el spune că nu există niciun risc de contaminare a testelor în momentul manipulării lor, chiar dacă nu vin asamblate deja în kituri, iar distribuirea lor în "punguţe" se face de către profesori. Achiziţia acestor teste de salivă s-ar putea opri, însă, dacă se constată că ele nu au succes la destinatari, potrivit Digi24.

Scandalul testelor de salivă a izbucnit în momentul în care s-a constatat că acestea nu sunt ambalate în kituri individuale, ci componentele vin separat, în pachete mari, trebuind să fie asamblate în şcoli înainte de a fi distribuite elevilor. În spaţiul public au apărut suspiciuni că au fost făcute achiziţii ieftine de către "firme de casă", clientelare politic. Şcolile au ridicat obiecţii pentru că ar avea de făcut o activitate în plus, iar unii părinţi au spus că se tem că testele ar putea fi contaminate în momentul în care sunt atinse componentele lor. La rândul lor, inspectorii şcolari nu pot face nimic în cazul în care un adult refuză să-şi testeze copilul.

"De fiecare dată când cineva câştigă, altcineva e nemulţumit şi întotdeauna există scandaluri în acest sens. Din momentul în care s-a făcut legal totul, eu n-am ce comenta aici, mai ales că nu suntem implicaţi noi în procesul de achiziţie. Dacă este ceva incorect, ilegal, sunt autorităţi abilitate să se ocupe de acest lucru, însă datul în firmele care câştigă - că a câştigat cutare, că n-a câştigat, că de ce a câştigat unul, de ce n-au câştigat doi - este un lucru pe care îl vedem la orice achiziţie şi întotdeauna dacă unul a câştigat şi erau mai mulţi ofertanţi, sunt mai mulţi supăraţi decât cel care a câştigat şi încep toate aceste atacuri", a comentat ieri la Digi24, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Nu există risc de contaminare a testelor de salivă. Când e necesară o testare PCR

El susţine că testele de salivă vin "la calup", aşa cum vin de obicei testele antigen. "Nu găsiţi teste care să aibă toate componentele într-un singur pachet. Eu am văzut aceste teste: fie îţi vin vreo 20 de teste într-o cutiuţă şi sunt împărţite pe punguliţe - ai casetă de reactiv, ai tuburile într-o pungă, restul într-o pungă. Eu n-am văzut, cel puţin până acum, testele antigen, testele rapide, tot ce am avut erau la un număr de teste puse pe componente şi alegeai câte o componentă din fiecare şi făceai testul", a declarat Raed Arafat.

"Singura implicare a noastră în testele de salivă este, conform legii, ca după ce ONAC a făcut achiziţia lor, contractele subsecvente, preluarea lor şi distribuirea lor către Inspectoratele Şcolare se face de către logistica Protecţiei Civile, a IGSU-ului. Ei semnează contractul subsecvent în baza achiziţiei făcute de ONAC. Deci noi primim, verificăm conformitatea, le luăm în camioane şi le ducem unde ni se zice", a explicat şeful DSU.

Pe de altă parte, Raed Arafat spune că testul nu e steril şi nu trebuie să fie steril, dar nu există riscul unei contaminări în urma manipulării atunci când se face împărţirea componentelor în punguţe de către şcoală. "Mai ales dacă persoanele care au făcut punguţele s-au spălat pe mâini, posibilitatea unei contaminări este extrem de mică, nu există. Procedura nu este una medicală, nu trebuie acreditată de Agenţia Medicamentului. Împachetarea e împachetare, iei componentele, le pui într-un singur loc şi le dai, nu este o chestie pe care să o aprobe cineva", a punctat medicul Raed Arafat.

El a explicat că folosirea testelor de salivă reprezintă doar o testare de screening, iar testul de salivă nu este definitiv. Dacă el arată un caz pozitiv sau dacă copilul este simptomatic şi testul de salivă este negativ, urmează un test PCR obligatoriu, pentru a depista dacă într-adevăr copilul este negativ, fiind simptomatic. Dacă testul de salivă arată că este pozitiv, din nou rezultatul trebuie să fie confirmat cu un test PCR. "Aceşti copii pot să fie scoşi din comunitatea lor şi lăsaţi acasă în izolare timp de 10-14 zile, până când devine negativ şi nu mai este contagios. Şcoala devine mai sigură şi îşi poate continua activitatea cu risc mai mic de închidere şi în cazul unor clase, şi a a şcolii întregi", a arătat şeful DSU.

Achiziţiile ulterioare depind de "succesul" pe care îl vor avea testele la beneficiari

Pe de altă parte, el a semnalat că sunt deja unele probleme şi întârzieri cu livrarea, dar achiziţia acestor teste se face pe etape, tocmai pentru a vedea dacă ele sunt dorite de către şcoli şi părinţi, pentru a nu rămâne cu stocuri.

"Sunt firme care întârzie cu livrarea şi s-ar putea să fie problemă când vom vedea că unele firme care au semnat acordul-cadru e posibil să nu aibă ce să livreze pe contractul subsecvent. Dar s-au făcut (acorduri) cu mai multe (firme) şi ONAC-ul va continua. Au fost anumite întârzieri, mai sunt câteva anunţate, dar cel puţin acum o cantitate importantă a fost distribuită şi urmează să fie preluate şi alte cantităţi. Cantitatea testelor este foarte mare, iar decizia noastră a fost să le luăm în etape, ca să vedem consumul lor. Dacă nu se consumă, dacă nu se utilizează, degeaba cumperi şi altele şi doar le stochezi. Pe baza consumului, IGSU-ul mai semnează următoarele contracte subsecvente, ca să vină, altfel banii se cheltuiesc degeaba şi ne vom trezi că avem în stoc teste care nu sunt utilizate. Suntem în legătură şi cu Ministerul Educaţiei ca să vedem cât se consumă, care sunt cantităţile şi atunci IGSU-ul semnează următoarele contracte subsecvente pentru livrare", a explicat Raed Arafat.

El a spus că tot ce ţine de specificaţiile testelor, de categoriile testelor admisibile s-a stabilit între ONAC (Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate - n.r.) şi Agenţia Medicamentului (ANMDM), după care s-a făcut achiziţia, iar IGSU s-a ocupat de contractul subsecvent, de preluarea şi distribuirea testelor.

"Noi trebuie să vedem: legalitatea, corectitudinea şi bineînţeles, dacă sunt probleme, organele abilitate pot să depisteze aceste probleme şi să ia măsuri. Cu siguranţă sunt atente la aceste achiziţii şi pot să facă acest lucru", a dat asigurări Raed Arafat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bani irositi!

    Prea putini isi vor face testele iar dintre cei cu rezultate pozitive dar vaccinati, doar o parte va declara asta. 

    Singuri castigatori sunt Camataru, Botezatu si apropiatii lor din politica. Atat!

    1. Urmatoarele teste pe care le va cumpara la suprapret arabetele criminal, vor fi de la Clanurile Corduneanu, Duduianu, Sportivilor, Caran, Butoane, Carpaci, etc! Probabil, si pt faptul ca exista unele asemanari intre arabete si membrii acestor Clanuri, cum ar fi de exemplu, culoarea pielii mai intunecata si aceleasi metode de actiune care sfideaza legea si bunul simt!

    It's a beautiful life!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb