Raiffeisen anticipează o creştere a economiei României cu 2,5%, în 2009

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 ianuarie 2009

Economia României ar putea creşte cu 2,5% în 2009, într-o scădere pronunţată, faţă de ritmul de anul trecut, când produsul intern brut (PIB) al ţării a sporit cu 7,2%, potrivit estimărilor publicate, ieri, de analiştii Raiffeisen Bank România într-un raport, citat de NewsIn.

Analiştii Raiffeisen anticipează o revigorare a economiei româneşti din 2010, când anticipează o creştere reală a PIB cu 3,5%.

Perspectivele de creştere economică a Româ­niei în 2009 s-au deteriorat simţitor, începând din ultimul trimestru al anului trecut, când România a început să resimtă criza economică.

"Ne aşteptăm la o creştere a PIB cu numai 2,5% în acest an, iar riscurile arată o posibilă înrăutăţire a situaţiei, ceea ce înseamnă că nu excludem un nivel şi mai scăzut", atrag atenţia analiştii Raiffeisen Bank România.

Ei estimează o evoluţie slabă a produsului intern brut în ultimul trimestru al anului trecut şi în primele trei luni ale acestui an, dar anticipează o uşoară revenire a activităţii economice în a doua parte a lui 2009.

"Incertitudinea este foarte ridicată, dar, cu toate acestea, ne aşteptăm ca economia să înregistreze o evoluţie pozitivă", susţin analiştii Raiffeisen.

Scăderea activităţii economice din zona euro nu s-a reflectat în economia României în prima parte a anului 2008, când exporturile au continuat să crească într-un ritm alert, producţia industrială a sporit rapid, iar creşterea economică se situa, de asemenea, la un nivel ridicat (de 8,8% în primul semestru din 2008, în termeni anuali).

Situaţia a început, însă, să se schimbe din a doua parte a anului trecut, când recesiunea din zona euro s-a accentuat, iar pieţele financiare internaţionale au încetat să mai funcţioneze normal.

Comisia Europeană estima în previziunea din ianuarie o creştere a economiei româneşti cu 7,8% în 2008, 1,8% în 2009 şi o revenire la 2,5% în 2010, dar datele acesteia nu luau în calcul măsurile noului guvern de la Bucureşti.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a estimat, la rândul său, o creştere cu 7,9% a produsului intern brut al României în 2008, cu 2,5% în 2009 şi cu 4,5% în 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb