RAEŢCHI:  "Comisia pentru românii de pretutindeni a agreat un text privind protecţia copiilor în străinătate"

Adina Lateş
Politică / 4 februarie 2016

Comisia pentru românii de pretutindeni a agreat un text privind protecţia cetăţenilor români minori din străinătate, care ar putea fi votat miercurea viitoare în Parlament sub forma unei declaraţii de principiu.

Potrivit unui comunicat semnat de deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, remis astăzi redacţiei, textul face referire, printre altele, la cazurile de custodie a copiilor români din străinătate.

"Cazurile privind custodia copiilor români din afara graniţelor ţării care nu ţin cont de drepturile copiilor, aşa cum sunt ele definite în dreptul internaţional şi comunitar, pot deveni precedente periculoase. Pentru a evita astfel de situaţii în care există riscul unor abuzuri, cred că Parlamentul României poate adopta o declaraţie de principiu cu privire la protecţia propriilor cetăţeni aflaţi în străinătate", menţionează Raeţchi.

El mai susţine că deciziile cu privire la copiii români din afara ţării trebuie să respecte normele de drept internaţional şi comunitar din domeniu, respectiv Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului, ratificată de România în urmă cu 25 de ani, dar şi Convenţia de la Viena în legătură cu relaţiile consulare.

"În plus, norme privind drepturile copiilor conţin şi Tratatul de la Lisabona, dar şi Carta drepturilor fundamentale a UE. Pentru o promovare eficientă a acestor drepturi la nivel bilateral şi multilateral, în vederea cooperării dintre autorităţile naţionale şi între misiunile diplomatice şi consulare, deciziile luate în alte state cu privire la custodia copiilor români trebuie să fie transmise organismelor române", menţionează deputatul PNL.

Raeţchi arată că o declaraţie în acest sens a fost aprobată de legislativul leton, care a cerut autorităţilor străine să colaboreze cu autorităţile naţionale în cazurile de atribuire a custodiei copiilor.

"Textul care a fost agreat în Comisia pentru românii de pretutindeni a venit după ce o declaraţie de principiu cu privire la protecţia propriilor cetăţeni din afara ţării a fost adoptată de legislativul leton. Parlamentul Letoniei precizează, în documentul aprobat, că instanţele străine ar trebui să înainteze autorităţilor letone competente cazurile privind custodia copiilor. Cred că o astfel de cooperare în ceea ce priveşte drepturile copiilor nu poate fi decât un pas înainte în ceea ce priveşte atenţia acordată respectării lor şi mă aştept că Parlamentul României să susţină o astfel de iniţiativă", se mai precizează în comunicatul semnat de deputatul PNL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb