Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că doreşte renegocierea contractelor de achiziţie a vaccinurilor împotriva COVID-19, precizând că acestea sunt valabile până în 2023 şi prevăd cumpărarea unor cantităţi mari, informează news.ro.
El a menţionat că a reuşit să vândă cele 6,5 milioane de doze de vaccin de la Pfizer, primite în ianuarie şi februarie, către Germania şi Ungaria.
Alexandru Rafila a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Craiova, ce se întâmplă cu vaccinurile anti-COVID expirate.
"A fost un mecanism complex de gestionare a vaccinurilor pentru că a fost acel Comitet Naţional CNCAV, a fost implicat Ministerul Apărării, care asigura sprijinul logistic şi inclusiv depozitarea acestor vaccinuri. Expirarea vaccinurilor nu este un proces nemaiîntâlnit, dar expirarea vaccinurilor în cantitate mare, şi lucrul ăsta e posibil să se întâmple şi în perioada următoare, dacă interesul pentru vaccinare este redus şi dacă şi interesul pentru a-l cumpăra din partea altor ţări sau chiar pentru a-l primi gratuit este, de asemenea, scăzut. Eu am avut această preocupare din primul moment şi am reuşit să vând practic tot vaccinul primit de la compania Pfizer în luna ianuarie şi în luna februarie. Deci am vândut 6,5 milioane de doze către Germania şi către Ungaria", a afirmat Alexandru Rafila.
El a precizat că doreşte renegocierea acestor contracte de achiziţie a vaccinurilor anti-COVID, care sunt valabile până în 2023.
"Avem nişte obligaţii contractuale. Aceste obligaţii contractuale au avut două elemente, dacă vreţi, unul legat de poziţia şi negocierea realizată la nivelul Comisiei Europene cu principalii producători de vaccinuri, cantităţile contractate au depăşit mult populaţia Uniunii Europene şi fiecare stat membru a primit o cotă parte. Au existat două momente, unul în anul 2020, unul în anul 2021, când am fi putut încerca cel puţin să aducem propuneri legate de aceste contracte. În lipsa acestor propuneri a existat un soi de aprobare tacită şi rezultatul a fost că România este obligată să contracteze anumite cantităţi, care sunt importante. Contractele durează până în anul 2023 şi noi încercăm să facem tot ce putem din punct de vedere al Ministerul Sănătăţii. Am informat Guvernul, am informat Preşedinţia României, încercăm prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe să vedem dacă sunt şi alte ţări în această situaţie încât să avem o voce puternică la nivel european sau mai puternică la nivel european, să vedem care este posibilitatea declarată de renegociere a acestor contracte care să prevină risipa banilor publici", a precizat ministrul Sănătăţii.
1. Da
(mesaj trimis de Oarecare în data de 15.04.2022, 16:01)
Contractul UE cu Big Pharma pentru vaxxuri este cel cu arome de cacao.
Noi le-am inhalat conștiincioși pe nas și am primit prin Catu 120 milioane de doze.
Rafila înțelege ca e groasă, dar nu cred ca se poate renegocia nimic. Probabil clauzele contractelor intre UE și BF, respectiv UE și RO, sunt ferme.
Un pericol mult exagerat și dispunând și de o propaganda dementa a fost și va în continuare o sursa colosală de bani pentru băieții destepti.
Vaxxurile sunt sigure și eficiente, mai ales gratuite:)), de am rămas mulți și nevaccinati, și cu banii luați. Pentru prostime nu contează ca e vorba de datoria statului.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2022, 19:19)
120 de milioane de fluturi in capul trolilor.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2022, 21:20)
Nu le-a achizitionat pe toate dar sunt stipulate in contract.Contractele dureaza pana in 2023 cine stie cate doze mai suntem obligati sa achizitionam?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2022, 07:15)
De la stipulare la "primit" e cale lunga dar pe care trolii o strabat instant cu o mare minciuna.
1.4. Contract (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 16.04.2022, 07:57)
Omulețule, orice contract presupune niște drepturi si obligații pe care ți le asumi.
Termenele de livrare si primire a vaxurilor presupun ca sunt clauze ferme.
Ar trebui sa existe și o clauza care sa dea posibilitatea modificării sau rezilierii contractului. Slaba speranța.
Atât contractul Ue cu Bf cât și angajamentul Ro sunt ținute la secret.
Ti-ai pus vreodată întrebarea de ce este nevoie de contractarea unui număr atât de mare de vaxuri?
Când la început ni se spunea ca sunt eficiente și sigure? Un vax și gata.
Pe lângă costul vaxurilor este și costul mare al transportului și depozitarii în condiții speciale.
Boosterizare plăcută în continuare!
Fără număr ca e moka:)
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2022, 10:32)
Si daca e secret putem presupune orice, nu?
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2022, 13:28)
Bineinteles,insa cei care ne fac troli au ochelari de cal.E grav daca Rafila se ingrijoreaza,e prevazut in contract,astia continua sa produca vaccinuri chiar daca nu mai sunt atat de eficiente sau daca oamenii nu se inghesuiesc la vaccinare.Vaccinarea anticovid,aproape obigatorie,pune in pericol si celelalte vaccinari absolut necesare,s-a creat o fobie impotriva vaccinurilor!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2022, 17:39)
vrajeala de politruc , pina se hotarasc , le platim pe toate , nimeni nu ne intrece la aruncat bani la gunoi .
3. fără titlu
(mesaj trimis de Ionut în data de 15.04.2022, 17:56)
In pandemie s-au facut niste achizitii pur si simplu demente:masti neconforme,spitale modulare,izolete,vaccinuri cat cuprinde,etc.
Raspunde cineva administrativ,politic sau penal?ca am avut destule fapte de coruptie,abuz de putere si prostie inconstienta.
Apropos: doar antivirale gen Arbidol nu s-au cumparat.cele care ar mai fi salvat niste vieti.
Eu cred ca se impune si la noi un proces tip Nurenberg.niste domni si doamne trebuie sa reflecte multi in puscarie la ce au facut.
Dar deocamdata dna doarme.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2022, 10:15)
Vrea și el încă 120 mil. de doze?